Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Rondje Rijen 5 km 2022

Alle blogs,Blogs,Eigen verhalen,Hardloopwedstrijden

Rondje Rijen 5 km 2022

Rondje Rijen 5 km foto 1

Gisteren was het zover, zondag 11 september 2022. Ik deed mee aan de 5 km met Rondje Rijen. Een wegwedstrijd die bij mij in het dorp plaatsvond. In dit blog ga ik jullie vertellen hoe ik de race zelf heb ervaren met aspecten die al goed waren en beter konden. In ieder geval zoals altijd veel leesplezier!

Voorbereiding?

De voorbereiding was er eigenlijk niet. Vorige week had ik namelijk wat last van mijn wreef, waardoor ik deze week wat rustiger aan heb gedaan. Deze week was het sowieso nog even aankijken of ik de wedstrijd vanwege de pijn aan mijn wreef kon gaan lopen. Op de dinsdag had ik nog een baantraining gedaan 4 x 1400m op wisseltempo met ongeveer 3:20/km. Dat voelde wel prima zonder dat ik hierbij al teveel last van mijn wreef had. Het fijne was dat er geen na reactie volgde van mijn wreef. Dat was voor mij en mijn trainer het moment om de beslissing te nemen om toch maar aan de wedstrijd mee te doen.. Om mijn wreef toch niet al teveel te belasten deed ik de dagen na de baantraining van dinsdag wat rustige herstelloopjes. Vrijdag had ik een zonetraining gedaan waarbij ik 25 minuten in hartslagzone 1 liep en 25 minuten in hartslagzone 2-3. De tweede 25 minuten helft in zone 2 en 3 lopen voelde goed. Het liep vrij soepel op een tempo van zo 3:55/km. Om weer op tijd hersteld te zijn voor de wedstrijd besloot ik de zaterdag volledige rust te nemen. Wel had ik eind van de middag nog anderhalf uur ontspannen gewandeld door het bos, dat was wel even lekker.

De race

En toen was het zondag, de dag van de race was aangebroken. De start was al om 11:00, dus ik zorgde dat ik er al om 10:00 was. Zo had ik nog tijd genoeg om binnen mijn startnummer op te halen en via het parcours warm te lopen. We startten samen met de 10 km lopers, al moesten die wat verder achteraan van start gaan.

Rondje Rijen 5 km 2022 foto 2

Na het startschot net de eerste bocht door.

Toen het startschot ging was ik al snel weg. Ik hoefde niemand in te halen, dus dat scheelde weer. De eerste kilometer liep vrij makkelijk. Lekker vlak over een rechte weg door de weilanden. De eerste kilometer kwam ik steady door in 3:06. Mooi, dacht ik. Als ik dit zo doorzet dan kom ik rond de 15:30 uit. De eerste kilometer hoorde ik nog iemand vlak achter mij hijgen, maar dat duurde niet lang. Ik wist dat ik nu volledig alleen op kop liep. De tweede kilometer kwam ik in 3:10 binnen, dat was al iets minder. Na de tweede kilometer merkte ik ook dat ik het steeds zwaarder begon te krijgen. Ik probeerde ritmisch, rustig en diep adem te blijven halen en moest me er mentaal wat meer doorheen zetten. Kilometer drie kwam ik in 3:13 binnen, ik zat er nu echt doorheen. Ik weet niet wat het was, maar wat ik ook probeerde, ik kon gewoon niet sneller. Het waren nu wel nog maar twee kilometer die ik moest lopen, dus dat gaf mij mentaal wel wat meer een boost.

Rondje Rijen 5 km 2022 foto 3

Foto van de laatste kilometer. Zoals je op deze foto aan mijn gezicht kan zien moest ik hier flink afzien.

Ik liep de bocht door en kwam op een recht stuk fietspad langs het treinspoor. Ik zette uit alle macht nog wat aan en probeerde mijn looppas iets langer te maken. En daar was kilometer vier, in 3:11. Dat moet toch nog wat sneller kunnen, dacht ik. Zeker de laatste kilometer. De laatste kilometer probeerde ik nog alles te geven, ook in de hoop om het laatste stuk niet geklopt te worden. Voor mij was het een enorme opluchting toen de finish in zicht was. Mijn eindsprint was niet veel meer dan een leuke poging om te kijken wat er nog uit te halen viel. Maar goed, ik hoefde ook niet meer. Ik was tenminste als eerste op de 5 km gefinisht. Mijn laatste kilometer liep ik nog in 3:06, wat mij op een tijd van 15:50 over de finish bracht. 

20220911_125838

Eindresultaat Rondje Rijen 2022 mannen 5 km, te vinden op www.uitslagen.nl 

Prijsuitreiking

Evaluatie

Voor de race had ik eigenlijk gehoopt op een tijd van 15:30 of lager. Mijn grote doel is om nog eens onder de 15 minuten te lopen, maar gezien mijn huidige vorm wist ik dat dat er vandaag niet inzat. Een tijd van 15:50 valt dan wel een beetje tegen, wat ik ook goed merkte in de wedstrijd zelf. Laatste weken voel ik mij conditioneel niet erg op mijn top. Een baanwedstrijd eerder op 26 augustus in Utrecht liep ik een 1500m. Die wilde ik eigenlijk onder de 4 minuten lopen, maar die liep ik uiteindelijk in 4:05,13. Misschien is het vermoeidheid, overtraind zijn? Ik weet het niet, al zou dit beiden goed kunnen. Tijdens de wedstrijd voelde ik wel dat ik de snelheid had, maar niet het uithoudingsvermogen om het tempo vol te houden. Dit is iets waar ik komende tijd zeker aan wil en ga werken. Wat meer langere intervallen op de baan en meer duurbloktempo’s over de weg.

Plannen voor komende tijd

Komende periode ga ik dus wat meer aan mijn uithoudingsvermogen werken. Zondag 2 oktober staat er voor mij nog een 5 km Singelloop in Breda op het programma. Dan wil ik laten zien dat ik tot meer in staat ben vergeleken met vandaag. Na de Singelloop komt het crossseizoen er weer aan, dus dan gaan we vooral wat meer de bossen in en er wat langere trainingen van maken. De crosswedstrijden bedragen vaak afstanden van rond de 10 km, dus voor die tijd moet het uithoudingsvermogen zeker op peil zijn. Maar goed, daar heb ik zelf alle vertrouwen in. In ieder geval genoeg te doen voor komende tijd.

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Blogs, Eigen verhalen, Hardloopwedstrijden

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts