Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Verder trainen na vakantie in Spanje

Alle blogs,Eigen verhalen,Hardlooptrainingen

Verder trainen na vakantie Spanje

Verder trainen na vakantie Spanje

Mijn vakantie in Spanje is ondertussen alweer ruim een week geleden. Daar heb ik heerlijk kunnen trainen, met het tegelijkertijd genieten van de mooie omgeving. Momenteel ben ik alweer een week thuis en weer volop verder aan het trainen. Wat zijn mijn plannen voor komende periode en hoe ga ik hiervoor trainen? Jullie gaan het allemaal lezen in dit blog…

Terug in Nederland

Afgelopen dinsdag 9 augustus was ik weer terug in Nederland. Het was tijd om verder te trainen na de vakantie in Spanje. De volgende dag besloot ik maar meteen een duurloopje te doen in het heerlijke bos thuis bij Surae. Alles liep weer lekker vlak en heel makkelijk. In Spanje waren er overal heuvels en was het nergens vlak, dus ik was hierdoor wel wat gewend. De eerste paar dagen was het voor mij wel weer even wennen aan de thuisomgeving, echt zoveel anders dan in Spanje. Ondanks het wennen was ik wel ontzettend blij om weer thuis te zijn. Nu kon ik weer verder aan de slag met mijn trainingen.

 

Trainingen?

Komende weken staat voor mij in het teken van rustige fietsritten op de racefiets gecombineerd met wat korte snelle baantrainingen. Volgende week vrijdag ga ik namelijk een 1500m in Utrecht lopen. Deze keer hoop ik onder de 4 minuten te kunnen lopen, dus daarvoor zal ik vooral veel accenttrainingen moeten doen. Deze accenttrainingen houden in dat je in een intervaltraining nog eens versneld bovenop een versnelling. Een voorbeeld hiervan ziet er als volgt uit:

 

400 (72″) – 200 (50″) – 200 (32″)

 

Zoals je kan zien begin je al op een redelijk hoog tempo, op 20 km/u. Na een rondje op de baan laat je het volgende halve rondje het tempo een klein beetje zakken, 14,4 km/u. Vervolgens loop je nog een halve ronde wat sneller, zo’n 22,5 km/u. Die laatste 200 meter kun je eigenlijk zien als een soort eindsprint tijdens een wedstrijd. Op deze manier loop je zo wat wisseltempo’s, waarmee je je voordeel op een wedstrijd zoals een 1500m kan doen.

 

Dit zijn dus een beetje de soort trainingen die voor mij komende paar weken op de planning staan. Tussen deze snelle baantrainingen door doe ik dan de rustige fietsritten voor het actieve herstel. Daarnaast probeer ik ook nog twee keer per week krachttraining te doen om mijn lichaam sterk te houden en hiermee ook de benodigde kracht voor de snelheid te blijven behouden.

Komende tijd

Nadat ik de 1500m volgende week vrijdag gelopen heb, ga ik ook wat meer wegwedstrijden mee pakken. Zo wil ik op 11 september in mijn eigen dorp Rondje Rijen mee gaan doen op de 5 km en hierna nog de Singelloop op 2 oktober in Breda (hoogstwaarschijnlijk de 5 km). Als doel lijkt het mij mooi om deze wedstrijden in de buurt van de 15 minuten te lopen, maar het gaat mij voornamelijk om een goede wedstrijdprikkel. Door wat 5 km wegwedstrijden te lopen wil ik mezelf aan de wat langere afstanden laten wennen, zodat ik mezelf optimaal kan voorbereiden op de crossen in het cross seizoen.

 

Andere baanwedstrijden?

Tja, of ik verder nog baanwedstrijden ga lopen is nog maar zeer de vraag. Dat hangt er een beetje vanaf of ik dit goed met de al geplande wedstrijden kan combineren. Zo wilde ik aan het begin van het baanseizoen dolgraag een 400m lopen, maar daar is het op dit moment nog niet zo van gekomen. Aangezien ik in september en oktober 5 km wegwedstrijden ga lopen, wordt het wel een beetje lastig om de lange en korte wedstrijden tussen elkaar door te plannen. Dus die 400m baanwedstrijd blijft een misschien en anders volgend jaar wel weer. De 5 km wegwedstrijden zijn in ieder geval zeker. Hoe dan ook, voor mij een prima vooruitzicht en zolang ik heel weet te blijven hoor je mij niet klagen. 

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Hardlooptrainingen

Share This :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *