Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Waarom slaap cruciaal is voor hardlopers: Ontdek de voordelen

5 december 2023

Foto van Sem | Hardlooppassie.nl

Sem | Hardlooppassie.nl

slaap hardlopers 1

Hardlopen is een intensieve sport. Je zet je lichaam flink aan het werk en dat kan best veel vragen van je spieren, gewrichten en uithoudingsvermogen. Als je je prestaties wilt verbeteren, vereist dat vaak veel training. Toch zijn er ook andere zaken die grote invloed hebben op je hardloopprestaties, zaken die juist weinig inspanning vragen. Een voorbeeld hiervan is je nachtrust. Maar waarom is je slaap nou zo cruciaal? En wat is de invloed van slaap op je hardloopprestaties?

In dit artikel ga je antwoorden krijgen op deze vragen. Je gaat leren wat een aantal belangrijke functies zijn van slaap en hoe dit gerelateerd is aan je hardloopprestaties. Op die manier leer je wat het belang is van een goede nachtrust en daarmee kun je misschien wel een extra zetje geven aan je hardloopprestaties.

Inhoud

Hoe beïnvloedt slaap je hardloopprestaties?

slaap hardlopers 2

1. De functies van je nachtrust

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat je nachtrust een aantal essentiële functies bevat. Dit geldt voor zowel sporters als niet-sporters.

  • Ten eerste heeft je slaap een groot aandeel in het faciliteren van fysiek herstel: Tijdens de diepere fasen van de slaap stimuleert het lichaam de afgifte van groeihormonen, wat essentieel is voor de reparatie en groei van cellen, weefsels en spieren.
  • Daarnaast speelt je nachtrust een rol bij het handhaven van een gezond immuunsysteem, door de productie van cytokines, eiwitten die een grote rol spelen bij de immuunrespons.
  • Verder levert een goede nachtrust het lichaam de nodige rust en energie om de volgende dag goed te functioneren, zowel fysiek als mentaal.

2. Slaap is van extra belang voor sporters

Je hebt nu al geleerd wat enkele algemene functies zijn van je nachtrust, maar hoe zit het nu voor hardlopers?

Slaap is van extra essentieel belang voor sporters. Dit is iets wat ondersteund wordt door talloze onderzoeken. Deze studies onderzochten het effect van de slaapduur en/of -kwaliteit op de sportprestaties. Vele onderzoeken lieten zien dat meer en beter slapen op een positieve manier bijdraagt aan de sportprestaties. Dit geldt voor zowel topsporters als voor recreanten.

In de context van hardlopen zijn de positieve effecten op sportprestaties waar te nemen in het leveren van meer kracht tijdens het hardlopen, sneller lopen en een hogere mate van alertheid.

Deze effecten zijn erg gerelateerd aan de essentiële functie van een goede nachtrust omtrent fysiek herstel. Tijdens het sporten en/of hardlopen ben je in het lichaam van alles aan het afbreken. Wanneer je dit hoort, ga je je misschien afvragen of hardlopen dan wel goed voor je is, maar dit is juist hoe je kan verbeteren. Na de inspanning, zal je lichaam hard werken om deze afbraak te herstellen en ervoor te zorgen dat een dergelijke inspanning de volgende keer beter te incasseren is. Op die manier boek je dus progressie als sporter!

Maar een groot deel van dit herstel gebeurt dus tijdens de nachtrust. Je hebt dan ook een goede nachtrust nodig om voldoende te herstellen en daarmee dus progressie te kunnen boeken. Waar voor niet-sporters 7-8 uur slaap voor de meeste mensen voldoende is, zal een intensieve sporter al snel minstens 8 uur slaap nodig hebben.

3. Je nachtrust is essentieel voor mentale focus

Een laatste puntje dat niet vergeten mag worden is dat de kwaliteit van je slaap een aanzienlijke invloed heeft op je mentale scherpte tijdens het hardlopen.

Een goede nachtrust bevordert de diepere fasen van de slaap, waardoor je cognitieve functies worden versterkt. Gedurende deze rustperiode worden neurale verbindingen versterkt, en schadelijke stoffen worden verwijderd, wat bijdraagt aan helder denken en snelle besluitvorming.

Wanneer je onvoldoende hoogwaardige slaap krijgt, kan je alertheid verminderen, vermoeidheid optreden en concentratieproblemen ontstaan. Dit zijn allemaal factoren die de mentale focus tijdens het hardlopen beïnvloeden. Het koesteren van slaapkwaliteit is dus niet alleen van belang voor fysiek herstel, maar verbetert ook de mentale alertheid, wat cruciaal is voor het bereiken van optimale prestaties tijdens het hardlopen.

Ga je beter slapen door hardlopen?

slaap hardlopers 3
slaap hardlopers 4

Je hebt nu gelezen wat de invloed is van slaap op je hardloopprestaties. Maar hoe werkt het andersom? Hoe beïnvloedt de fysieke inspanning van het hardlopen je nachtrust?

Wanneer je gaat hardlopen heeft dat verschillende positieve effecten op je nachtrust, naast een heleboel andere voordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld om je stress te verlagen en je lichaamstemperatuur iets te verhogen. Beide hebben een positieve werking op je nachtrust. Daarnaast bouw je tijdens het hardlopen extra adenosine op, een stofje dat je slaap bevordert en tijdens de nachtrust wordt afgebroken.

Toch kan de timing van je hardlooptraining wel van groot belang zijn om gebruik te kunnen maken van deze voordelen. Veel hardlopers ervaren moeite met slapen, wanneer zij zich flink hebben ingespannen met hardlopen, vlak voordat ze naar bed willen gaan. Zorg er in dit geval voor dat er minimaal 3 uur tussen het sporten en het naar bed gaan zit.

Over de auteur

slaap hardlopers 5

Sem is tijdens het coronavirus begonnen met recreatief hardlopen. Al snel raakte hij tweemaal flink geblesseerd, waarop hij besloot zijn aanpak te herzien en alles te gaan leren over hardlopen. Met succes, inmiddels is hij fanatiek hardloper die de marathon uitloopt in zo’n drie uur tijd. Op zijn blog Hardlooppassie.nl helpt hij zijn lezers door ze te inspireren en zijn opgedane kennis over te dragen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts