Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Mijn top 10 hoogste afdalingssnelheden op de racefiets

Alle blogs,Eigen verhalen,Fietsen

In dit blog heb ik mijn top 10 hoogste topsnelheden in een afdaling gezet. Bij sommige afdalingstrajecten heb ik nog het hellingspercentage terug kunnen vinden. Ook heb ik bij elke afdaling de locatie en route gezet om jullie zo beter een beeld te geven waar ik deze stukken heb gereden. Zelf vond ik het ontzettend gaaf om zo’n top 10 lijstje te maken en dit met jullie te delen!

10. Oosterhout (thuis) -> 54,2 km/u

27 mei 2022

542oosterhout

Dit is een helling die niet zo heel erg steil is. Normaal gesproken fiets ik hier wekelijks over heen. Af en toe als de beentjes goed voelen met een fietsrit trek ik hier een kort sprintje naar beneden. Mijn snelste afdaling hier ging dus in 54,2 km/u.

9. Bavel (thuis) -> 57,0 km/u

27 maart 2022

570bavel

Ook dit is een viaduct waar ik vaak over heen fiets. Dit is een afdaling die net wat steiler is dan die in Oosterhout en ook net wat langer doorloopt. Vaak is het wel druk op het fietspad, dus heb ik tijdens een fietsrit niet altijd de kans om op volle snelheid hier naar beneden te sprinten. Deze topsnelheid heb ik dus gereden toen het rustig was, waarbij ik ook nog een lichte wind in de rug had.

8. Gilze (thuis) -> 58,9 km/u

13 februari 2022

589gilze

Dit is op dit moment de hoogste topsnelheid die ik in Nederland heb gereden. Het lijndonk viaduct bij Gilze richting Molenschot is een vrij steile helling die maar kort duurt. Op het einde van mijn fietsrit sprint ik hier daarom ook vaak als een ‘mooie afsluiter’ naar beneden. Deze snelheid heb ik gehaald door al meteen met een hoge snelheid over het viaduct te rijden en door vervolgens explosief naar beneden bij te sprinten. Voor wielrenners is dit een goede helling om snelheid naar beneden te maken.

 

7. Kustroute (Tossa de Mar - Spanje) -> 60,6 km/u (-4,1%)

4 augustus 2022

tossafietsen3 (1)
606spanje

Dit is een recente afdaling van ruim een week geleden op vakantie in Spanje. De wegen langs de kust waren hier stijl en bochtig. Hierdoor kon ik op veel plekken niet veel harder rijden dan 50 km/u. Op een stuk dat wat minder bochtig was en met ruim 4% naar beneden liep, heb ik een snelheid van 60 km/u kunnen aantikken. Hierna was het weer afremmen voor een volgende bocht en vervolgens weer omhoog klimmen.

6. Pouldreuzic (Bretagne - Frankrijk) -> 66,9 km/u

27 augustus 2021

669bretagne

Deze afdaling was onderdeel van een fietsroute in Bretagne die ik vorig jaar in de zomer heb gereden. Een prachtige omgeving vlak bij de Atlantische Oceaan in de westpunt van Frankrijk. Over het algemeen was het hier vrij vlak, op een aantal uitzonderingen na. Op de hoofdweg terug richting de camping wist ik naar beneden een snelheid van 66,9 km/u aan te tikken.

5. Nockalmstrasse (Reichenau - Oostenrijk) -> 67,7 km/u (-8,8%)

15 juli 2019

677oostenrijk

In de zomer van 2019 heb ik hier samen met mijn vader op de mountainbike gereden. Een prachtig gebergte in Oostenrijk waar ik binnen één fietsrit de meeste hoogtemeters ooit heb gemaakt. Eenmaal boven op de berg gekomen, reden we na de lunchpauze weer terug naar beneden. Het begin van de afdaling bestond uit veel haarspeldbochten, maar later begon de weg naar beneden steeds rechter te lopen. In deze steile afdaling van bijna 9% reed ik op de mountainbike met een snelheid van 67,7 km/u naar beneden.

4. Bérismenil (Ardennen - België) -> 68,0 km/u (-6,4%)

29 juli 2020

680ardennen

Dit oude snelheidsrecord reed ik in een fietsrit door de Ardennen in de zomervakantie van 2020. Het was de eerste keer dat ik hier met mijn eigen racefiets ging fietsen. Deze afdaling lag redelijk aan het begin van de rit. Het was een redelijk smalle, rechte asfaltweg door het bos naar beneden. Deze steile weg van 6,4% leverde mij een topsnelheid op van 68,0 km/u. De tweede helft van de rit was zoals je waarschijnlijk al kan raden veel omhoog klimmen.

3. Llagostera - Tossa de Mar (Spanje) -> 70,0 km/u (-5,1%)

7 augustus 2022

700spanje

Net zoals bij de kustroute in Spanje, heb ik deze afdaling ook vorige week op vakantie gereden. Maar dit keer wat meer richting het binnenland. Zoals je op de kaart hierboven kan zien, reed ik hier door de Caridetes. Dit was vooral veel meer langere tijd omhoog klimmen en vervolgens weer voor een langere tijd dalen. Eenmaal weer terug richting huis, liep de weg alleen maar af. In het begin liep deze weg vooral met veel bochten naar beneden, dus af en toe was het wel even de remmen inknijpen. Later begonnen de bochten wat minder scherp te worden, waardoor ik wat harder naar beneden kon. Uiteindelijk resulteerde dit met een daling van 5,1% in een snelheid van 70 km/u.

 

2. Furtwangen (Zwarte Woud - Duitsland) -> 74,4 km/u (-6,3%)

30 april 2022

furtwangen
744duitsland

Deze afdaling heb ik op trainingsstage in Bad Dürrheim (Duitsland) gereden. Deze afdaling was onderdeel van mijn langste fietsrit die ik hier gedaan had, zo’n 70 km. Tijdens deze rit was het weer erg wisselvallig, aan de ene kant van de heuvel regende het en zodra je aan de andere kant van de heuvel was, scheen de zon. Na een aantal kilometer geklommen te hebben, liep deze smalle weg in een bocht naar beneden richting de plaats Furtwangen. In het begin liep deze weg het steilst, ruim 6% naar beneden. Het begin van de afdaling was dan ook het stuk waar ik de 74 km/u heb aangetikt. Vervolgens liep de weg wat minder steil door, waardoor ik met niet veel harder dan 50-60 km/u de plaats Furtwangen binnen reed.

1. Wolterdingen (Zwarte Woud - Duitsland) -> 76,2 km/u (-9,0%)

2 mei 2022

762duitsland

En nu aangekomen bij de nummer 1, mijn huidig snelheidsrecord op de racefiets. Dit snelheidsrecord was onderdeel van mijn laatste fietsrit op trainingsstage in Bad Dürrheim, een rit van ruim 30 km. Dit was een korte fietsrit, maar wel met veel hoogtemeters. Voor de afdaling was er een vrij pittige klim omhoog die vanaf een open plek in het bos wat meer de bossen in liep. Ik reed over een soort van breed fietspad door het bos. Eerst liep dit fietspad maar een klein beetje steil naar beneden door een bocht. Hier reed ik toen maar nog 50 km/u wat ik zelf vrij hard vond door zo’n bocht. Waar ik zelf nogal verrast over was, was dat het fietspad na deze bocht in een rechte weg pas echt steil naar beneden liep. Het fietspad liep nu recht naar beneden vanuit de bossen de weilanden in naar het dorpje Wolterdingen. Door de 9% daling schoot de snelheid na de bocht vanaf de 50 km/u meteen omhoog. Al snel reed ik 70 km/u, ik herinner me nog de harde rijwind die om mijn oren suisde. Vlak voordat ik af moest remmen voordat ik het dorp inreed, tikte ik een snelheid aan die ik nog nooit had gereden… 76 km/u! Tot nu toe is dit nog steeds de nummer 1 hoogste snelheid op de racefiets. De vraag is natuurlijk wel wanneer ik hier weer overeen kan gaan, vast op een vakantie met steile hellingen met weinig bochten…

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Fietsen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *