Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Als hardloper profiteren van fietstrainingen

Alle blogs,Eigen verhalen,Fietsen

Hoe profiteer je als hardloper van fietstrainingen?

Als hardloper profiteren van fietstrainingen

Zelf heb ik als hardloper ontzettend veel baat bij het doen van fietstrainingen naast mijn looptrainingen. Het leek mij nuttig om dit verhaal met jullie te delen, zodat jullie straks als hardloper allemaal kunnen profiteren van fietstrainingen. Voor mij heeft het doen van fietstrainingen naast het hardlopen veel verschillende voordelen opgeleverd. In dit blog vertel ik hier meer over.

Mijn reden om te meer te fietsen

Meer fietstrainingen

Sinds een jaar geleden ben ik als hardloper meer fietstrainingen gaan doen. De reden hiervoor was dat ik te vaak blessures liep door alleen maar hard te lopen. Voordat ik fietstrainingen ging doen, liep ik zo’n zes tot zeven keer per week hard, meestal rond de 80 km per week. Ook al bouwde ik alles na de blessures weer rustig op, ze bleven maar steeds opnieuw komen. Dit begon voor mij frustrerend te worden, dus besloot ik maar iets aan mijn manier van training te veranderen…

Tegengaan van blessuregevoeligheid door meer fietsen en minder hardlopen

Ik had van alles geprobeerd om mijn blessuregevoeligheid tegen te gaan. Zo heb ik een tijdje bij de diëtist gezeten voor mijn voeding, begon ik krachttraining te doen om mijn lichaam sterker te maken en niet veel later begon ik fietstrainingen in mijn hardloopschema’s in te passen. Doordat ik meer ging fietsen, schroefde ik mijn hardloopkilometers terug van 80 naar 30-40 km per week. In plaats van 6 keer per week hardlopen, loop ik nu nog maar maximaal 4 keer per week hard. Het verschil is dan wel dat ik twee tot drie keer per week erbij ben gaan fietsen (80-100 km in de week). 

Mijn trainingsschema

Mijn schema ziet er op dit moment zo uit:

 

– Maandag (1,5 uur kracht)

– Dinsdag (baantraining)

– Woensdag (uurtje fietsen)

– Donderdag (baantraining)

– Vrijdag (fietsen + uurtje kracht/core)

– Zaterdag (drie kwartier easy lopen of rust)

– Zondag (duurloopje (70-80 min) of lange fietsrit (120+ min)

Effectief schema

Dit schema heeft veel voor mij veranderd. Sinds ik dit schema volg, loop ik alweer vijf maanden pijnvrij. Dat is voor mij langer dan ik ooit heb volgehouden! Door de wat langere ritten op zondag blijf ik mijn uithoudingsvermogen voldoende trainen zonder mijn pezen al te veel te belasten.

Niet te lang fietsen

Zoals jullie kunnen zien fiets ik doordeweeks niet zo lang. Dat doe ik bewust, zodat ik niet mijn lichaam al te veel belast voor het herstel. Op mijn schema kun je namelijk zien dat ik elke keer fiets na een baantraining, dus fietsen doe ik vooral veel voor het herstel. En ik moet zeggen dat ik zo sneller herstel dan als ik een herstelloopje zou doen.

Voordelen van meer fietsen

Voordat ik dit alles ging ondernemen vroeg ik mezelf af of ik hierdoor wel goed bleef lopen, omdat fietsen uiteindelijk toch net anders is dan lopen. Maar ik moet zeggen dat nu ik op deze manier heel weet te blijven en mijn vorm weet te behouden hierdoor juist beter ben gaan lopen. Ik merk dat ik voldoende kracht, snelheid en uithoudingsvermogen heb om met de jongens mee te gaan op de training. Met de intervallen op de baantrainingen train ik vooral mijn snelheid en bij het fietsen is dat vooral mijn uithoudingsvermogen, perfecte combinatie toch! Naast dit vind ik het fietsen ook echt leuk om te doen, zo kan je op de fiets toch wat verder komen en ben je weer in een hele andere omgeving dan tijdens het hardlopen. 

Slot

Ik kan hier nog lang over doorpraten, maar voor mij is en blijft de conclusie dat ik door het fietsen beter heel weet te blijven en daardoor beter loop dan dat ik van tevoren ooit gelopen heb. Dus voor hardlopers die erg blessuregevoelig zijn en toch beter willen gaan lopen is het wat meer gaan fietsen echt een goede aanrader!

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Fietsen

Share This :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *