Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Signalen van overtraind zijn met hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardloopblessures,Onderwerpen
Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen

Overtraind zijn is iets waar je als fanatieke hardloper regelmatig mee te maken kan krijgen. Veel hardlopers zijn overtraind zonder dat ze het weten. Zo kan overtraind zijn erg nadelig zijn, waarbij de kans op mogelijke blessures erg groot wordt. Daarom is het goed om als hardloper op tijd de signalen van overtraindheid op tijd te herkennen en om zo op tijd in te kunnen grijpen. Maar wat zijn de signalen van overtraind zijn met hardlopen? Je leest het in dit blog.

Signalen van overtraind zijn met hardlopen

1. Vermoeidheid

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen vermoeidheid

Vermoeidheid bij overtraind zijn

Het eerste signaal is vermoeidheid. Je zit gedurende de dag laag in je energie, waardoor alles wat zwaarder gaat dan normaal. Zodra je de deur uit gaat voor een hardlooptraining, zal je merken dat je lichaam erg zwaar aan voelt. Een rustig duurloopje kan dan al voelen als een intervaltraining. Ook zorgt overtraind voor een gevoel van overmatige vermoeidheid en uitputting na het lopen. Je hebt dan het gevoel dat je na je duurloop de rest van de dag niets meer kan doen en de neiging hebt om heel de dag op de bank te liggen.

2. Verminderde prestaties

Trainingsprincipes supercompensatie

Overtraind zijn zorgt voor niet-functionele overbelasting, waardoor de loopprestaties minder worden (aangegeven in het rood)

Verminderde loopprestaties door overtraind zijn

Het tweede signaal van overtraind zijn met hardlopen is minder presteren. De intervaltrainingen die normaal zo lekker gaan, gaan nu allemaal ontzettend zwaar. Je benen voelen als lood en hebt het gevoel dat je niet meer vooruit te branden bent. Op de training heb je moeite om de anderen bij te houden. Door overtraindheid zijn je spieren oververmoeid en hebben herstel nodig hebben. Zodra je een serieuze training wilt gaan doen kan het hierdoor moeilijker worden om hetzelfde niveau van prestaties te behouden met hetzelfde trainingsniveau.

3. Geen zin hebben

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen geen zin hebben

Bij overtraind zijn minder motivatie hebben

Bij overtraind zijn heb je minder zin om iets te doen, laat staan die pittige hardlooptraining die op het programma staat voor vandaag. Deze motivatiedip heeft vooral te maken door de lage hoeveelheid energie die je hebt bij overtraind zijn. Hierdoor verlies je interesse en enthousiasme om te gaan hardlopen, of krijg je hier zelfs een gevoel van afkeer van.

4. Pijn en blessures

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen pijn en blessures

Pijntjes voelen bij overtraind zijn

Ook is bij overtraind zijn met hardlopen de kans op pijntjes en blessures groter. Je bent dan je duurloop aan het doen merkt plotseling dat zeurende pijntje bij je knie. Zodra je dit tijdens het hardlopen voelt, is de kans groot dat je je lichaam overbelast hebt met de voorgaande trainingen. Bij overtraindheid heb je overmatige stress op de gewrichten, spieren en botten gehad, waardoor pijn en blessures kunnen ontstaan. Bij dit signaal is het van belang om een stapje terug te doen en voldoende rust te nemen.

5. Verstoorde slaap

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen verstoorde slaap

Slechtere nachtrust door overtraind zijn

Het vijfde signaal is verstoorde nachtrust. Teveel training kan het lichaam gaan ontregelen. Zo moet je lichaam ontzettend hard gaan werken om te herstellen. Hierdoor kan je ook meer stress gaan ervaren, waardoor je moeilijkheden kan ervaren met inslapen of vaak wakker wordt midden in de nacht.

6. Verhoogde hartslag in rust

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen verhoogde hartslag in rust

Hogere rusthartslag door overtraind zijn

Verder kan overtraind zijn zorgen voor een verhoogde rusthartslag. Waarbij je bijvoorbeeld normaal een rusthartslag van 45 hebt, heb je nu een rusthartslag van 52. Een verhoogde hartslag in rust kan wijzen op een verhoogde belasting van het cardiovasculaire systeem. Je lichaam moet dan harder werken om te kunnen herstellen. Je hart gaat hierdoor sneller bloed rondpompen door je lichaam, met als resultaat een verhoogde hartslag in rust. Veel hardlopers hebben tegenwoordig een hardloopapp en / of hardloophorloge waarmee ze hun rusthartslag kunnen zien. Mijn tip is daarom ook om regelmatig je rusthartslag te controleren om te zien of je niets onder de leden hebt.

7. Veranderingen in eetlust of gewicht

Wat zijn signalen van overtraind zijn met hardlopen verandering eetlust en gewicht

Weinig eetlust en verandering in gewicht door overtraind zijn

Het zevende signaal van overtraind zijn met hardlopen is een patroonverandering in eetlust en / of gewicht. Overtraindheid kan leiden tot een verandering in eetlust of gewichtsveranderingen, inclusief onverklaarbaar gewichtsverlies. Doordat je weinig energie hebt, heb je niet veel zin meer om iets te eten. De verminderde eetlust kan op z’n beurt weer leiden tot gewichtsverlies, al is dit meestal onverklaarbaar.

8. Verhoogde prikkelbaarheid

photo-1541199249251-f713e6145474

Meer prikkelbaar door overtraind zijn

Verhoogde prikkelbaarheid is ook een signaal van overtraind zijn. Je hebt weinig energie en hebt vaak rust nodig om te kunnen herstellen. Hierdoor kan drukte in de vorm van beeld en geluid wat harder bij je aankomen dan normaal. Dit kan vervolgens weer leiden tot snelle frustratie en boosheid. Als het je op is gevallen dat de trainingen laatste tijd wat minder lekker gaan, kan je ook nog gevoelens, zoals angst en somberheid ervaren. Gevoelens van prikkelbaarheid, angst en een kort lontje kunnen dus wijzen op overtraining.

9. Jezelf niet lekker voelen

SPL09956

Jezelf niet goed voelen door overtraind zijn

Heb je tijdens of na je training het gevoel dat je niet zo lekker bent? Ook dit kan te maken hebben met overtraind zijn. Zo kan je last krijgen van misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, etc. Bij een lagere weerstand heb je meer kans op infectie door het overtrainen. Je bent dan sneller vatbaar voor ontstekingen, waardoor je dus ziek kan worden. Ook kan je hierdoor sneller blessures oplopen. Probeer daarom nooit een training te forceren als je je niet lekker voelt.

10. Langdurig herstel

photo-1589432249902-15ab45101111

Langer herstel bij overtraind zijn

Heb je er al alles aan gedaan om te kunnen herstellen, maar voel je je nog steeds niet hersteld? Ook dit kan weer te maken hebben met overtraind zijn. Zo zorgt overtraind zijn voor overmatige vermoeidheid en een verminderd vermogen om te herstellen na de training. Bij overtraind zijn is je lichaam zodanig belast, dat het veel meer herstel nodig heeft dan normaal. De belasting heeft zich dan als het ware opgestapeld. Waarbij je normaal gesproken na een rustdag weer kan lopen, heb je nu misschien wel vier dagen nodig. Het is belangrijk om je tijd te pakken om weer volledig te kunnen herstellen.

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts