Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

New Balance 1080 V13: De maximale dempingsschoen van 2024

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardloopschoenen

"Wat is er allemaal nieuw aan de New Balance 1080 V13?"

New Balance 1080 v13 1

Ondertussen is deze hardloopschoen al een paar maanden uit, maar nu al een erg bekende hardloopschoen vanwege de heerlijke demping en fantastisch comfort, namelijk de New Balance 1080 V13. Al jaren is de New Balance 1080 de bovengemiddelde / maximale dempingsschoen van New Balance, uitermate geschikt voor lange rustige trainingen. Ten opzichte van z’n voorganger heeft deze schoen een aantal flinke upgrades gekregen, waarbij je moet denken aan een zachter foam, lagere hieldrop en minder gewicht.  In dit blog ga ik nog wat verder in op de nieuwe updates / details en waarom je als hardloper deze hardloopschoen aan zou moeten schaffen.

Inhoud

Kenmerken

New Balance 1080 v13 2
New Balance 1080 v13 3

Demping

De New Balance Fresh Foam X 1080 Vstaat bekend om zijn uitzonderlijke demping en comfort. Met de toonaangevende Fresh Foam-technologie biedt deze schoen een zachte en veerkrachtige rit die vermoeidheid vermindert en de prestaties verbetert, zelfs tijdens langeafstandslopen. Het biedt een comfortabel gevoel aan de voeten, waardoor elke stap moeiteloos aanvoelt.

Tussenzool

De New Balance Fresh Foam X 1080 V13 beschikt over een superzachte Fresh Foam X-tussenzool die een zachte en ultra-dempende run biedt, terwijl deze toch responsief blijft. Met een honingraatstructuur biedt deze tussenzool veel demping tijdens de landing en een responsief gevoel bij de afzet. Wat deze schoen uniek maakt, is dat 3% van de zool bestaat uit biologisch materiaal, waardoor New Balance haar ecologische voetafdruk verkleint. Bovendien is de schoen uitgerust met een ORTHOLITE™-inlegzool voor zacht instapcomfort en langdurige demping, met een luchtdoorlatende open-cell foam om je voeten koel te houden tijdens het hardlopen.

Slijtzool

De rubberen slijtzool van de New Balance Fresh Foam X 1080 V13 is voorzien van NDurance-technologie, waardoor de schoen een duurzame slijtzool met uitstekende grip heeft. NDurance biedt bescherming op slijtgevoelige plekken, wat de levensduur van de schoen verlengt. Met deze eigenschappen kun je jouw eigen tempo lopen op de Fresh Foam X 1080 V13 en je grenzen verleggen met vertrouwen en comfort.

Zacht ademend bovenwerk

Het bovenwerk van de Fresh Foam X 1080 V13 is voorzien van het speciaal ontwikkelde Hypoknit-materiaal van New Balance. Hypoknit biedt een gestroomlijnd ontwerp dat op strategische gebieden rek en ondersteuning biedt. De geplooide tong van de schoen is aan beide kanten verbonden met het bovenwerk, waardoor vuil buiten wordt gehouden en de tong gecentreerd blijft voor een optimale pasvorm en comfort.

Goede overgang voor afwikkeling

Dankzij de toevoeging van rocker technologie en een vernieuwde tussenzool biedt de 1080 V13 een verbeterde overgang van hiel naar teen, waardoor een soepelere en efficiëntere loopervaring wordt bevorderd. Dit zorgt voor een gevoel van stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen, zelfs op verschillende snelheden en ondergronden.

Lichtgewicht

Met een gewicht van slechts 261 gram biedt de New Balance Fresh Foam X 1080 V13 een lichtgewicht gevoel aan de voeten, waardoor het ideaal is voor langeafstandslopen en dagelijkse trainingen. Ondanks zijn lichte constructie compromitteert het niet op duurzaamheid en biedt het nog steeds een uitstekende bescherming en responsiviteit.

Verschillen met de New Balance 1080 V12

New Balance 1080 v13 4

New Balance 1080 V12

New Balance 1080 v13 5

New Balance 1080 V13

Tussenzool en demping

De New Balance 1080 V13 maakt gebruik van een nieuwe Fresh Foam X-tussenzool met een honingraatstructuur voor extra demping en responsiviteit. Hierdoor bevat de V13 nog iets meer demping dan de V12. Ook is de zool / demping hierdoor iets zachter geworden.

Bovenwerk

De New Balance 1080 V13 is uitgerust met een Hypoknit-bovenwerk, hetzelfde materiaal als het bovenwerk van de New Balance 1080 V12. Het Hypoknit-bovenwerk biedt rek en ondersteuning op strategische gebieden. 

Stabiliteit

Door de hogere hoeveelheid en zachtere demping in de zool, is de 1080 V13 mogelijk wat minder stabiel dan de 1080 V12 was. Dit kan een belangrijk aspect zijn voor hardlopers die meer stabiliteit nodig hebben tijdens het hardlopen.

Hieldrop

De hieldrop van de V13 is iets lager geworden dan bij zijn voorganger. Deze is bij de New Balance 1080 V13 nu 6 mm, terwijl de V12 een hakdaling van 8 mm had. Dit verschil kan van invloed zijn op de loopervaring en biomechanica van de hardloper, met mogelijk een net iets andere impact op de hiel-teen overgang.

Gewicht

Verder is de New Balance 1080 V13 een stuk lichter geworden dan z’n voorganger. Het gewicht van de New Balance 1080 V12 was 292 gram en is bij de opvolger nu 261 gram geworden. Een verschil van 30 gram, waardoor de V13 een stuk comfortabeler is geworden en meer geschikt is om snelheid op te kunnen maken.

Prijs

De standaardprijs tussen de twee versies in hetzelfde gebleven. Bij zowel de New Balance 1080 V12 als V13 is de standaardprijs €190.

Tabeloverzicht verschillen

Hieronder nog even kort een tabeloverzicht met de verschillen tussen de New Balance 1080 V12 en de V13.

KenmerkNew Balance 1080 V12New Balance 1080 V13
Tussenzool / DempingFresh FoamFresh Foam X
 Geen honingraatstructuurMet honingraatstructuur
 Minder dempingMeer demping, zachter
BovenwerkHypoknit-bovenwerkHypoknit-bovenwerk
StabiliteitStabielerMogelijk minder stabiel
Hieldrop8 mm6 mm
Gewicht292 gram261 gram
Prijs€190€190

Specificaties

Merk en model

 • Merk: New Balance
 • Model: 1080
 • Versie: 13

Demping

 • Type demping: Fresh foam demping, zachte zool / demping
 • Hoeveelheid demping: Bovengemiddeld, uitstekende demping

Type / Prijs / Gewicht

 • Type hardloopschoen: Allround hardloopschoen voor alledaagse trainingen
 • Gewicht: 261 gram
 • Standaardprijs: €190

Stabiliteit

 • Stabiliteit: Gemiddeld (goede stabiliteit)
 • Support: Neutraal (geen correctie / support)

Zool

 • Hielhoogte: 37 mm
 • Voorvoethoogte: 31 mm
 • Hieldrop: 6 mm
 • Carbonplaat: Nee

Flexibiliteit / Responsiviteit

 • Flexibiliteit: Gemiddeld
 • Responsiviteit: Gemiddeld, gemiddelde reactiviteit

Pasvorm

 • Algehele pasvorm: Normaal / gemiddeld
 • Pasvorm hiel: Gemiddeld
 • Pasvorm middenvoet: Gemiddeld
 • Pasvorm voorvoet: Gemiddeld

Gebruik

 • Type: Allround hardloopschoen
 • Geschiktheid: Geschikt voor alledaagse trainingen, vooral rustige trainingen en langere duurlopen
 • Training: Vooral geschikt voor alledaagse trainingen op de weg en verharde bospaden
 • Doelgroep: Hardlopers die veel demping willen / nodig hebben voor de langere rustige trainingen

Beoordeling

Beoordeling New Balance 1080 V13

Hieronder de beoordeling van de 1080 V13. Deze beoordeling bestaat uit verschillende componenten, waarbij het gemiddelde van al deze componenten de overall score van de hardloopschoen vormt. De schaal van deze scores zijn van 1 op 10.

Overall score:

Comfort:

Afwikkeling:

Kwaliteit:

Afzet:

Bovenwerk:

Grip:

Zool:

Duurzaamheid:

Landing:

Waarde-prijsverhouding:

 

Deze scores zijn gebaseerd op ervaringen van verschillende gebruikers en experts.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Uitstekende demping
 • Goed aansluitend bovenwerk
 • Goede / stimulerende afwikkeling
 • Is lichter geworden

Nadelen

 • – Minder stabiliteit
 • – Vrij prijzig

New Balance 1080 V13 kopen

Waarom zou je als hardloper de New Balance 1080 V13 moeten kopen?

De New Balance 1080 V13 is de perfecte keuze als je als hardloper op zoek bent naar een hardloopschoen voor alledaagse trainingen, met name rustige trainingen, zoals duurlopen en als gebruik voor het lopen van langere afstanden tot en met de marathon. De hardloopschoen heeft uitstekende demping, wat de 1080 V13 dus geschikt maakt voor het lopen van langere afstanden en is daarnaast ideaal als je een blessuregevoelige of zwaardere hardloper bent die wel wat demping kan gebruiken.

Deze hardloopschoen is gemaakt voor neutrale lopers die geen correctie / support nodig hebben. Daarom is het af te raden om deze schoen aan te schaffen als je van jezelf weet dat je minder stabiel loopt en overproneert. Bovendien is de 1080 V13 een duurzame en betrouwbare keuze, dankzij de toevoeging van de NDurance technologie in de slijtzool, die bescherming biedt op slijtgevoelige plekken en de levensduur van de schoen verlengt.

Als je als hardloper op zoek bent naar een allround hardloopschoen voor vooral rustige trainingen en langere afstanden om je uithoudingsvermogen te verbeteren, dan is de New Balance 1080 V13 de ideale hardloopschoen voor jou.

Probeer de New Balance 1080 V13 zelf uit!

Mocht je benieuwd zijn naar de hardloopschoen en deze graag aanschaffen om uit te proberen voor je trainingen? Geen probleem! Hieronder heb ik speciaal voor jullie de hardloopschoen gezet, zodat jullie deze met een simpele klik op de knop kunnen bestellen.

Tip: Koop hardloopschoenen altijd een hele maat groter dan je normale schoenmaat. Deze extra marge heb je namelijk altijd nodig!

New Balance 1080 V13 Mannen

€189,95
New Balance 1080 V13 Dames

€189,95

Conclusie

De New Balance 1080 V13 is dus de nieuwste versie van de 1080-series met ontzettend veel demping. De hardloopschoen heeft enkele nieuwe updates gekregen, zoals een zachtere, beter dempende zool, lagere hieldrop en een lichter gewicht. Hierdoor is de V13 erg geschikt voor rustige trainingen, langere afstanden en voor hardlopers die wat zwaarder of blessuregevoelig zijn. Met een overall score van een 9,4/10 laat de hardloopschoen zien dat het over veel verschillende kwaliteiten beschikt. Kortom, de New Balance 1080 V13 is dus de perfecte aanvulling voor jouw hardloopsessies die leiden naar optimale loopprestaties.

Vergelijkbare hardloopschoenen

Hieronder staan een aantal hardloopschoenen die vergelijkbaar zijn met de 1080 V13:

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over deze hardloopschoen of over andere (hardloop)onderwerpen? Neem dan gerust contact met mij op of stel deze vraag hier beneden in de comments.

Zie ook:

Share:

WhatsApp
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *