Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopblessures

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen?

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 1

Als hardloper is dit een onderwerp dat vaak wat minder vaak aan bod komt, maar toch wel een belangrijke factor kan zijn voor het herstel, namelijk compressie laarzen. Compressie laarzen worden regelmatig door vooral de fanatiekere hardlopers gebruikt. Sommige hardlopers hebben compressie laarzen voor in huis en gebruiken deze zelf, terwijl anderen hiervoor naar de fysiotherapeut gaan als behandelsessie. In dit blog ga ik meer vertellen over compressie laarzen en wat voor positieve bijdragen deze kunnen leveren aan het herstel voor het hardlopen.

In dit blog vertel ik het volgende over compressie laarzen

Wat zijn compressie laarzen?

Compressie laarzen zijn grote zakken in de vorm van een laars die compressie geven aan de voeten en benen. Deze laarzen werken door het uitoefenen van een gelijkmatige druk op de voeten, enkels en kuiten, en helpen bij het bevorderen van de bloedstroom en het voorkomen van zwelling. Dit zorgt voor een beter herstel.

Door wie worden compressie laarzen gebruikt?

Compressie laarzen worden vaak gebruikt door atleten, hardlopers en mensen die lange tijd stilzitten, zoals tijdens een lange vlucht, om de bloedsomloop te stimuleren en het risico op bloedstolsels / trombose te verminderen. Ze worden ook gebruikt door fysiotherapeuten voor bij de behandeling van aandoeningen zoals spataderen en lymfoedeem.

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 2
Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 3

Compressie laarzen worden vaak gebruikt door zowel hardlopers als bij behandelingen in de fysiotherapie

Het nut van compressie laarzen voor hardlopers

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 4

Compressie laarzen kunnen nuttig zijn voor herstel na het hardlopen. Tijdens het hardlopen worden de spieren in de benen belast en ontstaat er vaak (lichte) spierschade. Dit kan leiden tot spierpijn en vermoeidheid, en kan het moeilijk maken om snel te herstellen voor de volgende training of wedstrijd. Door weer volledig hersteld te zijn en dan pas een volgende training te doen, maak je de kans op blessures als hardloper kleiner en zal dit een bevorderlijke trainingsprikkel geven.

Welke voordelen hebben compressie laarzen op het herstel met hardlopen?

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 5

1. Verhoogde bloedcirculatie

Compressie laarzen gebruiken luchtkussens om druk uit te oefenen op de voeten, enkels en benen. Dit kan de bloedcirculatie bevorderen, wat op zijn beurt de zuurstof- en voedingsstoffenlevering aan de spieren kan verbeteren. Dit kan leiden tot een sneller herstel en minder spierpijn na het hardlopen.

2. Vermindering van zwelling

Na het hardlopen kunnen je benen opzwellen als gevolg van vochtophoping in de weefsels. Compressie laarzen kunnen helpen om dit te verminderen door de druk te verhogen en de circulatie te verbeteren. Hierdoor kan het vocht sneller worden afgevoerd, wat helpt om de zwelling te verminderen en het herstel te versnellen.

3. Verlichting van spierpijn

Compressie laarzen kunnen ook helpen bij het verminderen van spierpijn na het hardlopen. De druk die wordt uitgeoefend helpt om de spieren te ontspannen en te voorkomen dat er zich melkzuur ophoopt, wat kan bijdragen aan spierpijn. Dit helpt om het herstel te versnellen om zo de volgende trainingssessie minder pijnlijk te maken en de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.

4. Verbeterde mobiliteit

Compressie laarzen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de mobiliteit na het hardlopen. Door druk uit te oefenen op de spieren en weefsels, kan dit helpen om de flexibiliteit te verbeteren en het bewegingsbereik te vergroten. Dit helpt om blessures te voorkomen en de loopprestaties te verbeteren.

Veiligheid voor het gebruik van compressie laarzen

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 6

In het algemeen kunnen druktherapie laarzen een nuttig hulpmiddel zijn bij het herstel na het hardlopen. Compressie laarzen worden meestal aanbevolen door een arts of een specialist op het gebied van compressie therapie. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je compressie laarzen gaat gebruiken, vooral als je een bestaande medische aandoening hebt.

Verkrijgbaarheid compressie laarzen

Compressie laarzen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en compressieniveaus, afhankelijk van je specifieke behoeften. Het is belangrijk om de juiste maat en compressieniveau te kiezen om de optimale werking te garanderen. Hieronder staan een aantal compressie laarzen die als hardloper goed kunnen bijdragen aan het herstel:

Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 7

HERSTART ONE LEGS RECOVERY SYSTEM – €799,00

 • Heeft 6 verschillende massageprogramma’s
 • 8 verschillende intensiteitniveau’s
 • 8 verschillende compressiekamers
 • Maat M, L of XL
 •  90 minuten lange sessieduur

COMPEX AYRE DRAADLOZE COMPRESSIE LAARZEN (DRAADLOOS) – €649,99

 • Speciaal ontworpen voor topatleten en recreatieve atleten
 • Afstandsbediening om te besturen
 • 4 compressiezones
 • 2 verschillende programma’s
 •  Een uur lange sessieduur
Compressie laarzen als herstel voor het hardlopen foto 8

THERABODY RECOVERYAIR PRIME PRESSOTHERAPIE LAARZEN (DRAADLOOS) – €621,99

 • 4 tijdsintervallen
 • Sessieduur tot wel 180 minuten
 • Duur van druk vasthouden 1 tot 60 seconden
 • Makkelijk schoon te maken
 •  Instelbaar drukbereik (20 tot 100 mmHg)

REBOOTS GO LITE LEGS RECOVERY SYSTEM – €499,00

 • 2 uur lange batterijduur
 • Vanaf de smatphone te bedienen
 • 7 verschillende massageprogramma’s
 • 4 verschillende compressiekamers
 • 16 verschillende intensiteitniveau’s
 • Sessieduur tot 120 minuten
 • Toepassingsdruk 30-180 mmHg

Conclusie

Conclusie over compressie laarzen als herstel voor het hardlopen

Compressielaarzen kunnen dus op een positieve manier bijdragen aan het herstel met hardlopen. Zo dragen compressie laarzen bij aan een betere doorbloeding, het afvoeren van vocht, verlichting van spierpijn en een verbeterde mobiliteit. Dit helpt niet alleen om onnodige blessures te voorkomen, maar ook om de loopprestatie te verbeteren en het optimale uit jezelf te halen als hardloper. 

Zie ook:

Afbeeldingen

 • Good, F. (2023, 9 maart). What are Recovery Boots? And Why Pro Athletes Use Them. Feelgood. 

 • A. (2022, 23 februari). Compression Therapy Boots Amazing Muscle Recovery. Active Therapy Clinic. https://activetherapyclinic.co.uk

 • NovoMed Inc Pvt. Ltd. (2023, 10 januari). What is Compression Therapy. NovoMed Inc. Pvt. Ltd. https://www.novomedshop.com

 • Geil, K. (2019, 19 oktober). How Athletes Use Compression to Make Recovery the Focus of Their Training. aSweatLife. https://asweatlife.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn