Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De beste compressiekousen voor het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs

'Wat is het nut van compressiekousen, het ziet er namelijk zo vreemd uit'

Compressiekousen 1

De ene hardloper is er al bekend mee en de andere nog niet. Toch zie je hardlopers er regelmatig mee lopen, namelijk compressiekousen. Wat is het nut van deze compressiekousen zal je je afvragen? Ze zullen deze waarschijnlijk niet dragen voor een modeshow. Als je het deze hardlopers vraagt, zullen ze waarschijnlijk antwoorden dat ze het fijn vinden zitten en hier meer steun mee ervaren. Er moeten toch wel meer voordelen aan zitten? Dat is zeker zo! In dit blog ga ik jullie alles uitleggen over compressiekousen, inclusief de voordelen en een aantal aanbieden om met elkaar te vergelijken en te kopen.

Inhoud

Waarom compressiekousen?

Compressiekousen 2

Sneller en beter herstel na training

Er zijn verschillende redenen waarom je als hardloper compressiekousen zou moeten dragen. De eerste en belangrijkste reden is voor sneller herstel. Zoals de naam al zegt, geven deze kousen compressie op de kuitmusculatuur. Door deze compressie te geven, bevorderen de kousen de doorbloeding, waardoor afvalstoffen in het lichaam sneller afgevoerd worden. Denk bij afvalstoffen bijvoorbeeld aan lactaat als product van een zwaardere trainingssessie. Door deze versnelde afvoer, krijg je minder spierpijn en blijven de spieren minder lang stijf, waardoor je weer eerder en makkelijker een training kan doen.

(Kuit)blessures voorkomen

Daarnaast bieden compressiekousen bescherming tegen verhoogde belasting en blessures. Dit zijn vooral blessures aan de kuitregio, denk bijvoorbeeld aan shin splints (scheenbeenvliesontsteking). Door de verhoogde compressie, worden de kuitspieren beter op hun plaats gehouden, waardoor hier minder belasting op komt te staan. De compressie helpt dus de spieren en gewrichten te stabiliseren en vermindert de trillingen en schokken die je tijdens het hardlopen krijgt.

Wat voor compressiekousen heb je?

Compressiekousen 3

Lange compressiekousen

De meest gedragen, zijn de lange compressiekousen. Deze kousen lopen van het uiteinde van je voet tot aan je knieën. Hier zit dus een voetstuk aan vast. Bij deze kousen, krijgen niet alleen je kuiten compressie, maar ook de voeten. Het voordeel van lange compressiekousen is dat je deze zowel voor, tijdens, als na de training aan kan doen. Het enige nadeel is dat deze kousen wel wat moeilijker zijn om aan te trekken, zeker als je ze voor het eerst aan doet. Mijn tip zal daarom ook zijn om eerst in het voetstuk tot aan de enkel te stappen en vervolgens de kous naar boven over je kuiten op te rollen. Zo maak je het jezelf makkelijk en trek je de kous niet kapot.

Compressiekousen 4

Tubes

Ook heb je tubes. Dit zijn compressiekousen die alleen het kuit-gedeelte bevatten, zonder voetstuk dus. Het voordeel hiervan is dat je deze kousen makkelijker aan kan trekken dan lange compressiekousen. Het nadeel is wel, dat je deze alleen tijdens het sporten aan kan doen. In rust knellen de tubes namelijk de voet en enkel af, wat meer kwaad doet dan goed. Dus ben je op zoek naar compressiekousen om alleen tijdens het trainen aan te doen, dan heb je aan tubes een hele goede.

Wanneer gebruik je compressiekousen?

Eigenlijk heb ik dit al een beetje verklapt in het vorige stukje, maar ik zal het voor de duidelijkheid nog een keertje herhalen. De lange compressiekousen kan je altijd en overal aan doen. Dat betekent dus voor zowel vóór, tijdens, als na de training. De meeste hardlopers, gebruiken de lange compressiekousen vooral na de training als herstel. De tubes raad ik alleen aan voor tijdens de training, omdat het lichaam dan beter doorbloedt is dan in rust, waardoor de enkels niet af worden gekneld.

Hoe vaak moet je compressiekousen dragen?

Het is aan te raden om compressiekousen alleen na de zwaardere training te gebruiken voor het herstel. Voor de meeste hardlopers dus zo 2, hooguit 3 keer per week. Als je deze te vaak draagt, bestaat er namelijk de kans dat je kuitspieren lui worden en afhankelijk worden van deze compressie en hierdoor juist sneller blessures oplopen. De hardlopers die heel blessuregevoelig zijn, vochtproblemen hebben in de kuiten of spataderen hebben, zijn hierbij natuurlijk een uitzondering. Naar mijn mening is het dus goed om af en toe de spieren zelf wat meer te belasten om zo juist een hogere belastbaarheid te krijgen.

Hoe lang moet je compressiekousen dragen?

stokings2

Hoe lang je compressiekousen moet dragen voor een optimaal herstel, is mede afhankelijk van de duur en intensiteit van de training die je gedaan hebt. In de meeste gevallen is het al voldoende om de kousen na de training voor enkele uren te dragen. Meestal zijn deze enkele uren dus al goed genoeg om optimaal te herstellen van je training.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van compressiekousen?

Compressiekousen 6

Aanmeten van compressiekousen

Hierboven zie je een tabel om de compressiekousen aan te meten. Ten eerste is het belangrijk om de juiste maat compressiekousen te hebben. Deze maat is ongeveer gelijk aan de schoenmaat die je hebt. Als je dit bepaald hebt, is het nu tijd om de juiste size te bepalen. Hierbij heb je size 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Voor het hardlopen loopt de size van de meeste compressiekousen maar tot 4. De size gaat over de breedte van de kousen. Meet je eigen kuiten aan volgens de stappen onder aan de tabel en kijk vervolgens boven aan de tabel in welke size de kuiten vallen. Zo weet je in ieder geval zeker welke maat en breedte je moet hebben en voorkom je dat je straks de verkeerde maat hebt.

Compressiekousen kopen & vergelijken

De vorige stap afgerond? Dan is het nu tijd om een paar compressiekousen aan te schaffen. Hieronder heb ik verschillende compressiekousen gezet. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van drie verschillende bedrijven, namelijk AllTricks, Bever en Bol.com. Zo heb je wat verschillende mogelijkheden om uit te kiezen en kan je de prijzen makkelijker met elkaar vergelijken.

Compressiekousen

AllTricks

Paar Compressport Full Socks Run Blauw/Geel


€31,99
BV SPORT Prorecup Elite Evo Black


€51,99
Nike Spark Lightweight Compression Socks Black Unisex

€27,99
ENDURA Lot 2 paar Zwarte Sokken Compressie

€26,99

Bever

Falke Energizing W1 Compressiesok Dames

€45,00
Falke Energizing W2 Compressiesok


€45,00
Falke Energizing W3 Compressiesok


€45,00
Falke Energizing W4 Compressiesok


€45,00
Craft Compression Sock Sok


€29,95

Bol.com

Tubes

AllTricks

Compressport R2 3.0 Estate Blue


€31,99
Compressport R2 Aero Black


€49,99
Compressport R2 Oxygen - Black Edition 2023 Black/White

€39,99
BV Sport Elite Evolution White Compressie Sleeves

€45,99

Bever

b22dab0127_7040_01_nl

Falke Energizing Cool Tube Compressie

€30,00

b21dab0053_7071_01_nl

Falke Energizing Cool Tube Compressie Dames

€30,00

Bol.com

Conclusie

Compressiekousen hebben als hardloper dus verschillende voordelen. Zo herstel je sneller na een zware training en kan je blessures voorkomen. Je hebt dus lange compressiekousen en tubes, waarbij je de lange compressiekousen zowel voor, tijdens en na de training kan dragen en tubes alleen voor tijdens het trainen. Draag de compressiekousen maar een paar keer per week voor enkele uren na een zwaardere training. Zo profiteer je van optimaal herstel en maak je de kuitspieren niet al te lui. Bepaal voor het kopen van een paar compressiekousen goed de maat en de breedte maat die je nodig hebt, zodat je voor jezelf de goede maat compressiekousen aanschaft. Verder wens ik jullie veel succes en plezier met de compressiekousen!

Vragen?

Mochten jullie verder nog vragen hebben over de compressiekousen (of andere hardlooponderwerpen)? Laat het dan gerust hieronder in de comments weten.

Zie ook:

Afbeeldingen:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp