Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Hardloopverlichting voor veilig hardlopen in het donker

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardlooptips

"Het wordt eerder donker, kan ik in het donker gaan hardlopen?"

hardloopverlichting 1

Het wordt eerder donker buiten, de dagen lijken weer korter te worden. Voor veel mensen is dit een euvel om na een drukke (werk)dag nog naar de buiten te gaan om hard te lopen. “Het is te donker buiten om te gaan hardlopen”, is dan ook het meest gebruikte excuus. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Aan de ene kant ja, want als je niet opvalt dan kan het gevaarlijk zijn in het verkeer. Maar wat kan je dan doen om beter op te vallen? Ja, inderdaad, gebruik maken van hardloopverlichting. Daarom ga ik in dit blog alles met jullie bespreken over hardloopverlichting en welke soorten hardloopverlichting je allemaal hebt.

Inhoud

Eerder donker

hardloopverlichting 2

Zoals in de inleiding besproken is voor veel hardlopers het eerder donker worden de boosdoener. Voor veel mensen werken de kortere dagen demotiverend. Zeker als je het vergelijkt met de lekkere lange warme zomers, waarbij het s’ avonds nog gewoon licht is buiten. En geef ze eens ongelijk, in het donker hardlopen is meestal ook minder fijn dan overdag hardlopen. De enige uitzondering is natuurlijk de atletiekbaan s’ avonds, omdat de baan goed verlicht is. Maar s’ avonds door het dorp of door de stad is een heel ander verhaal. Daar heb je namelijk te maken met verkeer en moet je zorgen dat je voldoende opvalt. Veel hardlopers dragen als oplossing een reflectievest, maar naar mijn mening gaat dit je onvoldoende helpen. Een reflectievest is namelijk nooit zo fel als een goede lamp op je arm, hoofd of borst. Daarom is verlichting altijd iets wat je naast een reflectievest zal moeten hebben.

Waarom hardloopverlichting?

hardloopverlichting 3

Leuk dat praatje over dat hardloopverlichting belangrijk is, maar waarom zou je hardloopverlichting aanschaffen? Hiervoor zijn een aantal goede redenen:

1. Je valt beter op

Dit is natuurlijk de belangrijkste reden. Goed opvallen betekent in dit geval een veel kleinere kans op ongelukken in het verkeer. Door hardloopverlichting te dragen tijdens het hardlopen val je dus beter op, wat het hardlopen in het donker dus veel veiliger maakt. Niet alleen is het voor jou veilig, maar ook voor andere verkeersdeelnemers, zoals automobilisten, fietsers en wandelaars.

2. Je hebt meer zicht in het donker

Een bijkomend voordeel is dat je beter zicht hebt in het donker. Nu moet ik er wel bij zeggen dat niet alle hardloopverlichting je meer zicht geeft, maar je hebt speciale lichtvesten en hoofdlampen die dat wel hebben. Meer hierover vertel ik straks bij Soorten Hardloopverlichting. Door voor je uit te kunnen kijken in het donker, kan je bepaalde objecten op tijd zien, wat voorkomt dat je struikelt. Meer zicht in het donker door hardloopverlichting te dragen, maakt het hardlopen voor jou dus veiliger omdat het struikelgevaar voorkomt.

3. Je voelt je veiliger

Door hardloopverlichting te dragen, ben je niet alleen veiliger, maar voel je jezelf ook veiliger. Herken je dat gevoel wanneer je ’s avonds over donkere paden loopt en weinig tot bijna niets kan zien en niet goed opvalt voor het verkeer? Dit maakt het hardlopen niet alleen spannender, maar kan ook een negatieve impact op je hebben om volgende keer weer te gaan. Kortom, je voelt je dus niet veilig en wil de volgende keer liever niet gaan. Hardloopverlichting dragen tijdens het hardlopen geeft je dus een iets veiliger gevoel, wat het makkelijker voor je maakt om de volgende keer weer te gaan.

4. Motivatie om 's avonds te gaan hardlopen

Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal ik eerder besproken had. Als het donker is buiten en je komt net terug van een lange werkdag, dan motiveert het je weinig om nog even snel de hardloopschoenen aan te trekken en buiten een rondje hard te lopen. Vaak denk je dan “Als ik nu buiten ga hardlopen zie ik weinig en is het gevaarlijk met verkeer dat mij niet ziet” en besluit je hierdoor om niet te gaan. Zoals eerder besproken, helpt hardloopverlichting je bij het zien in het donker en bij het opvallen voor het verkeer ’s avonds. Hardlopen in het donker met hardloopverlichting, maakt het hardlopen ook leuker, wat dus zorgt voor meer motivatie om toch te gaan.

Soorten hardloopverlichting

hardloopverlichting 4

Hardloopverlichting klinkt natuurlijk allemaal wel leuk en aardig, maar welke soorten hardloopverlichting heb je allemaal en wat zijn de verschillen? Hieronder staan de meest gebruikte hardloopverlichting onder de hardlopers.

1. LED-armband

Een LED-armband is eigenlijk de meest primaire vorm van hardloopverlichting. Meestal is een LED-armband het goedkoopste alternatief. Het idee achter een LED-armband is dat je deze om je bovenarm draagt. De LED-armband is makkelijk te bedienen met een knop (meestal aan de armband zelf). De armband geeft dus licht, waardoor je arm(en) goed opvallen. Daarnaast beweeg je je armen tijdens het hardlopen, waardoor het verkeer bewegend licht ziet. Dit vergroot de kans dat ze je sneller zien aankomen. Mijn advies is om altijd twee LED-armbanden te dragen, omdat je dan aan elke kant opvalt, wat het hardlopen in het donker nog wat veiliger voor je maakt. Meestal zijn deze LED-armbanden op te laden met een kabel of batterij, die vaak al inbegrepen is bij het product.

Voordelen LED-armband:

 • Goedkoop
 • Makkelijk te dragen
 • Gemaakt om op te vallen

Nadelen LED-armband:

 • Geeft meestal niet veel licht
 • Niet geschikt om voor je uit te kunnen kijken
 • Kan af en toe wat afzakken, vooral bij dunne armen

2. Lichtvest

Als je bereid bent om een stapje verder te gaan, dan kom je al snel uit op een lichtvest. Hoewel een lichtvest net wat duurder is dan een LED-armband, heeft het wat meer voordelen. De linker twee lichtvesten zijn meer bedoeld voor het opvallen en bij de rechter twee kan je zelfs wat voor je uitkijken tijdens het hardlopen. Beide soorten lichtvesten heb ik gehad en mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de rechter twee (daar loop ik zelf ook hard mee). Een lichtvest zit bevestigd om je middel en schouders, waardoor deze niet af kan zakken. Ook zijn deze verstelbaar, zodat je ze voor jezelf op de juiste maat en strakheid af kan stellen. Met een lichtvest val je zowel aan de voor- als achterkant op, waardoor het verkeer je goed aan ziet komen. Ook geeft een lichtvest over het algemeen meer licht dan een LED-armband, waardoor je eerder gezien wordt. Deze lichtvesten zijn op te laden met een stekker of USB kabel die er in de verpakking bij zitten.

Voordelen lichtvest:

 • Goed opvallend licht
 • Met sommigen (in dit geval rechter twee) kan je ermee voor je uit kijken
 • Zit goed vast om je middel en schouders
 • Aan zowel voor- als achterkant licht

Nadelen lichtvest:

 • Wat duurder alternatief vergeleken met LED-armbanden

3. Hoofdlamp

Een derde alternatief is het dragen van een hoofdlamp. Zoals de naam al zegt, zit deze met een elastische band om je hoofd bevestigd. Een hoofdlamp heeft veel weg van een lichtvest, alleen draag je deze natuurlijk anders. Qua hoeveelheid licht, zijn het lichtvest en de hoofdlamp vrijwel gelijk aan elkaar, en sommige hoofdlampen geven nog veel sterker licht. Dus ook bij een hoofdlamp kan je wat vooruit kijken in het donker. Het enige nadeel was vooral bij een hoofdlamp dat deze geen achterlicht had. Gelukkig is hier verandering in gekomen en hebben de meeste hoofdlampen nu ook een lichtgevende achterkant. Ook de meeste hoofdlampen zijn oplaadbaar met een USB-kabel die bij het product is inbegrepen. De knop van de hoofdlamp zit meestal boven op de lamp zelf. Wil je dus wat verder vooruit kijken in het donker en draag je een lamp liever op je hoofd dan om je arm, middel of schouders? Dan is de hoofdlamp het alternatief voor jou!

Voordelen hoofdlamp:

 • Geeft goed en krachtig licht
 • Licht om mee voor je uit te kunnen kijken
 • Zijn meestal verstelbaar
 • Sommige hoofdlampen hebben licht aan zowel voor- als achterkant

Nadelen hoofdlamp:

 • Iets duurder vergeleken met LED-armband
 • Je moet een band om je hoofd fijn vinden zitten
 • Niet alle hoofdlampen hebben licht aan zowel de voor- als achterkant

Conclusie

Het dragen van hardloopverlichting is van groot belang als je wilt gaan hardlopen in het donker. Hardloopverlichting biedt je meer veiligheid, zicht en vertrouwen tijdens het hardlopen. Ook kan het je helpen om gemotiveerd te blijven om toch nog een rondje te gaan na het werk. Je hebt verschillende soorten hardloopverlichting, zoals LED-armbanden, hardloopvesten en hardlooplampen. Elke soort hardloopverlichting heeft z’n eigen voor- en nadelen, dus het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Hardlopen is een leuke sport, zelfs in het donker. Maak het daarom zo leuk en veilig mogelijk voor jezelf!

Voor vragen over hardloopverlichting of andere (hardloop)onderwerpen, kan je deze gerust hieronder in de comments (aan mij) stellen.

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts