Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

MILA afstanden, welke strategie en hoe te racen?

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardloopwedstrijden
MILA afstanden

Zelf ben ik een fanatieke MILA loper en heb zelf al enigzins ervaring met de bijbehorende afstanden. Wat opvalt is dat deze afstanden onderling erg van elkaar verschillen, vooral op basis van de race strategie en het tempo. Daarom ga ik in deze blog jullie wat meer over deze afstanden vertellen en wat mijn mening hierover is…

Start / finishoverzicht MILA afstanden

MILA baanoverzicht

Hier heb ik een afbeelding geplaatst die een overzicht geeft van waar je per afstand start in een wedstrijd. Bij de afstanden tot en met de 400 meter start je vanuit de startblokken en blijf je geheel de wedstrijd in dezelfde lane lopen. Bij een 800 meter loop je voor maar 100 meter in je eigen lane. Bij afstanden langer dan de 800 meter is dat officieel gezien niet meer nodig. Maar goed, genoeg gepraat hierover. Nu zal ik jullie wat meer vertellen over de MILA afstanden…

800m

De 800 meter is een afstand waar je relatief veel snelheid voor nodig hebt, maar zeker ook een goed uithoudingsvermogen. Dit vanwege het aerobe uithoudingsvermogen wat nodig is voor de laatste ronde. De 800 meter wordt vaak samen naast de 400 meter een van de zwaarste hardloop afstanden gezien. Dit heeft vooral te maken met de laatste meters, waar vaak in de wedstrijden het verschil gemaakt wordt. Persoonlijk vind ik een 800 meter race altijd lastig in te delen. In de eerste ronde moet je eigenlijk submaximaal lopen, zodat je de laatste ronde nog voldoende over hebt om alles te geven. Zo’n 800 meter race is daarnaast sterk afhankelijk van de atleten zelf. Als het veld hard weg gaat, is het vaak verstandig om mee te gaan zodat je niet alleen hoeft te lopen. Een 800 meter vind ik zelf een leuke afstand waarbij je veel snelheid en uithoudingsvermogen met elkaar moet combineren. De wedstrijd op een hoog tempo lopen vind ik altijd fantastisch bij deze afstand. Als je houd van de laatste ronde tot de laatste paar honderd meter duelleren met je tegenstanders, dan is de 800 meter wellicht iets voor jou!

1500m

Een 1500 meter is een afstand waarbij je in een wedstrijd vooral strategisch moet lopen. Bij een 1500 meter moet je al redelijk hard weg gaan, maar wel zodanig dat je de laatste paar rondes nog kan versnellen. Een 1500 meter vind ik altijd een beetje een aparte afstand, omdat je eigenlijk net geen 4 hele rondes over de baan loopt. Tijdens een 1500 meter wedstrijd is het belangrijk dat je op een gunstige positie loopt. Meestal is dat een plekje aan de binnenkant waarbij er wel ruimte genoeg is om naar buiten te gaan om langs andere atleten te kunnen lopen. Mijn ervaring is dat het bij een 1500 meter wedstrijd knokken is voor een goede positie en dat je de laatste paar rondes nog een lange adem hebt om nog een tandje bij te zetten. Zeker in de wat grotere wedstrijden. Zodra daar de bel voor de laatste ronde gaat dan gaat het veld helemaal los en moet je kunnen meegaan om kans te maken op een overwinning. 

1 EM (Engelse mijl)

Zelf heb ik nog nooit een officiële Engelse mijl baanwedstrijd gelopen, maar wil dit zeker nog een keer gaan doen. Wel heb ik al een keertje een Engelse mijl wegwedstrijd gelopen, al is dat natuurlijk wel iets anders dan op de baan. Maar van wat ik aan Engelse mijl wedstrijden heb gezien kan ik er het volgende over vertellen: Bij een Engelse mijl gaat het er een beetje hetzelfde aan toe als bij een 1500 meter. Het enige verschil is eigenlijk dat je bij deze afstand vier hele rondes moet lopen in plaats van drie en driekwart. Ook hierbij gaat het dus om het strategisch lopen en het vermogen om nog te kunnen versnellen op een hoger tempo. 

3000 meter

Bij een 3000 meter krijgen we al iets meer met het uithoudingsvermogen te maken. Ook hierbij is het natuurlijk belangrijk om strategisch te lopen, alleen gaat het bij een 3000 meter al iets meer om het tempo vol te houden en zelfs de race progressief te lopen. Naar mijn ervaring zijn de eerste rondes altijd even inkomen en wennen aan het begintempo, maar later kom je meestal in een flow en gaat het lopen wat makkelijker. Dit hangt echter sterk af van hoe je de race begint. Als je voor jezelf al de eerste kilometer te hard begint, dan maak je het voor jezelf vrij lastig om de laatste twee kilometers door te zetten. Maar zodra je voor iets rustiger start, dan heb je de laatste rondes wat meer over om het tempo door te trekken. Naar mijn mening loop je een 3000 meter nog steeds vrij hard, maar wel met iets meer beleid om richting het einde het tempo wat op te hogen.

5000 meter

De 5000 meter is eigenlijk niet een officiële MILA afstand, maar toch vind ik deze er wel een beetje bij horen. Daarom ga ik hier ook nog wat over vertellen. De 5000 meter gaat er strategisch een beetje hetzelfde aan toe als de 3000 meter. Wel is een 5000 meter natuurlijk langer, waardoor er nog wat meer uithoudingsvermogen is vereist. Bij de 12 en een halve ronden die je in zo’n race is het belangrijk om in een goede positie te lopen, dus ergens aan de binnenkant. Zo verspil je zo min mogelijk energie door de bocht zo kort mogelijk door te gaan. Gedurende de race is het aan te raden om niet meteen voor langere tijd op kop te gaan lopen. Dit kost je op een gegeven moment veel energie, waardoor de kans groot is dat je jezelf aan het eind van de race helemaal opblaast. Wat naar mijn ervaring op een 5000 meter vooral belangrijk is, is om gedurende de race in een flow proberen te komen. Deze flow helpt vooral mentaal om de race op een hoger tempo voort te zetten, zonder al te veel in te zakken. Net zoals bij de andere afstanden is het hier ook weer belangrijk om de race goed op te bouwen. Tast de eerste rondes altijd even af en voelt het later nog steeds goed, dan kan je het tempo verhogen. Maar vooral bij de groep blijven is het halve werk van de race, dit kost je veel minder energie dan er alleen vandoor gaan!

Nawoord

Per uitgelegde afstand is dit natuurlijk een beetje via mijn perspectief bekeken, dus dat betekent niet dat deze manieren van lopen voor iedereen werkt. Bij sommigen werkt het lopen met een constante snelheid beter (zoals ik) en voor anderen werkt het progressief lopen bij een wedstrijd beter. In welke afstand je ook denkt het beste te zijn, loop deze afstanden vooral met plezier. 

Mijn MILA plannen

Dit huidige baanseizoen loop ik een beetje van alles wat. Dit doe ik vooral nog om wat PR’s aan te scherpen van een paar jaar geleden. Na dit baanseizoen wil ik mezelf wel wat meer specialiseren in een bepaalde afstand. Momenteel ben ik ervan overtuigd dat ik zelf relatief beter ben in de wat kortere afstanden, dus een beetje de 800 en 1500 meter. Eigenlijk vind ik alle afstanden van de MILA hartstikke leuk om te doen. Ik zal altijd wel wat variëren in het lopen van deze afstanden, ook al ligt mijn specialisatie straks hoogstwaarschijnlijk bij 800 en 1500 meter.

Afsluiting

Mijn advies is dan ook om eerst eens alle MILA afstanden een keertje gelopen te hebben voordat je jezelf wat meer wilt gaan specialiseren. Elke afstand is hierbij uniek met eigen karakter, dat maakt het lopen van deze afstanden ook zo ontzettend leuk!

Zie ook:

Afbeelding:

 

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardloopwedstrijden

Share This :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *