Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Hardloopschoenen aanmeten? Zo kan je dit zelf doen!

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopschoenen
Lucas van der Linden

Lucas van der Linden

Hardloper / fysiotherapeut in opleiding

Hardloopschoenen zelf aanmeten

Bij het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen is het natuurlijk handig als je deze aan kan meten. Zo zijn er veel verschillende hardloopspeciaalzaken waar je terecht kan om nieuwe hardloopschoenen aan te laten meten. Maar zijn er ook manieren waarop je dit zelf thuis kunt doen? In dit blog ga ik jullie vertellen hoe je hardloopschoenen zelf kan aanmeten. 

Inhoud

Loopanalyse

Hardloopschoenen zelf aanmeten loopanalyse
Running_analysis_DSC1214_f1+p

Maak een loopanalyse voor het aanmeten van je hardloopschoenen

Allereerst is het maken van een loopanalyse een goede eerste stap om te bepalen welke hardloopschoenen bij je passen. Bij hardloopwinkels is het maken van een loopanalyse altijd het eerste waarmee ze beginnen. Soms maken ze dit via een computerprogramma waarbij ze analyseren hoe je op een loopband loopt. Maar meestal via een camera waarbij je een paar keer in een baan heen en weer moet rennen. Dit laatste is iets wat je thuis ook zelf kan doen.

Op de meeste telefoons van tegenwoordig kan je een video in slow-motion terugkijken. Zo niet, geen probleem! Dan heb je nog altijd verschillende apps die je hiervoor kan installeren. Een voorbeeld van zo’n app die wij ook op ons werk gebruiken is Coach’s Eye. Via deze app kan je de video gewoon op je gemak heen en weer scrollen en uitgebreid bekijken hoe de beweging eruit ziet.

Waar op te letten bij het maken een loopanalyse?

Een loopanalyse is er voornamelijk voor bedoeld om te kijken of je neutraal loopt of iets naar binnen loopt. Dit wordt vanaf het enkelgewricht bekeken. Zodra de enkel tijdens de landing wat meer naar binnen zakt, spreek je van (over)pronatie. Bij (over)pronatie is het altijd aan te raden om hardloopschoenen aan te schaffen waar een lichte support in zit. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden staan van hardloopschoenen met support. Als je enkel netjes recht (niet naar binnen zakt) blijft tijdens de landing, spreek je van een neutrale loop. Je hoeft dan geen schoenen met support te hebben, neutrale schoenen zonder support is dan al een prima optie

Hardloopschoenen zelf aanmeten pronatie
Hardloopschoenen zelf aanmeten pronatie 2

Hierboven twee verschillende afbeeldingen over hoe (over)pronatie eruit ziet vergeleken met een neutrale stand in de enkel.

Hardloopschoenen met support

Benieuwd naar hardloopschoenen met support? Bekijk dan eens dit artikel: De beste hardloopschoenen tegen pronatie

Pasvorm en maat hardloopschoenen

Pasvorm bepalen voor het aanmeten van hardloopschoenen

Nadat je hebt gekeken of je schoenen nodig hebt met of zonder support, is het goed om naar de pasvorm van verschillende hardloopschoenen te kijken. Elk merk, soms ook model hardloopschoen heeft een andere pasvorm. Zo heb je hardloopschoenen die een wat bredere pasvorm hebben, maar ook die juist een wat smallere pasvorm hebben. Schoenen die een wat hogere wreeflijn hebben of juist een lagere wreeflijn hebben. Daarom is het dus altijd goed om te weten van jezelf wat voor soort voeten je hebt, wat breder of juist wat smaller?

Hardloopschoenen zelf aanmeten maattabel

Juiste schoenmaat kiezen

Naast het weten of je hardloopschoenen met een wat bredere of een wat smallere pasvorm nodig hebt, moet je ook rekening houden met het aanschaffen van de juiste maat. Hieronder een paar tips om de juiste maat hardloopschoenen te kiezen:

  • Koop hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenmaat: Een grote vergissing die veel mensen maken is om dezelfde maat hardloopschoenen te kopen als hun normale schoenmaat. Meestal leidt dat dus tot de aanschaf van hardloopschoenen die te klein zijn. Koop daarom je schoenen een maat groter dan je normale schoenmaat.
  • Voldoende ruimte aan de voorkant van de hardloopschoen: Je hoort ongeveer een vingernagel aan ruimte over te hebben aan de voorkant. Dit lijkt misschien veel, maar vergeet niet dat tijdens het hardlopen de voeten door de doorbloeding iets groter worden en dat tijdens het landen de tenen iets naar voren kunnen schuiven. Een extra marge is altijd goed, het gaat er vooral om dat de hardloopschoenen rond de enkel strak genoeg zitten.
 

Pasvorm van hardloopschoenen

Hier een aantal voorbeelden van merken hardloopschoenen en hun pasvorm. Dit is per merk, dit kan af en toe per model nog iets verschillen:

Meer hardloopschoenen bekijken? Bekijk hier dan eens het assortiment.

Voordelen en nadelen

Voor- en nadelen van zelf hardloopschoenen aanmeten

Tuurlijk is het ontzettend handig om dit allemaal thuis zelf te kunnen, maar is dat altijd wel zo handig? Het voordeel is wel dat je bij het zelf aan kunnen meten van nieuwe hardloopschoenen niet meer naar een hardloopwinkel hoeft om dit te doen. Het scheelt dus tijd en moeite. Een nadeel is wel dat door het zelfstandig aanmeten van nieuwe hardloopschoenen de kans groter is dat je uiteindelijk schoenen hebt gekocht die toch niet helemaal lekker zitten en wat minder goed aansluiten.

Conclusie

Van het zelfstandig aanmeten van hardloopschoenen of dit bij een hardloopwinkel laten doen is er beiden wel iets over te zeggen. Sommige mensen beginnen net met hardlopen en weten nog niet helemaal waar ze aan toe zijn. Dan is het zeker niet verkeerd om langs een hardloopwinkel te gaan om het daar aan te laten meten. Zodra je een wat meer ervaren loper bent, weet wat voor maat hardloopschoenen je hebt en weet welk(e) merk(en) hardloopschoenen het best bij je past. Dan is het ook zeker mogelijk om dit zelfstandig te kunnen doen.

Zie ook:

Afbeeldingen

  • Welke type loopschoenen heb ik? (z.d.). www.sportline.be. https://www.sportline.be/nl/content/hoe%20kies%20je%20de%20juiste%20loopschoenen
  • Kloostra, S. (z.d.-b). Overpronatie: voet zakt naar binnen. hielspoorinfo.nl. https://hielspoorinfo.nl/andere-voetklachten/overpronatie
  • The description of Coach’s Eye App. (z.d.). apkpure.com. https://apkpure.com/coach-s-eye/com.techsmith.apps.coachseye.free
  • Shoe Size Conversion. (z.d.). www.zappos.com. https://www.zappos.com/c/shoe-size-conversion