Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De beste wedstrijdschoenen voor hardlopen 2024

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardloopschoenen,Onderwerpen

"Wat zijn de beste wedstrijdschoenen voor hardlopen van 2024?"

Beste wedstrijdschoenen 2023

Laatste tijd zijn snelle hardloopschoenen steeds populairder aan het worden. De wedstrijdschoenen worden steeds van lichter en sterker materiaal gemaakt. Zo zie je dat steeds meer merken met een carbonplaat in de wedstrijdschoenen gaan werken. Voor de fanatieke hardlopers onder ons is het natuurlijke hartstikke tof om op dit soort snelle hardloopschoenen hun PR’s te verbeteren. Toch kan het nog best wel moeilijk zijn om wedstrijdschoenen aan te schaffen die het beste bij je passen. Daarom heb ik de 10 beste en meest populaire hardloopschoenen voor wegwedstrijden van 2024 voor jullie op een rijtje gezet.

Wat zijn de beste wedstrijdschoenen van 2023?

1. Nike Zoom Vaporfly Next% 3

Beste wedstrijdschoenen 2023 Vaporfly oranje

Nike Vaporfly Next% 3 Mannen

€259,95

Beste wedstrijdschoenen 2023 Vaporfly licht oranje

Nike Vaporfly Next% 3 Dames

€259,95

Meest bekende wedstrijdschoen met carbonplaat

We beginnen meteen met de meest bekende wedstrijdschoen van 2023 op deze lijst, namelijk de Vaporfly Next% 2. De schoen is zo populair door een carbonplaat die zich over de gehele zool bevindt. Deze carbonplaat werkt als een soort van springveer, waardoor je jezelf tijdens het lopen lanceert, grotere loopsprongen maakt en hierdoor dus meer snelheid op kan maken. Verder is deze wedstrijdschoen ook erg licht, namelijk maar 174 gram! De Vaporlfy Next% is de hardloopschoen waar bijna elke topatleet op loopt tijdens wegwedstrijden. Of je nu een 5 km of een marathon loopt, deze wegwedstrijdschoen helpt je mee om jou PR’s op de weg te verbreken. 

2. Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Beste wedstrijdschoenen 2023 alphafly groen

Nike Alphafly 2 Mannen

€279,00

Beste wedstrijdschoenen 2023 alphafly turquoise

Nike Alphafly 3 Dames

309,95

Snelle wedstrijdschoen van Nike met energy pods en carbonplaat

Dit is een andere veelbesproken wedstrijdschoen van 2023, de Alphafly Next% 2. Deze wedstrijdschoen heeft net zoals de Vaporfly Next% 2 een carbonplaat onder de zool zitten. Het verschil is dat de Alphafly Next% 2 nog een paar pods onder de voorkant van de schoen heeft. De pods helpen net zoals de carbonplaat mee om krachtiger af te kunnen zetten. Tijdens de landing deuken deze pods in, waarna ze bij de afzet weer uitzetten en je als het ware van de grond af laten lanceren. Door de extra pods onder de schoen is de Alphafly Next% net iets zwaarder dan de Vaporfly, zo ongeveer 200 gram. Ook deze schoen wordt veel gebruikt door topatleten en is dus naast de Vaporfly een veelgebruikte hardloopschoen voor wegwedstrijden. 

3. Saucony Endorphin Pro 4

Beste wedstrijdschoenen 2023 Saucony Endorphin Pro 3

Saucony Endorphin Pro 4 Heren

€249,95

Saucony Endorphin Pro 4 Dames

€249,95

Bekende wedstrijdschoen van Saucony met carbonplaat

Dit is van Saucony de meest bekende wedstrijdschoen van 2023. Ook de Saucony Endorphin Pro 3 heeft een carbonplaat die zorgt voor extra snelheid. Het is een wedstrijdschoen met een wat dikkere en rondere zool. De ronding van de zool zorgt voor een goede afwikkeling tijdens het lopen, waardoor je makkelijker snelheid blijft behouden. Verder is het bovenwerk van de schoen licht en ademend, wat de Endorphin Pro 3 maar 205 gram maakt. Als je als hardloper op zoek bent naar een goede wegwedstrijdschoen met een iets dikkere zool, dan is de Saucony Endorphin Pro 3 de hardloopschoen voor jou!

4. Saucony Endorphin Elite

Beste wedstrijdschoenen 2023 NB FuelCell SC

Saucony Endorphin Elite Mannen

€299,95

Saucony Endorphin Elite Dames

€299,95

Snelste wedstrijdschoen van New Balance met carbonplaat

De FuelCell Supercomb Elite V3 is van New Balance de grote wedstrijdschoen van 2023. Ook deze wegwedstrijdschoen bevat een carbonplaat en heeft daarnaast een ronding in de zool die zorgt voor extra snelheid en energieteruggave. Naast een perfecte zool heeft deze wedstrijdschoen ook een sterk, licht en ademend bovenwerk. Deze combinatie geeft de schoen naast efficiëntie op hogere tempo’s een snelle aerodynamische look. De FuelCell Supercomb Elite V3 heeft een gewicht van ongeveer 230 gram, wat de schoen geschikt maakt voor het lopen op hoge tempo’s. 

5. Adidas Adizero Adios Pro 3

Beste wedstrijdschoenen 2023 Adidas Adios Pro

Adidas Adizero Adios Pro 3 Mannen

€249,95

Adidas Adizero Adios Pro 3 Dames

€249,95

Wedstrijdschoen van Adidas met extra stijve zool en energy pods

Naast de grote Nike wedstrijdschoenen is de Adidas Adios Pro ook een bekende en veel gebruikte hardloopschoen door topatleten. De Adidas Adios Pro 3 bevat lightstrike pro-demping die zorgt voor voldoende veerkracht en stijfheid van de zool. Ook heeft de wedstrijdschoen in de middenzool 2 energiepods die zorgen voor extra energieteruggave. Verder heeft de Adios Pro een licht bovenwerk, waardoor de schoen maar 230 gram weegt. De Adios Pro 3 is vooral bedoeld voor de langere afstanden zoals de marathon, maar is ook zeker geschikt om kortere wegwedstrijden van 5-10 km op te lopen.

6. Nike ZoomX Streakfly

Nike Streakfly Mannen

€159,95

Nike Streakfly Dames

€159,95

Wedstrijdschoen van Nike met heel weinig gewicht

De nummer 6 op de lijst beste hardloopschoenen van 2023 staat de Nike ZoomX Streakfly. Deze wedstrijdschoen is wat meer gemaakt voor de middellange afstanden zoals de 5 en de 10 km. De Nike Streakfly heeft misschien niet zoals de Vaporfly en Alphafly een carbonplaat, maar is wel ontzettend licht. De schoen weegt maar 165 gram! In plaats van een stijve zool heeft de Streakfly juist een soepele zool om op een meer natuurlijke manier te kunnen lopen. Bij de voorvoet is de schoen wel iets steviger wat zorgt voor meer kracht en reactiviteit. Door de dunnere zool wint de Streakfly lichtheid en kracht, waardoor het halen van hogere snelheden makkelijker wordt gemaakt.

7. HOKA Mach X

HOKA Mach X Mannen

€179,95

HOKA Mach X Dames

€179,95

Meest bekende wedstrijdschoen van HOKA met carbonplaat

De Carbon X3 is van HOKA de grote wegwedstrijdschoen van 2023. Zoals de naam al zegt bevat deze schoen een carbonplaat die zorgt voor extra stijfheid, reactiviteit en snelheid. De wedstrijdschoen heeft een ronding in de zool voor een makkelijkere afwikkeling en zorgt hierdoor voor meer energiezuinigheid bij het lopen op hoge tempo’s. Naast de goede zool heeft de Carbon X3 een stevig, licht en ademend bovenwerk. De schoen heeft een gewicht van 235 gram, waardoor hogere tempo’s makkelijker te lopen zijn. De HOKA Carbon X3 is een geschikte wegwedstrijdschoen voor alle afstanden, of je nu een 5 km of een marathon loopt.

8. Asics Magic Speed 3

Asics Magic Speed 3 Mannen

€179,95

Asics Magic Speed 3 Dames

€179,95

Bekende wedstrijdschoen van Asics met carbonplaat

De Magic Speed 2 is van Asics de grote bekende wegwedstrijdschoen van 2023. Ook deze wedstrijdschoen bevat een carbonplaat over de gehele lengte van de zool. De stijvere zool zorgt voor meer reactiviteit tijdens het hardlopen. De voorkant van de zool loopt iets omhoog voor een soepele afwikkeling en een betere voortstuwing. Verder heeft de Magic Speed een wat smallere pasvorm zodat de voet goed aansluit in de schoen en ervoor zorgt dat je voet één is met de schoen. Daarnaast is de Magic Speed 2 erg licht, maar 238 gram. Dit maakt de Magic Speed 2 geschikt om alle wedstrijdafstanden op de weg te lopen, van 5 km tot de marathon. 

9. Saucony Endorphin Speed 3

Wedstrijdschoen van Saucony met nylonplaat

De nummer 9 op de lijst beste wedstrijdschoenen van 2023 is de Saucony Endorphin Speed 3. Dit is op de Endorphin Pro 3 na de grootste wedstrijdschoen van Saucony. Het verschil met de Endorphin Pro is dat de Endorphin Speed geen carbonplaat heeft, maar een nylonplaat. Deze plaat is net iets minder stijf dan een carbonplaat en zorgt voor net iets meer flexibiliteit bij het lopen. Net zoals de Endorphin Pro 3 heeft de Endorphin Speed 3 een wat dikkere ronde zool met een licht ademend bovenwerk. Naast wedstrijden kan je deze schoen ook goed gebruiken voor tempo trainingen. De dikkere comfortabele zool maakt het makkelijker om wedstrijden van langere afstand te lopen. Ondanks de dikkere zool heeft de Endorphin Speed 3 maar een gewicht van 230 gram, wat ideaal is om je PR’s op de weg te verbreken, of het nou de 5 km of de marathon is.

10. Nike Zoom Fly 5

Wedstrijdschoen van Nike voor verschillende trainingen

De laatste wedstrijdschoen van 2023 op de lijst die ik met jullie wil bespreken is de Nike Zoom Fly 5. Net zoals de Vaporfly en Alphafly heeft de Zoom Fly 5 een carbonplaat wat de schoen meer snelheid geeft. Het grote verschil tussen de andere Nike wegwedstrijdschoenen van deze lijst is dat de Zoom Fly 5 een dikkere zool heeft met meer demping. Dit maakt de wedstrijdschoen iets zwaarder dan de andere Nike wedstrijdschoenen, namelijk 286 gram. Wel heeft de Zoom Fly 5 als voordeel dat de schoen door de grote hoeveelheid demping erg geschikt is voor langere afstanden. Je kan de Zoom Fly 5 naast wedstrijden gebruiken voor intervaltraining en zelfs duurlopen. Vergeleken met de Vaprofly en Alphafly is de Zoom Fly 5 een betere hardloopschoen tegen blessures vanwege meer stabiliteit en demping. Voor de hardlopers die op zoek zijn naar een snelle wegwedstrijdschoen waarop ze alle soorten trainingen kunnen doen, is de Nike Zoom Fly 5 de hardloopschoen die je zoekt. 

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Blogs, Hardloopschoenen, Onderwerpen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts