Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Singelloop Breda 5 km 2022

Alle blogs,Eigen verhalen,Hardloopwedstrijden
Singelloop Breda 5 km 2022

Gisteren, zondag 2 oktober heb ik mee gedaan op de 5 km bij de Singelloop in Breda. Had deze wedstrijd ondertussen al een tijd op de kalender staan, maar gisteren was het dan eindelijk zover. De wedstrijd liep ik dit keer namens mijn Run2Day Breda team. In dit blog ga ik een verslag geven op mijn gelopen 5 km wedstrijd, mijn ups en downs. Lezen jullie mee? 

Voorbereiding

De trainingen naar de wedstrijd toe waren in ieder geval al stukken beter dan die van Rondje Rijen. De week na de wedstrijd in Rijen was de pijn die ik bij mijn wreef had al weer volledig verdwenen. Dat was ontzettend fijn aangezien ik nu weer goed door kon trainen. De baantrainingen afgelopen twee weken naar de Singelloop toe bestonden vooral uit wat langere intervallen. Zo heb ik dinsdag 20 september een baantraining gedaan van 3 x 2800m met 1000-200-800-200-600 wisseltempo en die week daarop een soortgelijk programma van 3 x 2600m met 1200-400-800 wisseltempo. Dit waren wat minder intensieve trainingen met meer duur, intervaltempo zo rond de 3:20-3:10/km. Deze trainingen voelden goed en ik merkte dat ik al wat meer aan dit soort trainingen gewend begon te raken. De laatste donderdag voor de wedstrijd heb ik nog een wat korter programma gedaan op de baan, namelijk 6 x 200. Dit was nog even een korte snelheidstraining voor zondag zonder het lichaam al teveel te belasten. 

 

 

Verwachtingen

Na al deze trainingen van afgelopen paar weken had ik wel het gevoel er echt klaar voor te zijn. Ik had mijn ogen gevestigd op een 5 km tijd van 15:30 of lager, aangezien ik dit bij Rondje Rijen niet wist te lopen. Qua deelnemersveld wist ik niet echt goed wat ik moest verwachten. Dit kon naar mijn idee echt van alles zijn, podium of net binnen of buiten de top 10. Wel wist ik dat er een aantal van mijn trainingsgroep meededen. Ik wist dat Niels en Juan sneller waren dan ik, dus ik kon nog maximaal derde worden. Kleine verwachtingen had ik dus al wel. 

 

 

De wedstrijd

De 5 km moest al om 11:00 starten. Ik stond samen met mijn andere trainingsmaten in het voorste startvak. Bij het startschot was ik goed weg. Ik zag dat Niels en Juan van iedereen wegliepen. Zij liepen de wedstrijd meer als een soort training, dus voor mij de ideale mogelijkheid om aan te sluiten. De eerste twee kilometers liepen we met z’n drieën van iedereen weg.

Singelloop Breda 5 km 2022 start

Start van de 5 km

De eerste kilometers van de wedstrijd begonnen voor mij lekker, de eerste twee liep ik beiden in 3:04. In het begin voelde alles vrij makkelijk voor me, ook al lag het tempo voor mijn doen best wel strak. Als ik zo door kan lopen dan eindig ik in 15:20, dacht ik. Maar na deze 2 km kwam toch het moment dat ik mezelf wat in voelde zakken. Niels en Juan liepen zo makkelijk en ik voelde dat ze aan het versnellen waren. Dat was voor mij het moment om deze twee jongens te laten gaan. Wel had ik Juan nog redelijk in het zicht, dus kon ik hem als richtpunt gebruiken om op te focussen.

 

Kilometer 3 liep ik in 3:10, wat inderdaad op inzakken leek. Op een gegeven moment kwamen we op een recht stuk uit langs het water, de singel van Breda. Dat maakte het voor mij iets makkelijker om het tempo door te zetten. De 4e km kwam ik door in 3:05. Dat leek al wat meer op een verbetering deze race. Nu de laatste kilometer nog, dacht ik. Maar hoe dichter ik bij de finish kwam, hoe zwaarder het voor mij werd. Juan was voor mij nu al vrijwel uit het zicht verdwenen, mijn benen werden steeds zwaarder en op een gegeven moment begon ik wazig te zien. Kortom, ik zat er nu echt doorheen. In de hoop om niet ingehaald te worden, probeerde ik de laatste kilometer nog alles op alles te zetten. De laatste kilometer kwam ik met 3:16 over de finish. Ik kwam nog als derde over de finishlijn met een eindtijd van 15:50.

Binnenkomst bij de finish

 Top 10 uitslag 5 km

Evaluatie

Nu ik op de wedstrijd terugkijk kan ik niet echt zeggen dat ik tevreden ben met mijn tijd die ik heb gelopen. Ik kwam voor de 15:30 of lager en na Rondje Rijen is dat ook deze keer niet gelukt. Ik baalde ervan dat ik het strakke tempo niet de gehele wedstrijd heb vast kunnen houden. Het zou fijn zijn geweest om de hele wedstrijd met de jongens samen te hebben kunnen lopen, maar dat zat er gisteren duidelijk niet in. Als je kijkt naar het volgehouden tempo zit er wel iets van vooruitgang in. Gisteren hield ik het strakke tempo tot 4 km vol en in Rijen was dat maar tot 2 km. Kortom, ik moet nog iets meer mijn tempohardheid trainen. Ik kan zeggen dat ik gisteren tot het uiterste heb gestreden, maar de laatste kilometer heeft mij toch weer de das om gedaan.

 

 

Komende plannen

Komende periode ga ik mijn ogen richten op de eerst volgende grote wedstrijd, de Warandeloop NK crossgala mannen eind november. Dit klinkt misschien nog ver weg, maar aangezien ik momenteel al moeite heb met een 5 km lopen is het denk ik al wel goed om hiervoor te gaan trainen. Zeker omdat het NK crossgala mannen 10 km is moet er nog wat meer aan het uithoudingsvermogen en tempohardheid gedaan worden. Verder ga ik ook nog een keer een sporttest inplannen om weer zo optimaal te kunnen trainen in mijn nieuwe trainingszones. Tussendoor heb ik nog eigenlijk niet veel wedstrijden gepland staan, al wil ik nog wel wat kleinere wedstrijden lopen als meetpunt. Misschien nog een keer een 5 km herkansing om dit keer wel te laten zien dat ik het kan, misschien nog een keer een crossje lopen om aan de nieuwe wedstrijdondergrond voor komend seizoen te wennen. Kortom, voor mij komende tijd weer genoeg te doen.

screenshot_20221002-171949_gallery-1

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd ben ik samen met een paar andere bekenden nog even gebleven om te kunnen genieten van de 10 km en de halve marathon. De sfeer was echt geweldig, overal publiek langs de kant, elke straat had wel een muzikantengroep die muziek speelde en natuurlijk om niet te vergeten de atleten die zich in de wedstrijd van hun beste kant lieten zien. Vooral de halve marathon was echt een spektakel om naar te kijken, met name bij de finish. Het Grote Markt plein stond helemaal vol met mensen. De atleten liepen over de rode loper naar de finish toe. Nogmaals, echt een super toffe sfeer! 

Mocht je willen zien hoe de Bredase Singelloop van 2022 eruit zag, klik dan op deze link:

Hoogtepunten Bredase Singelloop 2022 – Omroep Brabant

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Hardloopwedstrijden

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts