Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Mijn 1500m poging onder de 4 minuten

Alle blogs,Eigen verhalen,Hardloopwedstrijden
Spiridon 1500m baanwedstrijd

Zaterdag 16 juli heb ik een poging gedaan om een 1500m thuiswedstrijd bij Spiridon onder de 4 minuten te lopen. In deze blog ga ik wat vertellen over de voorbereiding op de race en samenvatten hoe de race voor mij heeft uitgepakt…

Voorbereiding

Ongeveer twee weken voor de wedstrijd had ik mezelf ingeschreven. Zodra ik mezelf ingeschreven had, bracht ik mijn trainer (van het RTC) hiervan op de hoogte. Mijn trainer stelde in de loop periode naar de wedstrijd toe een specifiek trainingsprogramma voor mij op. Eerder had ik namelijk een 3000m gelopen, dus had ik om een goede 1500m te lopen wat meer snelheid nodig. Om wat meer op snelheid te trainen deed ik op de baantraining de dinsdag voor de wedstrijd het volgende programma:

 

1e serie:                       

* 600 in 1:48

* 500 in 1:28

* 400 in 1:08

* 300 in 0:51

* 200 in 0:31

 

2e serie:

* 500 in 1:26

* 400 in 1:06

* 300 in 0:48

* 200 in 0:30

 

 3e serie:
 

* 400 in 1:04

* 300 in 0:45

* 200 in 0:28

 
 
 
Pauze 1:30 en seriepauze 8:00

Kortom, een vrij pittig programma dus. Maar door deze training te doen kon ik wat meer wennen aan het wedstrijdtempo wat gelopen moest worden voor 4 min op de 1500m, namelijk 22,5 km/u (1:04 per ronde). 

De dagen hierna had ik alleen maar rustige trainingen gedaan en de dag voor de wedstrijd zelfs volledig rust gehouden. Dit deed ik bewust om mijn lichaam zo optimaal mogelijk fris te laten zijn tijdens de wedstrijd zelf. Ook had ik anderhalf uur voor de wedstrijd wat fruit op en zelfs een Maurten gelletje genomen voor de extra energie tijdens de wedstrijd.

De wedstrijd

Na een uitgebreide warming-up te hebben gedaan, was het eindelijk zo ver. Ik stond bij de start met in mijn hoofd het schema voor de 4 minuten. Van tevoren wist ik dat ik in deze wedstrijd de snelste was en dat ik voor een tijd van 4 minuten alles solo moest gaan lopen. Hier had ik mezelf al op ingesteld.

 

Na het startschot ging ik er al op een redelijk strak tempo vandoor. Ik wist van tevoren al dat het strak op schema lopen erg pijn ging doen, en dan met name het hoge tempo dat ik vast moest zien te houden. De eerste 300m kwam ik 48” door, perfect! De volgende 400m kwam ik op 64” – 65” door, prima! Het vreemde was dat ik de eerste 800 meter helemaal niets van vermoeidheid voelde, alles liep gewoon nog goed. Wel stond er op het eerste rechte stuk een flinke wind tegen. Waarbij ik mezelf de eerste paar rondes zo goed door de wind heen kon beuken, begon dit de derde ronde lastig te worden. Alleen tegen de wind in rennen kostte mij uiteindelijk toch veel energie en dat bleek uit de tijd van de derde ronde. 67”!, riep mijn trainer van Spiridon. Op dat moment wist ik genoeg, ik had deze ronde 3 seconden laten liggen. Het enige wat mij nu nog stond te doen was de laatste ronde nog alles geven wat ik had. De laatste ronde verlengde ik mijn pas, verhoogde mijn pasfrequentie, vocht mezelf dwars door de wind heen en sprintte ik de laatste 100m met de wind in de rug naar de finish. Mijn uiteindelijke tijd was 4:04,48. Voor mij was dit een klein PR (stond op 4:04,93). Ook was dit een nieuw clubrecord, omdat ik al het clubrecord bij de mannen in handen had. Daarnaast had ik ook mijn oude baanrecord gelopen die op 4:10,4 stond van 2 jaar geleden. 

1500m uitslag

De einduitslag van de 1500m baanwedstrijd bij Spiridon (te vinden op atletiek.nu)

Evaluatie

Al met al kon ik dus niet ontevreden zijn met deze prestatie. Als ik me besef dat ik alles alleen gelopen heb en dan ook nog met die wind dan is dat toch iets om trots op te zijn, al had ik natuurlijk wel dat 3-getal voor mezelf hebben willen zien staan.

 

Planning

Momenteel ben ik nu op vakantie in Spanje, waar ik lekker voor mezelf aan het doortrainen ben. Na deze vakantie ben ik nog van plan om opnieuw een 1500m te lopen, maar dit keer in een wat sterker veld zodat ik wat meer met andere atleten mee kan lopen. Hopelijk gaat die 1500m bij mij dan wel een keer eindelijk onder die 4 minuten!

Zie ook:

Bronnen:

 

Afbeelding:

CSCsport. (z.d.). Aanleg atletiekbaan A.V. Spiridon [Foto]. www.cscsport.nl

 

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Hardloopwedstrijden

Share This :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *