Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Stappen voor een goede mindset bij het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardlooptips

Mindset, wat is daar nou zo belangrijk aan?

Mindset 1

Het hebben van een goede mindset is cruciaal om als hardloper lekkere trainingen te draaien en goed te kunnen presteren. Niet alleen voor hardlopers overigens, maar voor alles in het dagelijks leven. Toch wordt de mindset door veel hardlopers onderschat of zelfs over het hoofd gezien. Dan vraag je jezelf af “Waarom ging de training zo ontzettend slecht of waarom heb ik deze wedstrijd zo slecht gelopen?“. Ik kan je alvast vertellen dat het voor het grootste gedeelte aan de mindset ligt. Daarom ga ik in dit blog wat dieper in op het belang van een goede mindset en hoe je de mindset kan trainen voor een beter loopresultaat. Geen zorgen, ik ga dit stap voor stap met jullie doornemen.

Stappen voor een betere mindset bij het hardlopen

Motivatie

Mindset 2

Doe iets wat je graag wilt en leuk vindt

Als hardloper (en voor iedereen) is het ten eerste belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt, oftewel je passie zoeken. Op deze manier kan je ergens meer energie uit halen. Je loopt hard, hartstikke leuk natuurlijk, maar welke loopdiscipline spreekt jou het meeste aan? Ben jij een snelheidsduivel en heb je daarom sprinten altijd leuk gevonden, of heb je altijd al kunnen genieten van de lange adem en wil je meer een marathonloper worden? Zoek iets wat je, in dit geval binnen het hardlopen, erg graag wilt doen. Door iets te doen wat je leuk vindt en erg graag wilt, zal je merken dat je meer motivatie en energie hebt voor de trainingen en wedstrijden. Dit is de eerste belangrijke stap voor het hebben van een goede mindset bij het hardlopen.

Gedachten

Mindset 3

Een goede mindset begint bij gedachten

Het is goed om te weten dat de mindset begint bij de gedachten die je ergens over hebt. Wij zijn ons als mensen niet snel bewust van wat we denken. Ten eerste komt dit omdat we elke dag enorm veel gedachtes hebben, wel 60.000 per dag! Ten tweede is ons brein zodanig georganiseerd, dat bij ons het grootste gedeelte van de tijd de gedachtes onbewust verlopen.  

Het probleem van negatief denken

Als mensen zijn wij nogal doemdenkers en onthouden wij vaker de negatieve gebeurtenissen dan de positieve gebeurtenissen. De kans is groot dat als je vorige keer een slechte wedstrijd liep en tijdens de volgende wedstrijd hieraan terugdenkt, weer een slechte wedstrijd loopt. Op de een of andere manier heeft ons brein een bepaalde aantrekkingskracht. Als wij negatief denken, trekken we ook negatieve gebeurtenissen aan. Denk aan een chagrijnige bui in de ochtend, die vervolgens ook de rest van je dag kan verpesten.

Negatieve gedachtes omzetten in positieve gedachtes

Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk positief denken. Net zoals negatieve gedachtes, negatieve gebeurtenissen aantrekt, trekken positieve gedachtes ook positieve gebeurtenissen aan. Dit wordt ook wel Law of Attraction genoemd (Wet van Aantrekkingskracht). Het positief denken kan je goed gebruiken voor je naar de training of wedstrijd gaat. Belangrijk is om eerst bewust te worden van je oude negatieve gedachtes en deze vervolgens om proberen te zetten in positieve gedachtes.

Voorbeeld: manier van denken te veranderen

Voorbeeld: Stel je staat zo op het punt om te vertrekken naar een hardloopwedstrijd. De vorige wedstrijd was slechter gegaan dan je gehoopt had, een nogal teleurstellend resultaat. De kans is groot dat je door deze gebeurtenis onzeker bent geworden en gedachtes hebt, zoals “Deze wedstrijd zal zo ook weer slecht gaan, ik ben bang dat ik het weer ga verpesten voor mezelf“. Deze gedachtes maken je onzeker tijdens het lopen van de wedstrijd, waardoor het resultaat ook negatief beïnvloedt kan worden. Observeer deze gedachtes en probeer deze om te zetten naar positieve gedachtes, zoals “De wedstrijden voor de laatst gelopen wedstrijd gingen wel allemaal goed, dus deze wedstrijd zal ook weer goed gaan” of “De laatste trainingen gingen super goed, dus heb alle vertrouwen dat deze wedstrijd ook goed gaat“. Door op deze manier positief te denken, ga je met meer zekerheid en vertrouwen de wedstrijd lopen.

Mindset 4

Gevoelens

Mindset 5
Mindset 6

De rol van gevoelens voor een goede mindset

Naast de gedachtes die je hebt, spelen gevoelens ook een grote rol in de mindset. Het maakt veel verschil of je onzekerheid en angst of zekerheid, opgewondenheid en gezonde spanning voelt. Gedachten en gevoelens gaan eigenlijk niet zonder elkaar. Hoe je jezelf voelt, wordt voornamelijk bepaald door de gedachten die je hebt. Zijn al je gedachten positief, dan zal je je automatisch ook goed gaan voelen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. 

De kracht van gevoel

Heb je wel eens meegemaakt hoe het is om iets te doen met een goed gevoel? Je zal dan vast wel hebben gemerkt hoe makkelijk dat ging en dat je er eerder extra energie van leek te krijgen dan dat het je kostte. Ditzelfde geldt voor het lopen van een training of wedstrijd. Je loopt dan met passie en liefde, waardoor je jezelf meer (mentale) energie geeft en de kans groter is op een goed resultaat.

Mindset 7

Focus

Mindset 8

De rol van focus voor een goede mindset

Naast positief denken en voelen, speelt focus ook een hele belangrijke rol in het hebben van een goede mindset bij het hardlopen. Met focus bedoel ik dat je ergens je aandacht op richt. Door je aandacht te richten op iets waar je een goed resultaat voor wilt halen, stop je in deze gebeurtenis meer energie. Om je focus op iets te vergroten, is visualiseren een goede tool om toe te passen. Visualisatie wordt vooral gebruikt door elite atleten, die dit voor de wedstrijd gebruiken om deze wedstrijd naar hun hand te zetten. Dat wil niet zeggen dat het alleen voor elite atleten werkt, maar voor jullie allemaal.

Voorbeeld: Focus in de vorm van visualisatie

Voorbeeld: Over een paar dagen heb je een belangrijke wedstrijd, die je erg graag wilt winnen. Je besluit om deze wedstrijd te gaan visualiseren en zoekt een geschikt tijdstip uit om dit te doen, bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan. Als je een comfortabele plek gevonden hebt, sluit je je ogen. Je ziet de wedstrijd voor je, hoe ziet het circuit eruit, welke deelnemers staan er, is er veel publiek bij, etc. Je beeld je in dat het startschot is afgegaan en je loopt de race vanuit je eigen perspectief. Naarmate de race vordert, zie je dat de atleten met wie je loopt moe beginnen te worden, terwijl jij nog vol met energie zit. De bel klinkt voor de laatste ronde, je voelt de energie om nog flink aan te zetten en loopt de laatste ronde van iedereen weg. Je ziet jezelf als winnaar over de finish komen in een super mooie tijd!

Visualisatie trainen

Ik weet het, dit klinkt een stuk makkelijker dan het daadwerkelijk is. Gelukkig kan je visualisatie goed trainen door veel te oefenen. Als je dit vaker doet, dan weet ik zeker dat het visualiseren vanzelf beter zal gaan 😉

see-it-web-750x400

Geloven

DSC03478

Het geloven voor een goede mindset

Daarnaast is het geloof dat je in je gedachtes, gevoelens en visualisaties hebt cruciaal voor een goede mindset. Het geloof die je hebt in bepaalde dingen, is ontstaan uit alle gebeurtenissen en invloeden van buitenaf die je hebt meegekregen. Zo hebben de mensen om je heen bepaalde overtuigingen, die jij wellicht zelf ook automatisch hebt overgenomen. Denk aan je ouders die je op een bepaalde manier hebben opgevoed, mensen op school en mensen van je sportvereniging. 

Wees realistisch voor jezelf

Je kan daarom dus wel iets denken, voelen en visualiseren over dat je wereldkampioen op de 1500 meter wordt, maar hoe realistisch is dat voor jou? Voor veruit de meesten helemaal niet, althans, dat is wat je gelooft. Daarom is het 100% geloven in het worden van een wereldkampioen erg lastig en daarom is het onwaarschijnlijk dat je dit resultaat gaat halen. 

Voorbeeld van een voor jezelf realistisch geloof

Aan de andere kant, helpt het wel als je je gedachtes, gevoelens en visualisaties verzet naar iets wat niet ver van je ‘huidige bereik’ af ligt. Stel je bent een MILA loper en je hebt op dit moment een tijd van 4:25,64 op de 1500m staan. Dan is het voor jezelf realistisch om te denken, voelen en visualiseren om 4:20,00 te gaan lopen. Dit is voor jezelf veel geloofwaardiger dan dat je bijvoorbeeld 3:50,00 gaat lopen. 

In kleine stappen steeds meer gaan geloven

Door in kleine stapjes in steeds meer te gaan geloven, zal je merken dat ook je loopprestaties met kleine stappen vooruit gaan. Het werken in kleine stappen werkt daarom een stuk efficiënter dan alles in grote stappen te proberen die voor jezelf onhaalbaar lijken. Misschien zijn de stappen minder groot, maar wel haalbaar. En onthoud dat je met meerdere kleine stapjes uiteindelijk ook oneindig ver kan komen. 

Actie

0Q7A2006

Actie: De laatste stap naar een goede mindset en goed resultaat

Nu alle vorige stappen zijn doorlopen, is het tijd voor het leveren van actie. In het geval van hardlopen dus trainen of het lopen van je wedstrijd. Als het goed is heb je nu alle vertrouwen gevonden in de training of wedstrijd en loop je deze met een goed gevoel.

Innerlijke valkuilen tijdens het lopen

Voelt de training of wedstrijd zwaar tijdens het lopen? Dan wil je brein vaak tegen je zeggen dat het slecht gaat. Ga je dit ook denken, dan zal dat ook zo voor je worden. Probeer daarom in jezelf positief te blijven denken. Denk bijvoorbeeld gedachten, zoals “Deze training of wedstrijd gaat perfect, ik zit vol met energie“. Door dit soort positieve mantra’s in je hoofd te herhalen, houd je je brein eigenlijk een beetje voor de gek. Hierdoor blijf je tijdens de training of wedstrijd goed lopen.

Tijdens actie: Geef jezelf over aan het moment

Als je mindset al sterk genoeg is en je hoort deze innerlijke stemmetjes in je hoofd niet, dan is het beter om niet al teveel na te denken. Laat tijdens je training of wedstrijd alle gedachtes gaan en geef je over aan het moment. Op deze manier heb je zo min mogelijk afleiding en volledige focus op de wedstrijd.

Resultaat

0C7A9357(1)

Resultaat door volgen van de stappen voor een betere mindset

En tadaa… Als je alle stappen op de juiste manier hebt doorlopen, dus je hebt je motivatie gevonden, positief gedacht, positief gevoeld, gefocust op je doel, 100% hebt geloofd en de race of training met volle overtuiging loopt, dan zal je gegarandeerd een goed resultaat neerzetten. Al deze onderdelen zijn goed te trainen, waardoor je je mindset sterker maakt. En ik weet het, alles wat ik hier heb verteld lijkt veel makkelijker dan het daadwerkelijk is. Daarom zeg ik ook, het vereist training, net zoals het trainen om beter te worden in hardlopen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je resultaten zullen gaan worden, trust me 😉

Vragen?

Mochten jullie ergens nog meer over willen weten of wat vragen over andere onderwerpen (met betrekking tot hardlopen)? Stel deze dan gerust hieronder in de comments en ik zal deze beantwoorden.

Video:

Mocht je meer willen weten over de stappen voor een goede mindset bij het hardlopen? Bekijk dan ook eens deze video:

Kijk op het Guide2Run YouTube kanaal voor meer hardloopvideo’s

Zie ook:

Afbeeldingen:

  • (2015, December 21). Thoughts Feelings Actions Results – Nudge Marketing. Nudge Marketing. 

  • Parker, N. (2018, April 11). The Power of Thoughts. shellessences

  • Law of Attraction: Dealing with Your ‘Negative’ Emotion and Those Damn Limiting Beliefs – Home. (2016, May 2). https://www.livelifemadetoorder.com

  • Motivation, F. (2020, April 27). See It In Your Mind – Work It Into Your Reality (Law Of Attraction). Fearless Motivation – Motivational Videos & Music. https://www.fearlessmotivation.com

  • Clark, B. (2022). The Power of Belief. Further. https://further.net

  • Tony Robbins Quote: “Knowledge is NOT power. Knowledge is only POTENTIAL power. Action is power.” (n.d.). https://quotefancy.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *