Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Hardloopschoenen aanmeten? Zo kan je dit zelf doen!

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopschoenen
Foto van Lucas van der Linden

Lucas van der Linden

Hardloper / Medewerker hardloopwinkel

"Hoe meet je zelfstandig hardloopschoenen aan?"

Hardloopschoenen aanmeten

Goede hardloopschoenen zijn onmisbaar voor goede loopprestaties en het voorkomen van blessures. Om hardloopschoenen aan te schaffen is het cruciaal om te weten welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Zo zijn er veel verschillende hardloopspeciaalzaken waar je terecht kan om nieuwe hardloopschoenen aan te laten meten, maar zijn er ook manieren waarop je dit zelf thuis kunt doen? Die zijn er zeker! In dit blog ga ik jullie vertellen hoe je hardloopschoenen zelf kan aanmeten, zodat je de hardloopschoenen aan kan schaffen die het beste bij je passen.

Stappen om hardloopschoenen zelf aan te meten

Loopanalyse

Hardloopschoenen zelf aanmeten loopanalyse
Running_analysis_DSC1214_f1+p

Begin met een loopanalyse

Maak een loopanalyse voor het aanmeten van je hardloopschoenen

Allereerst is het maken van een loopanalyse een goede eerste stap om te bepalen welke hardloopschoenen bij je passen. Bij hardloopwinkels is het maken van een loopanalyse altijd het eerste waarmee ze beginnen. Soms maken ze dit via een computerprogramma waarbij ze analyseren hoe je op een loopband loopt, maar meestal via een camera waarbij je een paar keer in een baan heen en weer moet rennen. Dit laatste is iets wat je thuis zelf kan doen.

Apps voor het maken van een loopanalyse

Op de meeste telefoons van tegenwoordig kan je een video in slow-motion terugkijken. Zo niet, geen probleem! Dan heb je nog altijd verschillende apps die je hiervoor kan installeren. Een voorbeeld van zo’n app die wij ook op ons werk gebruiken is Coach’s Eye. Via deze app kan je de video gewoon op uitgebreid bekijken hoe de beweging eruit ziet.

Waar op te letten bij het maken een loopanalyse?

Hardloopschoenen zelf aanmeten pronatie
Hardloopschoenen zelf aanmeten pronatie 2

De verschillen tussen overpronatie en neutraal lopen.

De stand van de enkel

Het eerste waarnaar je moet kijken is de stand van de enkel tijdens de landing. Blijft de enkel netjes recht / stabiel of knikt deze naar binnen?

Overpronatie

Mocht je op de analyse zien dat je enkel wat naar binnen knikt tijdens de landingsfase en afwikkeling, dan spreek je van overpronatie. Bij overpronatie is het belangrijk om hardloopschoenen te kiezen die wat extra ondersteuning hebben, ook wel hardloopschoenen met support / correctie genoemd, oftewel antipronatie hardloopschoenen.

Neutraal

Als de enkels netjes recht / stabiel blijven tijdens de landing en afwikkeling, dan heb je een neutrale loop. Als je een neutrale loper bent zijn hardloopschoenen met extra ondersteuning niet nodig, je kan dan gewoon neutrale hardloopschoenen voor jezelf uitzoeken.

Pasvorm en maat hardloopschoenen

Hardloopschoenen aanmeten

Maat hardloopschoenen

Koop hardloopschoenen altijd een hele maat groter dan normale schoenen

Belangrijk om te weten is dat hardloopschoenen kleiner uitvallen dan normale schoenen. Daarom moet je hardloopschoenen minstens altijd een hele maat groter aanschaffen dan je gewone schoenen. Aan de voorkant van de hardloopschoen moet je ongeveer een vingernagel aan ruimte over hebben. Deze extra marge ruimte aan de voorkant heb je altijd nodig, omdat je voeten tijdens het hardlopen iets uit kunnen zetten. Dus stel je normale schoenmaat is 42, bestel dan hardloopschoenen in maat 43.

Pasvorm bepalen voor het aanmeten van hardloopschoenen

240329-arch-type-oo-main-242d8f

Wat voor type voeten heb je?

Naast de juiste maat hardloopschoenen is ook de pasvorm belangrijk. Je hebt namelijk talloze hardloopschoenen met een verschillende pasvorm. Het is goed om jezelf af te vragen wat voor soort voeten je hebt, smalle of brede? Weet je van jezelf dat je smalle voeten hebt, ga dan op zoek naar hardloopschoenen met een smalle pasvorm. Weet je van jezelf dat je brede voeten hebt, ga dan op zoek naar hardloopschoenen met een brede pasvorm.

Voordelen en nadelen

Voor- en nadelen van zelf hardloopschoenen aanmeten

Het is dus super handig om gewoon vanaf huis de hardloopschoenen aan te meten die het beste bij jou passen, maar is dit altijd wel even handig? Het voordeel is dat het je een hoop tijd en moeite scheelt om helemaal naar een hardloopwinkel toe te gaan om het voor jou te laten doen. Daarnaast zijn hardloopschoenen online vaak beter afgeprijsd dan als je deze koopt in een hardloopwinkel. Het nadeel is wel dat door het zelf te doen en de hardloopschoenen vervolgens online te bestellen het risico groter is dat je uiteindelijk hardloopschoenen hebt gekocht die toch niet helemaal lekker zitten en dat je ze weer terug moet sturen.

Voordelen

  • Scheelt tijd en moeite.
  • Online aanschaffen is vaak goedkoper.
  • + Online meer keuze in voorraad.

Nadelen

  • Groter risico dat de hardloopschoen toch niet goed is.
  • Geen persoonlijke professionele service.

Online hardloopschoenen test

Doe de Online Hardloopschoenen Test voor het meest nauwkeurige resultaat

Nu je een beter beeld hebt gekregen hoe je zelfstandig hardloopschoenen aan kan meten die het beste bij jou passen, kan je nu de online hardloopschoenen test doen. Deze test filtert de perfecte hardloopschoenen voor jou aan de hand van de keuzes die je maakt. Mocht je nog niet helemaal zeker zijn hoe deze tekst werkt, geen zorgen. Op deze pagina heb ik de vragen gezet die je in de test krijgt en leg ik uitgebreid uit hoe je deze moet beantwoorden. Geloof me, deze test maakt het een stuk makkelijker voor je om voor jezelf de juiste hardloopschoenen te vinden.

Ga hieronder naar de pagina van de Online Hardloopschoenen Test

Online Hardloopschoenen Test

Vind de perfecte hardloopschoen voor jou!

Conclusie

Conclusie over het zelfstandig aanmeten van hardloopschoenen

Het zelfstandig aanmeten van hardloopschoenen is stukken makkelijker dan je zou denken. De belangrijkste stappen zijn het maken van een loopanalyse om te zien of je neutraal loopt of overproneert en wat voor type voeten je hebt. Bij het aanschaffen van hardloopschoenen is het belangrijk om hardloopschoenen altijd een hele maat groter te kopen dan je normale schoenen. Hardloopschoenen zelf aanmeten scheelt dus tijd en kan je vaak goedkoper kopen dan in een hardloopwinkel. Wel is het risico groter dat je hardloopschoenen koopt die toch niet helemaal lekker zitten. Een online hardloopschoenen test kan je helpen om dit risico zo klein mogelijk te maken om zo de hardloopschoenen te vinden die het beste bij jou passen.

Vragen?

Mocht je verder nog vragen hebben over het zelfstandig aanmeten van hardloopschoenen of over andere (hardloop)onderwerpen, stel deze dan gerust hier beneden in de comments of neem contact met mij op.

Zie ook

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *