Lucas van der Linden
27 januari 2023
Home » Onderwerpen » Welke voordelen heeft hardlopen in het bos?
Veel hardlopers doen hun trainingen op de weg. Op een lekker hard wegdek kan je goed tempo maken. Maar hoe zit het met die hardlooptrainingen in het bos? Zou dit dan geen voordelen hebben? Zelf doe ik bijna driekwart van mijn trainingen in het bos en stelde ik mezelf ook al deze vragen. Daarom ga ik jullie in dit blog meenemen welke voordelen het heeft om je hardlooptrainingen in het bos te doen. Hier zijn de voordelen van hardlopen in het bos.
Het eerste voordeel is dat er van je lichaam meer stabiliteit gevraagd wordt. In tegenstelling tot de weg is de ondergrond van het bos niet alleen zachter, maar ook meer gevarieerd. Zo moet je over zanderige ondergronden lopen en heb je hier en daar wortels en boomstammen om overeen te gaan. Dit vraagt dus veel balans, waardoor je meer de spieren traint die voor stabiliteit zorgen in het enkel, knie en heupgewricht.
Naast stabiliteit ben je in het bos ook meer op kracht aan het trainen. Zo heb je meer heuvels om overeen te lopen, wat meer kracht van je lichaam vereist dan op de vlakke weg. Zeker als je door een heuvelachtig bosgebied loopt train je op kracht. Daarnaast kost het losse zand meer kracht om je tempo te behouden. Je hebt minder grip dan op de weg en kan minder goed je pezen gebruiken voor reactiviteit. Hierdoor gebruik je meer de spieren, zoals de kuitspieren, hamstrings, quadriceps, bil- en heupspieren, maar ook zelfs je buikspieren.
Nog een voordeel is dat je minder schokbelasting op je gewrichten hebt vergeleken met op de weg. De onverharde paden geven meer mee, waardoor de impact op het lichaam een stuk minder is. Zo kan je zonder het lichaam al teveel te belasten het op een ideale manier sterker maken. Ondanks de zachtere ondergrond is het alsnog belangrijk om goede hardloopschoenen met voldoende demping te hebben. Niet iedereen is even goed belastbaar, dus is het belangrijk om mogelijke hardloopblessures te voorkomen.
Dit soort paden in het bos trainen je op stabiliteit, kracht en geven minder schokbelasting
Op de weg is het vaak druk, zeker in steden. Er rijden veel auto’s waardoor je extra voorzichtig moet zijn met oversteken en moet je elke keer wachten totdat het stoplicht op groen gaat. In het bos heb je hier helemaal geen last van. Je kan heerlijk je training doen zonder elke keer te hoeven stoppen. Ook heb je geen enkele last van drukte, waardoor je veel minder stress ervaart. Door al deze rust komen er sneller endorfines vrij tijdens het lopen, waardoor je met een lekker gevoel je training af kan werken.
Op de weg en zeker in drukke steden heb je al snel te maken met een slechtere luchtkwaliteit. Ten eerste is dit natuurlijk niet zo lekker. Daarnaast is het ook minder gezond om de slechtere lucht in te ademen. In het bos snuif je al gauw de geur op van frisse lucht en is deze lucht ook gezonder. Het opsnuiven van die heerlijke boslucht is ook een van de redenen waarom je hier met een voldaan gevoel je trainingen af kan werken.
Zie de verschillen: stad en bos
Nu zal ik mijn eigen redenen uitleggen waarom ik zo graag en vaak in het bos mijn trainingen doe. Zelf train ik ongeveer 4-5 keer per week in het bos. Eigenlijk dus zowat alle trainingen, op de baantrainingen en sommige wegtrainingen na. Ik loop er graag hard om tot mezelf te komen. Het is hier altijd heerlijk rustig en ik ben een persoon die goed in rust op kan laden. Daarnaast vind ik het ook wat uitdagender om hier te lopen, aangezien de tempo’s hier moeilijker zijn te lopen dan op de weg. Ik train vooral veel in het bos om mezelf voor te bereiden op crossen in het crossseizoen. Zo kan ik tijdens intervaltrainingen mijn eigen crossen simuleren om mijn lichaam te laten wennen aan de ondergrond. Verder voel ik me op de een of andere manier meer thuis in het bos. Een beetje alsof mijn dierlijk instinct naar boven komt 🙂
Hardlopen in het bos heeft dus veel verschillende voordelen. Wel kan ik mezelf voorstellen dat alleen maar in het bos trainen saai gaat worden en dat wat variatie met de weg leuker is. Die afwisseling geeft tevens ook een goede trainingsprikkel. Daarnaast is het bos niet voor iedere hardloper even goed bereikbaar. Sommigen zouden hiervoor de auto moeten pakken, omdat het lopen er naartoe te ver weg is. Zelf woon ik ongeveer een halve kilometer van het bos af, dus ik heb niets te klagen. Toch ben ik ervan overtuigd dat je met enkele bostrainingen per week je lichaam een goede boost kan geven. Dus trek je hardloopschoenen aan en duik voor minstens paar keer per week even lekker het bos in!