Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Trainingen en trainingsroutes Tossa de Mar

Alle blogs,Eigen verhalen,Hardlooptrainingen

Trainingen Tossa de Mar

Trainingen en trainingsroutes Tossa de Mar

Afgelopen twee weken ben ik met de familie op vakantie naar Tossa de Mar (Spanje) geweest. Als fanatiek sporter kon ik het natuurlijk niet laten om mijn sportspullen thuis te laten, dus nam ik mijn hardloopkleding en racefiets mee om heerlijk te kunnen sporten in de Spaanse omgeving. In deze blog ga ik voor jullie mijn daar gedane trainingen samenvatten en vertellen hoe schitterend het hier was!

Fietsen

Fietsen Tossa de Mar 1
Fietsen Tossa de Mar 2

 

Een van de toffe dingen die ik in Tossa gedaan heb is fietsen. In het begin was het wel even wennen aan al het klimmen en dalen, iets wat in het vlakke Nederland redelijk ontbreekt. Na een paar keer gefietst te hebben, begon ik hier aan te wennen. Het was vooral de combi van de warmte en het continue klimmen en dalen dat het fietsen daar wat zwaarder maakte. Vooral langs de kust was het continu klimmen en dalen, met daarnaast veel bochtenwerk. Het klimmen was hier pittig, maar het prachtige zonnige uitzicht over de Middellandse Zee maakte alles goed. In de afdaling reed ik met zo’n 40-50 km/u sturend door de bochten naar beneden. Dit vond ik zelf zo ontzettend gaaf om te doen!

In het binnenland was het wat meer voor langere tijd klimmen en dalen. Vanaf mijn vakantie locatie naar het binnenland reed je de Cadiretes in. Dat was een heuvelgebied waar de heuvels tot 500 meter hoogte komen. De omgeving bestaat hier uit een ruig rotsachtig heuvellandschap met ook best wel wat bochtachtige wegen omhoog en omlaag. Kortom, perfect voor een uitdagende fietsrit! Naast de asfaltwegen heb je hier ook veel paden die offroad gaan. Deze paden gaan continu omlaag en omhoog, maar ook zo ontzettend mooi. Voor de mensen die een mountainbike hebben en wat uitdaging willen, is het doen van zo’n route echt een aanrader.

 

Hieronder heb ik wat fietsroutes geplaatst die ik op vakantie heb gereden. Dus mochten jullie hier ooit een keer willen fietsen, hier wat inspiratie!

 

Fietsroutes: 

 

Wielrennen:

 • Garmin Connect (Llagostera heen en terug – 30 km, 452 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Richting Sant Feliu de Guíxols en terug – 36 km, 939 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Ronde Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar – 58 km, 1.020 hoogtemeters)

 

Mountainbike:

 • Garmin Connect (Ronde Lloret de Mar, Tossa de Mar – 38,6 km, 905 hoogtemeters) 

Hardlopen

Hardlopen Tossa de Mar 2

 

Het hardlopen hier in Tossa was een geweldige ervaring. Net zoals bij het fietsen was het voor mij hier ontzettend wennen aan het stijgen en dalen. Tossa zelf is wel redelijk vlak, alleen alles buiten Tossa is helemaal niets vlak. Ondanks het vele stijgen en dalen waren de looproutes zowel binnen als buiten Tossa ontzettend mooi. In Tossa zelf kon je heel mooi langs de boulevard lopen, alleen wel ‘s-ochtends of ‘s-middags, want in de avond was het hier ontzettend druk. Zoals op de foto kon je via Tossa met veel trappen omhoog een looproute langs de kust doen. Hiervoor is natuurlijk wel een goede conditie vereist, maar wel een supermooie route over bospaden met af en toe een prachtig uitzicht over de kust. Voor de rustige duurloopjes liep ik wel vaak buiten Tossa, waarbij ik wat meer hoogtemeters maakte. Niet te wild, gewoon lekker rustig aan. Met het intervallen hield ik het lopen wel vlak door wat meer in het dorp zelf te lopen. 

 

Als tip wil ik jullie nog wel even meegeven dat het in het hoogseizoen best warm kan worden in Spanje. Dan kan je het beste of vroeg in de ochtend lopen of wat later in de avond. In de middag kan het best warm zijn bij het sporten, bij ons kwamen de temperaturen af en toe boven de 30 graden. Zelf heb ik een paar keer gesport in deze temperaturen, maar trust me… ‘s-ochtends en ‘s-avonds train je zoveel lekkerder. 

 
 

Hieronder staan weer een aantal routes die ik in Tossa heb gelopen. Sommigen wat langer, sommigen wat korter. Dus doe weer wat inspiratie op zal ik zeggen…

Hardlooproutes:

 • Garmin Connect (Duurloop Tossa de Mar – 13,7 km, 178 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Progressieve duurloop Tossa de Mar – 11,7 km, 125 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Duurloop Tossa de Mar – 7,1 km, 144 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Intervalroute Tossa de Mar – 12,4 km, 69 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Duurloop Tossa de Mar langs de kust – 13,0 km, 345 hoogtemeters)

Krachttraining

Krachttraining Tossa de Mar 1
Krachttraining Tossa de Mar 2


Verder heb ik nog regelmatig wat krachttraining kunnen doen op vakantie. Dat is het voordeel van het hebben van een sportschool in de buurt. Zelf heb ik daar zo’n 2-3 keer krachttraining per week gedaan. Iets meer dan ik normaal doe, maar dan wel wat meer verdeeld. Zo deed ik de ene dag bijvoorbeeld alleen maar core en de andere dag de benen. Omdat sommige apparaten net wat anders waren dan ik gewend was, moest ik de eerste dagen wel even uitvogelen hoe deze werkten. Maar best wel veel apparaten waren gelukkig hetzelfde, dus met die kon ik wat sneller aan de slag. Op vakantie heb ik eigenlijk alles wel van mijn lichaam getraind. Zo heb ik mijn lichaam gedurende de vakantie sterk weten te houden. Voor mij was dit essentieel om zo in Spanje blessurevrij te kunnen blijven sporten met de continue lichaamsbelasting door het vele stijgen en dalen.

Wandelen

Wandelen Tossa de Mar 1
Wandelen Tossa de Mar 2


Het maken van wandelingen in Spanje was ook prachtig om te doen. Vaak kon ik dit mooi doen voor het actieve herstel. Zoals je hierboven ziet heb je hier prachtige routes langs de kust, waarbij je veel omhoog en omlaag moet lopen en langs de zee over rotsen kan klauteren. Vaak komen deze wandelroutes uit bij een prachtige baai. Op deze zandstrandjes kan je dan heerlijk pauzeren in de zon en mocht je het warm hebben, dan kan je hier lekker het water in. In het binnenland ga je wat meer de heuvels in, vaak over zandpaden. Hierbij kan je helemaal omhoog naar de top lopen, waar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving.

Hierboven nog meer van de prachtige baaien waar ik langs ben gekomen tijdens het wandelen in Spanje

Hieronder weer wat wandelroutes…

Wandelroutes:

 • Garmin Connect (Wandelroute Tossa de Mar richting Lloret de Mar – 10,9 km, 400 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Wandelroute Tossa de Mar, Massís de les Cadiretes – 6,6 km, 279 hoogtemeters)
 • Garmin Connect (Wandelroute Tossa de Mar, Cala Pola – 7,5 km, 348 hoogtemeters)

Zwemmen

 

Sportactiviteiten en veel water… Tja, dan zit zwemmen er natuurlijk ook wel in. Zelf heb ik veel bij het strand van Tossa gezwommen. Je kon daar schitterend langs de boulevard en om de wilde rotsen heen zwemmen. Hierboven nog een afbeelding van een baai die Pola Giverola heet. Ook hier kon je heerlijk zwemmen. Het water was overal heerlijk warm, maar wel lekker verkoelend met dat warme weer. Een tip van mij is om daar te gaan snorkelen, dat heb ik hier voor het eerst gedaan. Je kan overal super goed onder water kijken en veel verschillende mooie vissen en andere zeedieren spotten. 

 

Verder ben ik ook nog wezen kanoën langs de kust. Ook echt een aanrader om te doen! Benieuwd naar de route die ik hierbij heb gedaan… bekijk deze hier!

Afsluiting

Als ik hier zo op terug kijk heb ik een geweldige vakantie gehad in Tossa, waarbij ik mijn conditie ook nog prima onderhouden heb. Voor anderen is een vakantie in Tossa de Mar zeker een aanrader, vooral als je van mooie kustgebieden houd. Ben je het relaxen en niets doen aan het strand dus een beetje beu? Sportroutes genoeg!

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Hardlooptrainingen

Share This :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *