Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De beste hartslagbanden voor het hardlopen 2023

Algemene info hardlopen,Alle blogs

"Wat voegt een hartslagband nou toe aan mijn hardlooptrainingen en hardloopwedstrijden?"

hartslagbanden 1

Voor de fanatiekere hardlopers die op hartslag trainen, zullen er vast al een hebben, een hartslagband. De meeste hardlopers hebben er vast wel eens van gehoord, maar hebben deze nog niet. Ik kan me goed voorstellen dat jullie als hardloper wat specifieker gericht willen trainen en daarom een hartslagband aan willen schaffen. Ik weet hoe lastig het kan zijn om goede informatie over deze hartslagbanden te kunnen vinden. Waarom een hartslagband gebruiken, hoe gebruik je deze, welke heb je en wat kunnen deze allemaal? Daarom heb ik dit blog gemaakt om alle informatie die je nodig hebt met jullie te bespreken.

Inhoud

Waarom een hartslagband?

Allereerst is het belangrijk waarom je als hardloper een hartslagband zou moeten gebruiken. Het gebruiken van een hartslagband als hardloper heeft namelijk veel verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen waarom je een hartslagband zou moeten gebruiken:

1. Trainingsintensiteit in de gaten houden

Een hartslagband biedt je directe feedback over je hartslag tijdens het hardlopen. Door je hartslag te monitoren, kun je de intensiteit van je training beter reguleren. Je kunt de juiste hartslagzones bepalen voor verschillende soorten training, zoals duurlopen, tempo’s of intervaltrainingen. Dit helpt je om efficiënter te trainen en je prestaties te verbeteren.

2. Betere inzicht in je conditie en prestatieniveau

Je hartslag tijdens het hardlopen is een goede indicatie zijn van je conditieniveau. Na verloop van tijd zul je merken dat je bij dezelfde inspanning een lagere hartslag hebt, wat aangeeft dat je fitter bent geworden. Dit kan een stimulans zijn om door te gaan met je training en de voortgang te blijven volgen.

3. Overbelasting voorkomen

Het monitoren van je hartslag kan helpen om overbelasting en blessures te voorkomen. Als je hartslag tijdens het hardlopen ongebruikelijk hoog is in vergelijking met je normale niveau, kan dit een teken zijn dat je te zwaar traint of dat je lichaam onvoldoende hersteld is. Door je hartslag te volgen, kun je op tijd rust nemen of je trainingsbelasting aanpassen om blessures te voorkomen.

4. Pacing en racestrategieën

Een hartslagband kan van onschatbare waarde zijn bij het bepalen van je tempo tijdens wedstrijden en trainingen. Door je hartslag te monitoren, kun je je inspanning beter verdelen en voorkomen dat je te snel start en te snel vermoeid raakt. Het helpt je om een gelijkmatig tempo aan te houden en je energie te doseren. Hierdoor leer je dus efficiënter trainen en een strategische race voor jezelf te lopen.

5. Persoonlijke hartslagzones bepalen

Met een hartslagband kun je je persoonlijke hartslagzones instellen op basis van je maximale hartslag en rusthartslag (meer info over het bepalen van je hartslagzones vind je hier: Trainen in hartslagzones met hardlopen. Deze zones dienen als richtlijn voor het trainen op de juiste intensiteit voor verschillende doelen, zoals het verbeteren van je aerobe capaciteit, het vergroten van je uithoudingsvermogen of het verbranden van vet.

Verschil meting hartslagband en polsmeting?

hartslagbanden 2
hartslagbanden 3

Zit er verschil tussen borstmeting en polsmeting?

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een hartslagmeting aan de pols, denk aan het gebruik van een sporthorloge. Zit er verschil tussen pols en borstmeting? Jazeker!

Borstmeting

De meeste hartslagbanden maken gebruik van een borstmeting. Deze manier van meten is een stuk nauwkeuriger dan via de pols, omdat de meting dichter bij je hart plaatsvindt. De band is uitgerust met elektroden die de elektrische signalen van je hart detecteren en deze informatie naar een gekoppeld apparaat sturen. De meting van een hartslagband is gebaseerd op elektrocardiografie (ECG) en is over het algemeen zeer nauwkeurig. Omdat de meting direct bij het hart plaatsvindt, kan een hartslagband kleine schommelingen in de hartslag detecteren en een real-time weergave van je hartslag bieden.

Polsmeting

Aan de andere kant maakt polsmeting gebruik van optische sensoren die in sporthorloges, fitnesstrackers of smartphones zijn ingebouwd. Deze sensoren bevinden zich meestal aan de onderkant van het apparaat en meten de hartslag op de pols. Ze maken gebruik van de techniek van fotoplethysmografie (PPG) om de bloedstroom te meten op basis van de lichtabsorptie door de bloedvaten. Polsmetingen zijn over het algemeen minder nauwkeurig dan hartslagbanden, omdat ze afhankelijk zijn van de kwaliteit van de optische sensoren en de juiste positionering van het apparaat op de pols. Bovendien kan beweging en omgevingsfactoren de nauwkeurigheid van polsmetingen beïnvloeden.

Conclusie borstmeting vs polsmeting

Over het algemeen wordt via hartslagbanden dus nauwkeuriger gemeten dan via polsmetingen, vooral tijdens intensieve fysieke activiteiten zoals hardlopen. Hartslagbanden bevinden zich dichter bij het hart en hebben direct contact met de elektroden op de huid, waardoor ze beter in staat zijn om kleine veranderingen in de hartslag te detecteren.

Hoe gebruik je een hartslagband?

hartslagbanden 4
hartslagbanden 5

Leuk die voordelen van het gebruiken van een hartslagband, maar hoe gebruik je nou een hartslagband met hardlopen?

1. Hartslagband koppelen

Als eerste is het belangrijk om de hartslagband te koppelen. De meeste hartslagbanden kunnen worden gekoppeld aan verschillende apparaten, zoals sporthorloges, smartphones of hardloop-apps. Volg de instructies van de fabrikant om de hartslagband met het apparaat te verbinden via Bluetooth of ANT+.

2. Draag de hartslagband

Zodra de hartslagband met de juiste app en / of met je hardloophorloge is verbonden, is het tijd om de hartslagband om te doen. Om een meer nauwkeurige meting te krijgen, maak ik zelf de binnenkant van de hartslagband regelmatig nat met een paar druppels onder de kraan. Hierdoor wordt de geleiding van de elektroden iets beter. Dit hoeft niet per se gedaan te worden, maar kan af en toe wel handig zijn. Zorg ervoor dat de hartslagband goed afgesteld is en goed en strak genoeg net onder je borst zit. Als dit het geval is, ben je klaar om te trainen.

3. Start je hardloopsessie

De hartslagband zit goed genoeg net onder je borst en is nu gekoppeld met het gewenste apparaat. Via je hardloophorloge kan je dit controleren bij Sensors en Accessoires. Nu kan je je hardloophorloge aanzetten en je training beginnen.

4. Controleer je hartslag tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen geeft het gekoppelde apparaat je real-time informatie over je hartslag. Dit kan een numerieke weergave zijn van je hartslag in slagen per minuut, of een visuele indicator zoals een hartslagzone.

5. Pas je intensiteit zonodig aan

Op basis van je hartslag kun je je inspanning aanpassen. Als je bijvoorbeeld in een lagere hartslagzone wilt trainen, kun je je tempo verlagen. Als je wilt versnellen of intensiever wilt trainen, kun je je tempo verhogen totdat je je hartslag in de gewenste zone hebt bereikt.

6. Analyseer je gegevens na de training

Nadat je je hardloopactiviteit hebt voltooid, kun je de gegevens en statistieken van je hartslaganalyse bekijken. Dit helpt je bij het begrijpen van je trainingsintensiteit, het meten van je voortgang en het aanpassen van je trainingsschema indien nodig.

Hartslagbanden

Hieronder staan een aantal mogelijke opties aan hartslagbanden die betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn. Ter vergelijking in prijs heb ik de prijzen van Bol.com, AllTricks en Bever naast elkaar gezet, zodat jullie makkelijker kunnen zoeken naar de laagste prijs. 

1. Garmin HRM-Dual

Bol.com

AllTricks

GARMIN HRM-DUAL HARTSLAGRIEM


€49,99

Bever

Garmin HRM-Dual (ANT+ Bluetooth) Hartslagband

€59,98

De Garmin HRM-Dual is een van de meest gebruikte hartslagbanden onder de hardlopers. De hartslagband heeft een super goede prijs / kwaliteitsverhouding en voldoet aan zowat alle verwachtingen.

 • Met ANT+ connectiviteit en Bluetooth Low Energy technologie stuurt de HRM Dual real-time hartslaggegevens naar verschillende apparaten, zoals Garmin horloges, online trainingsapps zoals Zwift en compatibele fitnessapparatuur in sportscholen. Hierdoor kun je altijd en overal toegang krijgen tot nauwkeurige hartslaggegevens.
 • De hartslagband is comfortabel en verstelbaar, waardoor hij perfect past bij jouw lichaam. De zachte band zorgt ervoor dat je tijdens het hardlopen geen ongemak ervaart. Bovendien is de hartslagmeter eenvoudig te verwijderen, zodat je de band kunt wassen en schoonhouden.
 • Met een vervangbare CR2032-batterij biedt de HRM Dual een levensduur van de batterij van ongeveer 3,5 jaar bij gemiddeld gebruik van 1 uur per dag. Je kunt erop vertrouwen dat de hartslagband lang meegaat zonder dat je je zorgen hoeft te maken over frequente batterijvervanging.
 • De hartslagband is bestand tegen spetters, regen- en sneeuwbuien, waardoor je in verschillende weersomstandigheden kunt blijven trainen zonder dat dit invloed heeft op de prestaties van de band.
 • Met een bereik van 3 meter kun je je apparaat gemakkelijk verbinden met de hartslagband zonder dat je je zorgen hoeft te maken over storingen in de verbinding.

Kortom, de Garmin HRM Dual is de ideale hartslagband voor hardlopers die op zoek zijn naar nauwkeurige metingen, veelzijdige connectiviteitsopties en comfort tijdens het dragen. Het is een betrouwbare trainingspartner die je helpt om je prestaties naar een hoger niveau te tillen.

2. Garmin HRM-Pro Plus

Bol.com

AllTricks

GARMIN HRM-PRO PLUS HARTSLAGMETER

€129,99

Bever

Garmin HRM-Pro Plus Hartslagband


€129,95

De Garmin HRM-Pro Plus is de perfecte hartslagband voor hardlopers, of je nu binnen of buiten traint. Met deze band krijg je nauwkeurige en real-time hartslaggegevens die je helpen om je grenzen te verleggen en je doelen te bereiken. De HRM-Pro Plus biedt meer connectiviteitsopties, extra functies en een iets kortere batterijlevensduur dan de HRM Dual. Het lengtebereik kan verschillen, maar de HRM-Pro Plus kan worden uitgebreid met een verlengband.

 • De HRM-Pro Plus stuurt je hartslaggegevens direct naar compatibele Garmin toestellen, apparatuur en apps. Of je nu je smartwatch, fitnessapparatuur of andere apparaten gebruikt, je hebt altijd toegang tot je hartslaggegevens voor een effectieve training.
 • Met de HRM-Pro Plus hoef je je geen zorgen te maken over de batterij. De batterijklep is eenvoudig te openen zonder gereedschap, waardoor je de batterij snel en gemakkelijk kunt vervangen. De batterij gaat tot wel 1 jaar mee, waardoor je langdurig gebruik kunt maken van de hartslagband zonder je zorgen te hoeven maken over het vervangen van de batterij.
 • Als je binnen gaat hardlopen en je hebt een compatibele Garmin smartwatch gekoppeld, ontvang je niet alleen hartslaggegevens, maar ook tempo- en afstandsgegevens. Dit helpt je om je training nauwkeurig te volgen en je prestaties te verbeteren. Bovendien kan de HRM-Pro Plus via hardloopdynamiek je conditie verbeteren, maar hiervoor is wel een compatibele Garmin smartwatch vereist.
 • Zelfs als je je smartwatch niet draagt, registreert de HRM-Pro Plus belangrijke gegevens, zoals stappen, verbrande calorieën en minuten van intensieve training. Hierdoor kun je je trainingsinspanningen nauwkeurig volgen, zelfs als je je smartwatch niet om hebt.
 • De HRM-Pro Plus heeft een lengtebereik van 60,0-106,0 cm, maar kan met een optionele verlengband worden uitgebreid tot 60,0-142,0 cm, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan lichaamsmaten.

Kortom, de Garmin HRM-Pro Plus is de ideale hartslagband voor hardlopers die nauwkeurige gegevens, veelzijdige compatibiliteit en gemakkelijk gebruik willen. Met deze hartslagband kun je je training optimaliseren, je prestaties verbeteren en je fitnessdoelen bereiken.

3. Polar H9

Bol.com

AllTricks

POLAR H9 HARTSLAGMETER ZWART

€59,90

Bever

Polar H9 Hartslagsensor M-XXL

€59,95

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en hoogwaardige hartslagband voor al je sportactiviteiten, is de Polar H9 de juiste keuze voor jou. Met Bluetooth® en ANT+ technologieën biedt deze band eindeloze mogelijkheden voor verbinding met verschillende apps en apparaten.

 • De Polar H9 is een veelzijdige hartslagmeter die kan worden gekoppeld aan een breed scala aan apparaten. Of je nu een app, sporthorloge, fietscomputer of fitnessapparatuur gebruikt, de Polar H9 is compatibel en kan tegelijkertijd verbinding maken met meerdere Bluetooth en ANT+ apparaten.
 • De hartslagmeter wordt geleverd met een Polar Soft Strap die comfortabel om je borst wordt gedragen. Hierdoor wordt de hartslagmeter dicht bij je hart geplaatst, wat zorgt voor nauwkeurige hartslagmetingen. Bovendien biedt de hoogwaardige hartslagmeting betrouwbare gegevens voor een nauwkeurige calorieberekening, waardoor je inzicht krijgt in hoeveel calorieën je hebt verbrand.
 • Met een batterijduur van 400 uur gaat de Polar H9 ongeveer een jaar mee bij dagelijks gebruik van een uur. Dit zorgt ervoor dat je langdurig kunt genieten van je trainingen zonder je zorgen te hoeven maken over het vervangen van de batterij.
 • De Polar H9 is ook compatibel met Polar Club, een groepshartslagvolgapplicatie die in sommige sportscholen wordt gebruikt. Hiermee kun je je eigen hartslag op het scherm van de sportschool bekijken en je trainingsintensiteit volgen.
 • Met een waterbestendigheid van 30 meter is de Polar H9 ook geschikt om mee te zwemmen, waardoor het een veelzijdige hartslagband is voor verschillende sportactiviteiten.

Kortom, de Polar H9 is een veelzijdige en betrouwbare hartslagband met uitstekende connectiviteit, nauwkeurige hartslagmeting en een lange batterijduur. Het is de ideale keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een betrouwbare metgezel om hun trainingen te optimaliseren en hun prestaties te verbeteren.

4. Polar H10

Bol.com

AllTricks

POLAR H10 HARTSLAGSENSOR BLACK CRUSH

€78,99

Bever

Polar H10 Hartslagsensor M-XXL


€89,95

De Polar H10 is de vernieuwde en verbeterde versie van de Polar H9. Het verschil is dat de Polar H10 nog meer nauwkeurigere metingen, uitgebreidere connectiviteit en extra functies biedt. Als het gaat om nauwkeurigheid en connectiviteit, is de Polar H10 hartslagsensor de ultieme keuze. Met deze sensor kun je je hartslag nauwkeurig monitoren en verbinden met een breed scala aan trainingsapparaten via Bluetooth en ANT+ technologieën.

 • De Polar H10 wordt erkend voor zijn ongeëvenaarde precisie en is de meest nauwkeurige hartslagsensor in de geschiedenis van Polar. Met de Polar Pro strap, een comfortabele en zachte textielband met hoogwaardige elektroden, wordt je hartslag nauwkeurig en zonder storingen gemeten. De siliconen stippen en verbeterde gesp zorgen ervoor dat de band stevig op zijn plaats blijft tijdens je training.
 • De Polar H10 is compatibel met de beste fitness-apps, sport- en slimme horloges, fitnessapparatuur en vele andere Bluetooth en ANT+ apparaten. Bovendien kan de Polar H10 gelijktijdig verbinding maken met zowel Bluetooth als ANT+ apparaten.
 • De hartslagsensor heeft een ingebouwd geheugen voor hartslaggegevens van één trainingssessie, die kunnen worden overgebracht naar de Polar Beat-app, de gratis fitness- en trainingsapp van Polar. Je kunt zelfs je hartslag monitoren tijdens het zwemmen dankzij de 5 kHz transmissie.
 • De Polar H10 is updatable en profiteert van over-the-air software-updates, waardoor het altijd up-to-date blijft met nieuwe functies en verbeteringen.
 • Met betrekking tot comfort is de nieuwe Polar Pro borstband ontworpen met zacht textielmateriaal, antislip siliconen stippen en een veilige gesp, waardoor hij comfortabel te dragen is tijdens je trainingssessies.
 • De Polar H10 biedt ook de mogelijkheid om een orthostatische test uit te voeren, waarbij je hartslagvariabiliteit wordt gemeten om inzicht te krijgen in je herstel en je training te optimaliseren. Hiervoor moet je de Polar H10 koppelen aan een compatibel Polar sporthorloge.

Kortom, de Polar H10 is de ultieme hartslagsensor voor hardlopers die op zoek zijn naar maximale nauwkeurigheid en connectiviteit. Met zijn uitstekende kenmerken, comfortabele pasvorm en compatibiliteit met diverse apparaten, biedt de Polar H10 een geavanceerde oplossing voor het monitoren van je hartslag tijdens je hardloopsessies.

5. Polar Verity Sense

Bol.com

AllTricks

POLAR VERITY SENSE HARTSLAGMETER GRIJS

€99,90

De Polar Verity Sense hartslagmeter is een geavanceerde keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar volledige bewegingsvrijheid en verschillende opties om hun trainingen bij te houden. Met behulp van Bluetooth en ANT+ technologieën biedt deze hartslagmeter de mogelijkheid om je hartslag in realtime te volgen en te koppelen aan diverse fitnessapps, Bluetooth-verbonden sporthorloges, ANT+-uitgeruste fietscomputers en trainingsapparaten.

 • Een opvallend kenmerk van de Polar Verity Sense is het interne geheugen van 16 MB, waarmee je tot wel 600 uur aan trainingsgegevens kunt opslaan. Hierdoor kun je je trainingen vastleggen zonder dat je voortdurend verbonden hoeft te zijn met een apparaat. De opgeslagen gegevens kunnen later worden gesynchroniseerd met de Polar Flow applicatie voor gedetailleerde analyse.
 • De Verity Sense is ontworpen voor comfort en gemak. De stoffen armband is comfortabel en discreet, en past perfect om je arm. Hij is gemaakt van een zachte, machinewasbare stof voor langdurig draagcomfort. De sensorhouder is afneembaar, waardoor je flexibel kunt kiezen hoe je de hartslagmeter draagt.
 • De Verity Sense biedt verschillende modi om aan diverse sportbehoeften te voldoen. In de hartslagsensor-modus kun je je hartslag naar een breed scala aan applicaties, horloges of sportuitrusting met Bluetooth of ANT+ sturen en je hartslag in realtime volgen. In de opnamemodus kun je je trainingen opslaan in het interne geheugen en later synchroniseren met de Polar Flow applicatie. Hierbij kun je belangrijke gegevens zoals hartslag, trainingstijd, hartslagzone weergave, trainingsvoordeel en verbrande calorieën bekijken.
 • Voor zwemmers is er ook een speciale zwemmodus beschikbaar. Met de goggle strap clip kun je de Verity Sense stevig op zijn plaats tegen je slaap bevestigen. Zo kun je tijdens het zwemmen je hartslag, tempo en afgelegde afstand registreren en bijhouden.
 • De Polar Verity Sense wordt regelmatig verbeterd met over-the-air software-updates, waardoor je altijd profiteert van de nieuwste functies en verbeteringen. Met een batterijduur van maximaal 20 uur kun je langdurig trainen voordat je de batterij moet opladen. De hartslagmeter wordt geleverd met een handige USB-lader voor het opladen.
 • Wat betreft waterbestendigheid is de Polar Verity Sense volledig waterdicht tot een diepte van 50 meter, waardoor het geschikt is voor zwemmen en andere watersportactiviteiten.
 • De Polar Verity Sense wordt geleverd met een armband, USB-lader, riemclip voor bril, opbergzakje, aan de slag gids en informatienota. Met zijn uitgebreide functies en gebruiksgemak is deze hartslagmeter een uitstekende keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een betrouwbare metgezel om hun trainingen te volgen en te optimaliseren.

6. Wahoo TICKR

Bol.com

AllTricks

WAHOO TICKR STEALTH GREY CARDIO BELT

€42,99

Bever

Wahoo Fitness Tickr Heart Rate Monitor Stealth

€49,90

De Wahoo TICKR hartslagmeter is een veelzijdig en nauwkeurig apparaat dat je hartslag en verbrande calorieën bijhoudt tijdens al je activiteiten en trainingen. Met Bluetooth en ANT+ connectiviteit biedt de TICKR een naadloze integratie met verschillende trainingsapps en fitnessapparaten. Het ondersteunt nu zelfs tot drie gelijktijdige Bluetooth-verbindingen, waardoor je flexibiliteit hebt bij het gebruik van meerdere apparaten.

 • Met het nieuwe geïntegreerde ontwerp van de hartslagsensor en de band is de TICKR beter dan ooit tevoren. Het zorgt voor een veilige en comfortabele pasvorm, zodat je training geoptimaliseerd, gemeten en gedeeld kan worden.
 • De hartslagmeter is compact en lichtgewicht, met afmetingen van 6,3 cm (L) x 1 cm (B) x 3 cm (H) en een gewicht van slechts 48 g met de riem. Het werkt op een knoopcelbatterij (CR2032) die meer dan 500 uur activiteit meegaat. Het bandje is zweetbestendig en kan met de hand worden gewassen. Bovendien is de TICKR waterbestendig tot 1,52 m (IPX7-gecertificeerd), wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken tijdens regenachtige trainingen of zwemsessies.
 • De TICKR wordt geleverd met een verstelbare zachte riem, een CR 2032 batterij (reeds geïnstalleerd), een snelstartgids en een gids met belangrijke productinformatie. Het is eenvoudig te installeren en te gebruiken, zodat je snel aan de slag kunt met het volgen van je hartslag en het optimaliseren van je trainingen.

Kortom, de Wahoo TICKR hartslagmeter is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke keuze voor hardlopers die hun hartslag willen monitoren en hun prestaties willen verbeteren. Met zijn geavanceerde technologie, duurzame ontwerp en uitgebreide connectiviteitsopties is het een ideale metgezel voor al je trainingsactiviteiten.

Vragen?

Als jullie verder nog vragen hebben over de hartslagbanden of een ander onderwerp (over hardlopen), stel deze dan gerust in de comments en ik zal jullie vraag beantwoorden.

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts