Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Vo2max tabel

Vo2max tabel hardlopen

Vo2max tabel voor hardlopen

Waarvoor is deze Vo2max tabel?

In deze tabel kan je aan de hand van je gelopen prestaties zien wat je Vo2max ongeveer is. Natuurlijk kan je ook als jij je Vo2max weet aflezen wat je op welke afstand ongeveer zou kunnen lopen.

Hoe lees in deze Vo2max tabel af?

Zoals hieronder in de tabel kan je zien dat er helemaal links een Vo2max rij te zien is van 30 tot 100 in stappen van 10. Naast elk Vo2max niveau staan alle grote belangrijke afstanden in de hardloopwereld met de tijd die je ongeveer met deze Vo2max zou kunnen lopen. Hoe hoger de Vo2max in de tabel, hoe beter je hardlooptijd op alle afstanden worden. En hoe beter je hardlooptijd op bepaalde afstanden in de tabel is, hoe hoger je Vo2max zal zijn.

De gebruikte formule van de Vo2max tabel

Deze Vo2max is bepaald met speciale formule Vo2max = 3,57 x snelheid (in km/u) bij een afstand van 3000m. Deze factor verandert steeds zodra je de Vo2max van een andere afstand wil berekenen. Dit kan je berekenen door de formule van Pete Riegel, namelijk V2 = V1 x (d2/d1)^0,07. V1 is de huidige factor, V2 de factor die je wil berekenen, d2 de afstand waarvan je de Vo2max wil berekenen en d1 de huidige afstand. Als je bijvoorbeeld de Vo2max op een 10km wil bepalen ten opzichte van een 3000m dan krijg je dus (V2 = 3,57 x (10.000 / 3000)^0,07) een factor van 3,88. 

Belangrijke mededeling

Dit is natuurlijk een algemene formule die niet altijd even goed klopt. Voor op de langere afstanden is deze Vo2max meer nauwkeurig dan op de kortere afstanden. De prestatietijd hangt af van meer factoren dan de Vo2max, zoals de spierkracht, het vermogen per kg lichaamsgewicht, je mentale doorzettingsvermogen, etc. Dus staar jezelf niet blind op deze tabel, maar gebruik het als snelle check. Op deze manier kan je dus aflezen wat je met een bepaalde Vo2max op een bepaalde afstand ongeveer zou kunnen presteren.

Meer informatie over de Vo2max kan je hier lezen:

Vo2max: Wat is dit en hoe kan je dit verbeteren?

Vo2max tabel voor hardlopen

Ga naar de Vo2max calculator om je exacte Vo2max te weten!

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts