Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Sneller hardlopen, hoe doe je dit?

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardlooptips
Beter worden in hardlopen

De meeste hardlopers weten al veel over waar je als hardloper op moet letten. Zo is het hebben van een goede hardloopuitrusting en een rustige opbouw erg belangrijk. Toch zijn er nog meer belangrijke tips die nog lang niet voor iedereen bekend zijn. In deze blog ga ik jullie wat meer over deze belangrijke tips vertellen, zodat je het hardlopen voor jezelf op een nog hoger niveau kan brengen. Hier zijn belangrijke 5 tips om sneller te worden met hardlopen.

Tips om sneller te worden met hardlopen

1. Ademhaling

Sneller hardlopen door buikademhaling

De eerste tip die ik jullie wil meegeven is om een juiste ademhaling te hebben tijdens het lopen. Dat betekent diep via je neus inademen en via je mond uitademen. Via je buik ademen is beter dan een borstademhaling. Via je buik ademhalen zorgt voor meer ontspanning, terwijl er bij een borstademhaling veel meer je schouders, borst- en nekspieren aangespannen worden. Probeer tijdens het lopen voor jezelf een goed ritme te vinden. Dit maakt het voor jezelf makkelijker om constant meer ontspannen te lopen. Vooral bij wedstrijden is het belangrijk om goed adem te blijven halen. Een goede ademhaling tijdens een wedstrijd zorgt voor meer zuurstof naar de spieren toe, waardoor je in de wedstrijd nog net even die ene eindsprint in kan zetten. Kortom: hoe beter de ademhaling, des te meer er ontspannen gelopen kan worden, waardoor er meer energie bespaard blijft wat zorgt voor een betere prestatie.

2. Leer om op gevoel te lopen

Sneller hardlopen door op gevoel te lopen

Een ander belangrijke tip is om op gevoel te lopen. Als hardloper zou je eigenlijk een intervaltraining zonder horloge op precies hetzelfde tempo af moeten kunnen werken. Het hier onder de knie van krijgen wordt ook wel timemanagement genoemd. Door dit timemanagement hoog in het vaandel te hebben, ben je als hardloper tijdens een wedstrijd veel beter in staat om het tempo voor jezelf in te delen. Hierdoor weet je bijvoorbeeld veel beter wanneer je gedurende een afstand moet versnellen om net die laatste eindsprint naar de finish in te zetten. Dit zijn vaak grote verschillen die in een wedstrijd gemaakt worden. Daarnaast leer je jezelf tijdens het hardlopen ook veel beter kennen, waardoor je een stuk beter je eigen wedstrijdstrategie kan bepalen. Zo weet beter van jezelf wat je tijdens een wedstrijd wel moet doen en wat je beter kan laten. 

Luisteren naar je lichaam

Verder betekent op gevoel lopen luisteren naar je lichaam. Zodra je lichaam tijdens een run aangeeft dat het vermoeid is, ga dan geen extra intervallen er nog bij doen. Voldoende herstel is dus erg belangrijk voor het lichaam. Zodra je lichaam aangeeft rust nodig te hebben, geef het dan ook rust. Zo ben je ook een stuk fitter tijdens intervaltrainingen, waardoor je je lichaam een positieve prikkel meegeeft. Deze positieve trainingsprikkel is cruciaal voor het lopen van een goede wedstrijd. Door dus naar je lichaam te luisteren maak je het risico op blessures kleiner en geef je je lichaam sneller een positieve trainingsprikkel, wat het verschil kan maken in een wedstrijd.

3. Werk aan je looptechniek

Sneller hardlopen door techniektraining

De derde tip is het werken aan de juiste looptechniek. Wel is deze techniektraining afhankelijk van wat soort afstandsloper je bent. Door wekelijks een korte intervalsessie te doen en deze volledig op techniek te lopen, leer je je lichaam om te wennen aan de juiste looptechniek. Wanneer je deze techniektraining wekelijks blijft herhalen, gaat deze techniek op een gegeven moment wat meer in je onderbewustzijn zitten. Dat betekent dat je bij het lopen op hogere tempo’s steeds meer onbewust op techniek gaat lopen. Dit is zeer gunstig aangezien er altijd op het einde van een wedstrijd vermoeidheid optreedt, waardoor er slordig gelopen gaat worden. Wanneer je dit getraind hebt en deze techniek er dus nog in weet te houden, zorg je voor minder energieverspilling waardoor jij het verschil in de wedstrijd kan maken.

4. Train specifiek

Sneller hardlopen door specifiek trainen

Ook is het belangrijk om specifiek te trainen. Dit betekent dus gaan trainen wat je wilt trainen en waar je goed in wilt worden. Train je dus voor een 100m sprint, ga dan vooral veel sprinttrainingen doen. Train je voor een marathon, ga dan vooral wat langere intervallen doen. Natuurlijk mag je de ene keer best wel kortere intervallen doen en de andere keer wat langere, maar houd het wel gebaseerd op wat je wilt gaan trainen. Zo varieer ik als MILA-loper intervaltrainingen tussen 200 meter en 1600 meter intervallen. Groot verschil natuurlijk, maar dit is ook grotendeels afhankelijk waarvoor ik ga trainen. Train ik voor een 1500 meter, dan doe ik eerder meer 200 en 400 meter intervallen dan als ik 800 en 1000 meter intervallen ga doen voor een 5000 meter wedstrijd. Kortom: wat variatie in je trainingen is goed, maar houd het voor jezelf specifiek.

5. Leer een sterke mindset te hebben

Sneller hardlopen door een sterkere mindset

De laatste, maar een van de belangrijkste tips is om een sterke mindset te krijgen tijdens het lopen. Dit kan je goed trainen zodra je een keer diep moet gaan bij een zware intervalsessie. Zodra het zwaar wordt, gaat het lichaam tegen je schreeuwen dat je moet stoppen. Als je hier gehoor aan geeft, ga je vanzelf langzamer lopen. Vaak omdat je dan zelf ook gaat geloven dat je het hoge tempo niet vol kan houden. Dan is de truc om tegen jezelf te blijven zeggen dat je het juist WEL kan en dat je door moet zetten. Zo leer je om tijdens een wedstrijd door te zetten en diep te gaan, waardoor je het verschil kan maken. Hardlopen is een sport die 10% fysiek is en 90% mentaal. Dat maakt deze sport zo ontzettend leuk, maar ook zo uitdagend. 

Nog meer weten over de mindset? Lees dan ook eens dit artikel: Tegenslag bij het hardlopen, hoe ga je hiermee om?

M2k-Kd4n-S0

Hardlopen is een sport waarvoor ontzettend veel motivatie, discipline en doorzettingsvermogen is vereist. Maar zodra je na ontzettend hard werken de zware klim hebt gehad en boven op de top staat, heb je een fantastisch uitzicht. Dan krijg je het gevoel dat je bij de top van de wereld hoort.

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardlooptips

Share This :