Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Saucony Endorphin Speed 4: Saucony’s nieuwe temposchoen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardloopschoenen,Reviews hardloopschoenen

"Welke nieuwe updates heeft de Saucony Endorphin Speed 4 gehad?"

Saucony Endorphin Speed 4 1

Recent is er weer een nieuwe versie van Saucony uitgekomen, en dit keer is het een bekende temposchoen, namelijk de Saucony Endorphin Speed 4. Vooral de fanatieke hardlopers zullen waarschijnlijk al van deze hardloopschoen gehoord hebben. Met zijn indrukwekkende reputatie als een van de meest geliefde temposchoenen op de markt, wekt de Saucony Endorphin Speed 4 veel interesse op bij hardlopers van alle niveaus. Deze nieuwste versie belooft niet alleen verbeteringen op het gebied van stabiliteit en responsiviteit, maar ook een vernieuwd ontwerp dat nog beter aansluit op de behoeften van de moderne hardloper. 

In dit blog gaan we dieper in op de kenmerken, verbeteringen en prestaties van de Endorphin Speed 4, zodat jij kunt ontdekken of deze schoen de ideale metgezel is voor jouw volgende trainingssessies en wedstrijden.

Inhoud

Kenmerken

Saucony Endorphin Speed 4 2
Saucony Endorphin Speed 4 3

Demping en responsiviteit

De Saucony Endorphin Speed 4 biedt een medium niveau van demping, wat voldoende is voor langere afstanden, maar wat responsiever is dan een duurloop schoen. Dit maakt de schoen ideaal voor snelle trainingen en wedstrijden, waarbij responsiviteit en snelheid cruciaal zijn.

Zool en tractie

Het kenmerk dat meteen opvalt, is de uitstekende tractie van de zool. Of je nu op de weg rent of op een parcours, de grip van de Endorphin Speed 4 zorgt voor vertrouwen bij elke stap. Vergeleken met de vorige versie, is de basis van de zool wat breder geworden. Dit geeft de Endorphin Speed meer steunvlak en dus meer stabiliteit. Deze verbeterde stabiliteit in combinatie met de vernieuwde zool zorgt voor een vlotte overgang van de landing naar de afzet, waardoor je gemakkelijk je tempo kunt verhogen.

Bovenwerk en pasvorm

Het bovenwerk van de schoen is dunner en meer ademend dan zijn voorganger, wat resulteert in een comfortabele pasvorm die je voeten koel houdt, zelfs tijdens intense trainingen. Hoewel het bovenwerk misschien niet de meest luxueuze uitstraling heeft, biedt het wel een goede lockdown rond de hiel, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de schoen.

Nylon plaat

Verder heeft de Saucony Endorphin Speed 4 een nylonplaat in de tussenzool zitten. Dit is een plaat die net wat minder stijf is dan bij hardloopschoenen met een carbon plaat, maar wel zorgt voor een extra krachtige afzet. Hierdoor kan je de Endorphin Speed 4 gebruiken voor zowel wedstrijden als tempotrainingen, maar is vergeleken met carbon wedstrijdschoenen daarnaast ook meer geschikt voor rustigere trainingen.

Verschillen met de Saucony Endorphin Speed 3

Saucony Endorphin Speed 3

Saucony Endorphin Speed 4

Steviger gevoel tijdens het lopen

In vergelijking met de Endorphin Speed 3, biedt de Speed 4 een steviger gevoel tijdens het lopen. Dit betekent dat de schoen meer stabiliteit en ondersteuning biedt, waardoor lopers zich zelfverzekerder en krachtiger voelen bij elke stap.

Grondgevoel en responsiviteit

De Endorphin Speed 4 biedt meer grondgevoel en responsiviteit in vergelijking met de vorige versie. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder een dunner bovenwerk en een rondere zool bij de voorvoet die zorgen voor een directere feedback van de ondergrond.

Stabiliteit

De Saucony Endorphin Speed 4 is iets stabieler geworden ten opzichte van de Endorphin Speed 3. Dit komt door kleine aanpassingen in de zool, waaronder een bredere basis en een slijtzool met meer grip. Hierdoor heb je bij de Endorphin Speed 4 een nog steviger gevoel tijdens het lopen.

Pasvorm en bovenwerk

Het bovenwerk van de Speed 4 is dunner en meer ademend dan zijn voorganger, wat resulteert in een comfortabelere pasvorm die de voeten koeler houdt tijdens het hardlopen. Daarnaast zijn er aanpassingen gemaakt aan de tong en de kraag van de schoen voor een betere lockdown en pasvorm rond de hiel.

Flexibiliteit van de nylon plaat

Een opmerkelijk verschil tussen de Speed 3 en 4 is de flexibiliteit van de plaat in de tussenzool. Terwijl de Speed 3 een flexibelere plaat heeft, die kan resulteren in minder voortstuwing tijdens het lopen, heeft de Speed 4 een stijvere plaat die zorgt voor een meer responsieve en energieke rit. Het voordeel is dus dat hierdoor de Endorphin Speed 4 een betere hardloopschoen is geworden voor wedstrijden en tempotrainingen, maar wel minder geschikt is geworden voor rustige (duur)lopen.

Prijs en gewicht

De standaardprijs van de Endorphin Speed 4 is hetzelfde gebleven als bij de voorganger, namelijk €200. Ook het gewicht is niet veel veranderd. De Endorphin Speed 3 woog ongeveer 230 gram en de Endorphin Speed 4 weegt nu circa 227. In prijs en gewicht geen significante verschillen dus.

Tabeloverzicht verschillen

Hieronder nog even een kort tabeloverzicht met de verschillen tussen de Saucony Endorphin Speed 3 en de Saucony Endorphin Speed 4.

KenmerkSaucony Endorphin Speed 3Saucony Endorphin Speed 4
Stijfheid van de RitFlexibelSteviger
Grondgevoel en ResponsiviteitMinder grondgevoel, minder responsiefMeer grondgevoel, meer responsief
StabiliteitMinder stabiliteitVerbeterde stabiliteit
Pasvorm en BovenwerkDikker bovenwerk, minder ademendDunner bovenwerk, meer ademend
Flexibiliteit van de PlaatFlexibelerStijver
Prijs€200€200
Gewicht230 gram227 gram

Specificaties

Merk en model

 • Merk: Saucony
 • Model: Endorphin Speed
 • Versie: 4

Pasvorm

 • Algehele pasvorm: Normaal / gemiddeld
 • Pasvorm hiel: Gemiddeld
 • Pasvorm middenvoet: Gemiddeld
 • Pasvorm voorvoet: Gemiddeld

Type / Prijs / Gewicht

 • Type hardloopschoen: Temposchoen voor wedstrijden, interval en snelle trainingen.
 • Gewicht: +/- 227 gram
 • Standaardprijs: €200

Demping en Stabiliteit

 • Type demping: Gemiddeld (goede balans tussen hoeveelheid demping / stabiliteit)
 • Hoeveelheid demping: Gemiddelde demping
 • Stabiliteit: Redelijk
 • Support: Neutraal (geen correctie / support)
 • Flexibiliteit: Gemiddeld

Zool

 • Hielhoogte: 37 mm
 • Voorvoethoogte: 29 mm
 • Hieldrop: 8 mm
 • Carbonplaat: Geen
 • Nylonplaat: Ja

Gebruik

 • Type: Tempo schoen
 • Geschiktheid: Geschikt voor tempotrainingen en wedstrijden (rustige trainingen niet bij iedereen aan te raden)
 • Training: Vooral geschikt voor wegwedstrijden en tempo / intervaltrainingen op de weg
 • Doelgroep: Hardlopers die intervaltrainingen op tempo willen lopen of hun PR op de weg willen aanscherpen

Beoordeling

Beoordeling Saucony Endorphin Speed 4

Hieronder de beoordeling van de Endorphin Speed 4. Deze beoordeling bestaat uit verschillende componenten, waarbij het gemiddelde van al deze componenten de overall score van de hardloopschoen vormt. De schaal van deze scores zijn van 1 op 10.

Overall score:

Comfort:

Afwikkeling:

Kwaliteit:

Afzet:

Bovenwerk:

Grip:

Zool:

Duurzaamheid:

Landing:

Waarde-prijsverhouding:

Deze scores zijn gebaseerd op ervaringen van verschillende gebruikers en experts.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • + Goede tractie (grip).
 • + Verbeterde stabiliteit.
 • + Betere afwikkeling.
 • + Verbeterde wendbaarheid.
 • + Dunner bovenwerk dat meer ademend is.
 • + Meer grondgevoel en responsiviteit.
 • + Verbeterde pasvorm en lockdown.
 • + Minder bulky en meer gestroomlijnd ontwerp.
 • + Rondere voorvoet zool voor vlotte afwikkeling en afzet.

Nadelen

 • Stijvere afwikkeling kan minder comfortabel zijn voor sommige lopers.
 • De flexibiliteit van de plaat geeft minder voortstuwing dan bij hardloopschoenen met carbonplaat.
 • Minder demping vergeleken met andere lange afstandsschoenen, wat minder geschikt kan zijn voor langere afstanden.

Saucony Endorphin Speed 4 kopen

Waarom zou je als hardloper de Saucony Endorphin Speed 4 moeten kopen?

De Endorphin Speed 4 is de ultieme keuze als je als hardloper op zoek bent naar een hardloopschoen voor tempotrainingen en wedstrijden op de weg, of je nu een 5 km loopt of een marathon. De hardloopschoen heeft goede demping tegen schokbelasting en daarnaast een betere stabiliteit dan de vorige versies.

Door het lichte gewicht van de hardloopschoen in combinatie met de stijvere nylonplaat, zorgt de Endorphin Speed 4 voor een snelle afwikkeling en een krachtige afzet voor extra snelheid en energieteruggave. Doordat de nylonplaat in de hardloopschoen minder stijf is dan een carbonplaat, is het op de Saucony Endorphin Speed 4 makkelijker om er rustigere trainingen op te lopen. Dit is echter niet voor iedere hardloper aan te raden, zeker als je nog wat minder ervaren bent. Kortom, als je als hardloper op zoek bent naar een hardloopschoen voor tempotrainingen en wedstrijden van alle soorten afstanden op de weg, dan is de Saucony Endorphin Speed 4 de hardloopschoen die je zoekt!

Probeer de Saucony Endorphin Speed 4 zelf uit!

Mocht je benieuwd zijn naar de hardloopschoen en deze graag aanschaffen om uit te proberen voor je trainingen? Geen probleem! Hieronder heb ik speciaal voor jullie de hardloopschoen gezet, zodat jullie deze met een simpele klik op de knop kunnen bestellen.

Tip: Koop hardloopschoenen altijd een hele maat groter dan je normale schoenmaat. Deze extra marge heb je namelijk altijd nodig!

Saucony Endorphin Speed Mannen

€199,95
Saucony Endorphin Speed Dames

€199,95

Conclusie

Korte samenvatting Saucony Endorphin Speed 4

De Saucony Endorphin Speed 4 is een goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar snelheid, stabiliteit en veelzijdigheid. Met gemiddelde demping en responsiviteit biedt deze schoen het perfecte evenwicht tussen comfort en prestaties, waardoor hij ideaal is voor snelle trainingen en wedstrijden. Het vernieuwde bovenwerk zorgt voor een betere pasvorm en ademend vermogen, terwijl de verbeterde tractie en stabiliteit van de zool zorgen voor vertrouwen en grip bij elke stap.

In vergelijking met zijn voorganger, de Endorphin Speed 3, biedt de Speed 4 een steviger gevoel tijdens het lopen, meer grondgevoel en responsiviteit, verbeterde stabiliteit en een dunner, meer ademend bovenwerk. Hoewel de flexibiliteit van de nylonplaat iets minder is dan bij de vorige versie, zorgt deze nog steeds voor een krachtige afzet en energieteruggave, waardoor de Speed 4 een uitstekende keuze is voor tempotrainingen en wedstrijden op de weg.

Met een overall score van 7,0/10, is de Saucony Endorphin Speed 4 dus een uitstekende hardloopschoen die je helpt om je hardloopdoelen te bereiken door middel van intervaltraining en bij het lopen van wedstrijden, of je nou een 5 km loopt of een marathon. Dit maakt de Endorphin Speed 4 de perfecte aanvulling voor jouw hardloopsessies.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over deze hardloopschoen of over andere (hardloop)onderwerpen? Neem dan gerust contact met mij op of stel deze vraag hier beneden in de comments.

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *