Guide2Run

Fietsen en hardlopen combineren

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Fietsen

Fietsen en hardlopen goede combi?

Fietsen goede combi met hardlopen

Hardlopen en fietsen zijn twee verschillende sporten. Toch hoor je best vaak dat hardlopers tussen hun looptrainingen door vaak de fiets pakken. Maar is fietsen en hardlopen wel een goede combi en zo ja, wat zijn hier dan de voor- en nadelen van? In dit blog ga ik jullie hier wat meer over vertellen.

Voor- en nadelen van fietsen en hardlopen combineren

1. Met beide sporten train je op cardio / uithoudingsvermogen

Fietsen en hardlopen combineren verbetert je cardio

Zowel hardlopen als fietsen zijn cardiogericht, wat betekent dat je vooral het uithoudingsvermogen traint. Wel hangt het er een beetje vanaf hoe lang je gaat. Met het fietsen ben je vaak langer weg dan bij het hardlopen. Hoe langer je namelijk sport, hoe meer je op het aerobe uithoudingsvermogen traint. Als hardloper kan het bijvoorbeeld erg goed van pas komen om op de dagen tussen de hardlooptrainingen voor een paar uurtjes de fiets te pakken om zo wat meer het op het aerobe uithoudingsvermogen te trainen.

2. Fietsen is minder belastend voor je lichaam

Fietsen geeft minder schokbelasting

Met het fietsen belast je als hardloper wat minder je lichaam. Bij het hardlopen heb je de landing die vooral veel belasting vraagt van je gewrichten en pezen, terwijl je bij fietsen je trappers ronddraait zonder dat je natuurlijk een harde landing hoeft te maken.

Wielrennen vs mountainbiken

Het hangt er alleen wel een beetje vanaf wat voor soort fietsen je doet. Mountainbiken vraagt veel meer van je gewrichten (met name kniegewricht) vergeleken met wielrennen, omdat je continu heuvel op en af moet gaan.

Fietsen als actief herstel

Voor hardlopers is het dan ook een aanrader om af en toe tussen de hardlooptrainingen door de fiets te pakken voor het actief herstel, zeker als je als hardloper blessuregevoelig bent. Zo kan je tussen de looptrainingen op een actieve manier je lichaam wat meer ontlasten. Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat er rekening gehouden moet worden met de lengte en de intensiteit van de fietsritten. Zo kan je bijvoorbeeld tussen de intervaltrainingen ervoor kiezen om een uurtje de racefiets te pakken op een voor jou comfortabel tempo.

Fietsen een goede combi met hardlopen mountainbike
Fietsen een goede combi met hardlopen wielrennen 1

Het verschil in trainingsbelasting tussen mountainbiken en wielrennen

3. Nadeel: je traint wat minder specifiek

Verschil in spiergebruik tussen fietsen en hardlopen

Een van de nadelen van het fietsen combineren met hardlopen is dat je wat minder specifiek traint voor het hardlopen. Ondanks dat je dezelfde hart- en longspieren traint, gebruik je bij het fietsen wel net iets andere spieren dan met het hardlopen. Waar je met hardlopen zowel de quadriceps als de hamstrings gebruikt, gebruik je met fietsen vooral meer de quadriceps en niet zo zeer de hamstrings. Wel train je dus voor een deel dezelfde spieren, alleen op een andere manier. Met hardlopen train je dit meer door middel van schokbelasting, reactiviteit en wat snellere bewegingen. Met fietsen is dat vooral meer op weerstand om zo de pedalen rond te krijgen.

Trainingsprincipe specificiteit

Over het algemeen geldt voor het begrip specificiteit het beter worden in hetgeen dat je traint. Daarom kan je als professioneel hardloper je beter specifiek richten op looptrainingen, omdat daar de focus ligt. Voor de mensen die het hardlopen meer recreatief doen of blessuregevoelig zijn is het dus wel ontzettend handig om af en toe de fiets te pakken.

Fietsen een goede combi met hardlopen wielrennen 2
Fietsen een goede combi met hardlopen hardlopen 1

Met fietsen train je wat meer de quadriceps en met hardlopen wat meer de hamstrings

4. Nadeel: fietsen kost meer tijd

Fietsen duurt vaak langer dan hardlopen

Over het algemeen ben je met fietsen veel langer weg dan als je een rondje gaat hardlopen. Fietsen kost dus meer tijd. Waar je met een rondje hardlopen maximaal een uurtje weg bent, kan je bij een rondje fietsen wel drie uur de deur uit zijn. Natuurlijk hoeft dit niet altijd zo te zijn, afhankelijk waar je motivatie ligt. Je kunt natuurlijk ook maar een uurtje de fiets pakken, alleen zijn er weinig mensen die voor zo’n korte tijd de fiets pakken. Verder hangt het ook een beetje af hoeveel tijd je hebt. Zeker als je een drukke baan hebt, dan is het niet altijd voor de hand liggend om voor drie uur te kunnen fietsen. Dan is een half uurtje hardlopen tussendoor toch wat makkelijker. 

5. Hardlopen en fietsen combineren maken de trainingen minder saai

Meer variatie in training door fietsen en hardlopen te combineren

Door fietstrainingen in je hardloopschema toe te passen zorg je ervoor dat je trainingen wat meer afwisseling krijgen en daardoor minder saai zijn. Zeker als je bij de hardlooptrainingen telkens hetzelfde rondje pakt die je al twee keer eerder deze week gelopen hebt. Met hardlopen kom je ook minder ver dan op de fiets, wat ervoor zorgt dat je vaak ergens terecht komt waar je al een keer geweest ben. 

Op de fiets zie je meer

Omdat je op de fiets verder komt dan te voet, kan je ook veel meer nieuwe omgeving ontdekken. Dat maakt je training ook wat meer tot een avontuur.

Gezamenlijk trainen

Los staand hiervan kan je zowel je loop als fietstrainingen gezamenlijk met anderen doen. Zo heb je wat meer sociale interactie wat de trainingen minder geestdodend maakt en kan je op deze manier de tijd gezellig met anderen vol praten.

Enjoy!

Slot

Fietsen lijkt dus een goede combi te zijn met hardlopen. Het inpassen van fietstrainingen in je hardloopschema is een extra handigheidje en een goede aanvulling voor naast het hardlopen, ook al geeft fietsen een net wat andere trainingsprikkel dan hardlopen. Voor hardlopers die blessuregevoelig zijn en / of voor wat meer variatie in hun trainingen zoeken is een combinatie van hardlopen en fietsen dus zeker een goede optie. 

Benieuwd naar hoe ik als hardloper fietstrainingen tussen mijn hardloopschema in pas? Lees dan ook deze blog: Als hardloper profiteren van fietstrainingen

Zie ook:

Bronnen:

 

– Mountainbikevibes. (2022, 9 mei). Kan je fietsen en hardlopen combineren? www.mountainbikevibes.be. https://mountainbikevibes.be/fietsen-en-hardlopen-combineren/

 

– Kerkhof, M. (2016, 13 december). Hardlopen en wielrennnen, gaat dat samen? www.fiets.nl. https://www.fiets.nl/uitgelicht/hardlopen-en-wielrennen-gaat-dat-samen/#:~:text=%E2%80%9CHardlopen%20en%20fietsen%20passen%20perfect,bij%20hardlopen%20ook%20de%20achterkant.

 

– Viveen, P. (2022, 27 juni). Fietsen of hardlopen? 6 voordelen van combineren! www.hrdlpn.nl. https://www.hrdlpn.nl/fietsen-of-hardlopen/

 

– Der Poel, G. V. M., Jongert, M., & Morree, J. D. J. (2019). Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training (Paramedisch educatief) (Dutch Edition). In Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training (3rd ed. 2019 ed., pp. 161–163). Bohn Stafleu van Loghum.

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Fietsen

Share This :