Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Hardlopen in de herfst: Hoe blijf je gemotiveerd?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardlooptips,Onderwerpen

"Hoe ga ik als hardloper om met het herfstweer?"

Hardlopen herfst 1

Als hardloper ken je het wel, je hebt heel de zomer lekker getraind, en dan komt de herfst om de hoek kijken. Het wordt kouder buiten, het is eerder donker, het gaat harder waaien en daarbovenop gaat het ook nog regenen. Je merkt dat je motivatie om buiten te gaan hardlopen steeds kleiner wordt. Veel hardlopers besluiten door het slechte herfstweer weinig tot niet te trainen en moeten daarom hun conditie in het voorjaar weer helemaal op gaan bouwen. Maar is dit allemaal nodig? Wat mij betreft niet, want hardlopen in de herfst kan juist ook leuk zijn. Daarom ga ik in dit blog verder in op hoe je als hardloper gemotiveerd kan blijven om toch te blijven hardlopen in de herfst.

Inhoud

Hoe blijf je gemotiveerd in de hersft?

Hardlopen herfst 2

Leuk om motivatie te krijgen om in de herfst te gaan hardlopen, maar hoe kan je deze motivatie vinden? Hieronder staan een aantal belangrijke punten om meer motivatie te krijgen.

1. Schaf de juiste hardloopuitrusting aan

Om mee te beginnen is het belangrijk om de juiste hardloopuitrusting aan te schaffen voor de herfst.

Hardloopschoenen

Als eerste zijn uiteraard goede hardloopschoenen belangrijk. Dat betekent hardloopschoenen met voldoende demping en stabiliteit om zo blessures te voorkomen. Door het koude herfstweer, warmen de pezen (zoals de achillespees) vaak slechter op dan tijdens warm weer. Daarom is het van belang om hardloopschoenen met voldoende demping te hebben, om zo deze pezen zoveel mogelijk te ontlasten en de kans op blessures te verminderen.

Hardloopkleding

Goede hardloopkleding is natuurlijk onmisbaar om te gaan hardlopen in de herfst. De herfst staat bekend om het koude, natte weer met vaak veel wind. Daarom is het als eerste belangrijk om je goed warm aan te kleden. Denk hierbij aan een warm thermoshirt , een lange warme tight en een hardloopjack. 

Thermoshirt

Een thermoshirt is dun, elastisch en ademt goed om zo je lichaam warm te houden, waarbij het vocht naar buiten kan. Dit is dan ook de eerste kleding laag die ik iedere hardloper aanbeveel voor in de herfst.

(Lange) tight

Ook is het belangrijk om je onderlichaam goed warm te houden, waarvoor een warme lange hardlooptight uiterst geschikt is. Zo’n tight is elastisch en zit, zoals de naam al zegt, strak om je benen. Dit heeft als functie om de warmte beter vast te houden. Belangrijk aan zo’n tight is dat deze bij kouder weer je benen goed bedekt, waardoor je spieren warm blijven. Warme spieren voorkomt onnodige blessures.

Wind/regenjack

Een thermoshirt houdt je warm, maar beschermt je niet tegen de regen en wind. Daarom is een wind/regenjack een uitstekende keuze om als tweede laag over je thermoshirt aan te trekken. Zo creëer je niet alleen een warme tussenlaag, maar blijft het vocht ook buiten. Een wind/regenjack is vaak dun, licht en vooral belangrijk is dat deze ademt, zodat het zweet naar buiten afgevoerd kan worden. Zo houd je het droog tijdens je training, wat net wat lekkerder loopt dan als je nat wordt en het koud gaat krijgen.

Onderbroek en sokken

Veel mensen denken hier misschien niet aan, maar ook de kleinere kledingstukken, zoals onderbroeken en sokken zijn erg belangrijk tijdens het hardlopen. Een hardlooponderbroek verschilt nogal van een normale onderbroek. Zo ademt een hardlooponderbroek, waardoor het vocht eruit kan, wat een normale onderbroek niet heeft. Daarnaast is een hardlooponderbroek wat elastischer, waardoor deze beter aansluit tijdens het hardlopen en minder in de weg zit. Ditzelfde geldt voor hardloopsokken, die dus ook beter ademen en net wat strakker om je voet zitten dan normale sokken. Kortom, hardlopen met een specifieke hardlooponderbroek en hardloopsokken is echt aan te raden.

Onderbroeken

Sokken

Hardloopmuts en handschoenen

Mocht je het snel koud hebben, vooral bij je hoofd, oren, handen en vingers, dan zijn een hardloopmuts en hardloophandschoenen de oplossing voor jou. Een hardloopmuts is over het algemeen een stuk dunner en vooral strakker/elastischer dan een normale muts. Daarnaast ademen een hardloopmuts en hardloophandschoenen een stuk beter dan normale mutsen en handschoenen. Zo worden het hoofd en de handen warm gehouden, terwijl er weinig tot geen zweet achter blijft. Ideaal tegen de kou dus!

Mutsen

Handschoenen

2. Stel doelen voor jezelf

Om gemotiveerd te blijven gedurende de herfst, is het belangrijk om voor jezelf doelen te stellen. Welke afstanden of wedstrijden wil je gaan lopen en in welke tijd? Bij doelen kan je bijvoorbeeld denken aan een marathon in het voorjaar, een 1500m wedstrijd op de baan in een bepaalde tijd of een belangrijke cross wedstrijd. Zo heb je iets om naartoe te trainen en dwing je jezelf min of meer om ook te blijven trainen. 

3. Verken nieuwe hardlooproutes

Elke training dezelfde hardlooproute lopen kan op een gegeven moment erg saai worden en beschadigend werken op je motivatie. Variatie integendeel, geeft de motivatie juist een boost. Door nieuwe hardlooproutes te verkennen of door simpelweg elke training een ander rondje te lopen, heb je veel meer afwisseling. Als je bijvoorbeeld jouw eigen bos zat ben, kan je ervoor kiezen om in een ander bos te lopen. Ditzelfde geldt voor het hardlopen door een bepaald dorp, bepaalde stad of wijk.

4. Ga samen hardlopen

Hoewel alleen hardlopen soms ook fijn is, kan het ook juist ontzettend leuk zijn om met iemand samen te gaan hardlopen. Door met anderen te gaan hardlopen, kan je met elkaar leuke gesprekken voeren, waardoor je het tijdens het hardlopen meer naar je zin hebt. Daarnaast voel je jezelf ook meer verplicht om te gaan trainen als je met iemand hebt afgesproken. Door samen te gaan hardlopen, dwing je jezelf dus meer om te gaan en maak je het trainen vooral leuker.

5. Plan flexibel

In de herfst kan het confronterend zijn om op een vast tijdstip te gaan lopen, zeker als het precies op dat hard waait en/of regent. Veel hardlopers vinden hierdoor dan ook geen motivatie om nog buiten te gaan hardlopen. En daarom is het juist goed om wat meer flexibel te zijn. Wanneer wordt het dan weer droog buiten? Als je bijvoorbeeld om 9:00 in de ochtend wilt gaan hardlopen, maar het regent dan hard en je hebt dan geen motivatie om te gaan, waarom ga je dan niet om 14:00 in de middag lopen als het buiten wel droog is? Door hierin flexibel te zijn, kan je diezelfde dag toch gaan en je conditie op peil houden.

6. Beloon jezelf na het hardlopen

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat beloningsysteem beter werkt dan straffen uitdelen. Beloon jezelf daarom eens na een hardloopsessie waar je eerst wat tegen opzat vanwege dat vervelende herfstweer. Na zo’n hardloopsessie kan je jezelf belonen om een lekkere warme douche te nemen, iets lekkers te eten of even lekker op de bank te hangen. Zo kijk je eigenlijk over ”die vervelende hardloopsessie” heen en heb je meer motivatie door de beloning die je na het hardlopen te wachten staat.

7. Luister naar muziek of een podcast

Om je training leuker te maken kan je ook luisteren naar muziek of een podcast tijdens het hardlopen. Door hiernaar te luisteren, geef je jezelf meer mentale veerkracht en hierdoor ook meer motivatie. Ook gaat hierdoor voor je gevoel de tijd wat sneller voorbij en heb je door afleiding minder de erg in het natte koude herfstweer.

Via deze hardloophorloges kan je tijdens het hardlopen muziek luisteren, wat ideaal is tijdens het trainen.

8. Pas je mindset aan

Naast al deze vorige punten is het vrij noodzakelijk om je mindset aan te passen. Veel mensen hebben de mindset dat als het slecht weer is, om het hardlopen buiten uit te stellen of zelfs niet te gaan. Soms is het daarom ook goed om wat harder voor jezelf te zijn en hoe dan ook toch te gaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn topsporters. Weer of geen weer, ze zullen en moeten gaan trainen van zichzelf. Als je over deze mentale capaciteiten beschikt, dan kan je zeggen dat je een sterke mindset hebt. Ondanks dat je voor zo’n sterker mindset hard moet werken, ben ik overtuigd dat iedereen dit kan en dat dit aspect dus goed trainbaar is. Daarnaast helpen alle voorgaande punten je ook al goed op weg naar een sterkere mindset.

De voordelen van toch gaan hardlopen in de herfst

Hardlopen herfst 3

1. Betere basisconditie

Door in de herfst, en vooral het najaar te blijven hardlopen, zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft. Hierdoor heb je een groot voordeel vergeleken met hardlopers die pas in het voorjaar weer gaan lopen. Deze lopers moeten hun basisconditie weer helemaal opnieuw opbouwen, terwijl jij deze al hebt. Door deze betere basisconditie is de kans groter dat je straks een nieuw PR gaat lopen met wedstrijden, simpelweg omdat je lichaam volledig gewend is geraakt aan de consistentie van trainen.

2. Gezond blijven door een sterker immuunsysteem

De herfst staat bekend om zijn koude, gure en natte weer. Dit is tevens de periode waarin mensen vaker ziek beginnen te worden, zoals het oplopen van een griep of virus. Door in de herfst te blijven hardlopen, verbeter je jouw cardiovasculaire systeem (hart- en longspieren + verbeterde doorbloeding). Hierdoor maakt het lichaam meer rode en witte bloedcellen aan, waardoor het immuunsysteem sterker wordt. Door te blijven hardlopen in de herfst, krijg je dus een sterker immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt.

3. Beter voorbereid op de winter

Een ander ben je door in de herfst te blijven hardlopen, beter voorbereid op het koude weer in de winter. Zowel fysiek- als mentaal went jouw lichaam aan het koudere weer, waardoor het dus makkelijker is om ook in de winter te blijven hardlopen. Kortom, de stap om in de winter te gaan hardlopen is hierdoor minder groot.

4. Mentale boost

Door met consistentie in de herfst te blijven trainen, geef je jezelf mentaal een boost. Zo train je jouw mindset om ook met minder weer buiten te gaan hardlopen. Als je dit ook maar vaak genoeg doet, wordt het voor jezelf steeds makkelijker om je hardloopschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan, ongeacht het vervelende herfstweer. Daarnaast maakt het lichaam tijdens het hardlopen verschillende hormonen aan, zoals endorfine, dopamine en serotonine. Deze hormonen zorgen voor het geluksgevoel, ontspanning en meer motivatie na het hardlopen, wat je dus ook weer die mentale boost geeft.

Conclusie

Hardlopen in de herfst kan voor veel hardlopers nog een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om meer gemotiveerd te blijven. Zo is het belangrijk om je goed op het weer te kleden, doelen voor jezelf te stellen, flexibel leren plannen, je mindset te trainen en het hardlopen leuk voor jezelf te maken. Zo levert het blijven hardlopen in de herfst ook veel voordelen op, zoals het krijgen van een betere basisconditie, gezond blijven door een sterker immuunsysteem, beter voorbereid zijn om ook in de winter te gaan hardlopen en jezelf een mentale boost te geven. Kortom, hardlopen is leuk om te doen, zelfs in de herfst!

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts