Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Beste energiegelletjes voor het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopvoeding
Lucas van der Linden

Lucas van der Linden

Hardloper / fysiotherapeut in opleiding

Energiegelletjes voor het hardlopen: Welke heb je en hoe werken ze?

Energiegelletjes voor hardlopen

Veel hardlopers hebben er al ervaring mee en sommigen nog niet. Vooral op de lange afstanden zijn energiegelletjes voor het hardlopen populair geworden. Ook kan je ze gebruiken gedurende een training of wedstrijd waarvoor je je langere tijd in moet spannen. Om deze optimaal te kunnen gebruiken voor een training of wedstrijd is het belangrijk om te weten hoe deze energiegelletjes werken. Je hebt veel verschillende soorten energiegels waardoor het oriënteren op deze gelletjes niet altijd even makkelijk is. In dit blog ga ik jullie meenemen in de verschillende soorten energiegelletjes voor het hardlopen en hoe deze werken.

Wanneer is een energiegelletje voor het hardlopen nodig?

energiegel

Energiegelletjes bevatten veel koolhydraten als brandstof

Het gebruik van een energiegel is aan te raden als je minstens een uur lang inspanning aan het leveren bent. Door een uur lang inspanning te leveren, verbrand je enorm veel koolhydraten wat ervoor kan zorgen dat deze voorraad uitgeput raakt. Dit kan een hongerklop als gevolg hebben waardoor er minder of zelfs helemaal niet meer gepresteerd kan worden. Energiegelletjes bevatten daarom ook een grote hoeveelheid aan koolhydraten om zo je voorraad voldoende en op tijd aangevuld te hebben.

Energiegelletjes bevatten veel mineralen, zouten en elektrolyten

Ook bevatten energiegels een grote hoeveelheid aan mineralen en zouten, wat langer vocht vast houdt. Op deze manier helpen de gelletjes je bij voldoende hydratatie en voorkomt het uitdroging. Ook bevatten sommige energiegelletjes elektrolyten. Deze zitten in mineralen zoals natrium en kalium, die ervoor zorgen dat de spieren kunnen blijven aanspannen zonder al teveel vermoeid te raken. Dit voorkomt spierkramp.

Bij langere afstanden energiegelletjes blijven innemen

Verder is het belangrijk om bij het lopen van langere afstanden, zoals een marathon om de 30-45 minuten een nieuwe energiegel in te nemen. Dit is natuurlijk ook een beetje persoonsafhankelijk hoe goed je getraind bent. Als het lichaam voor langere tijd op gang is gaat het meer koolhydraten verbranden. Hierdoor is het op tijd innemen van een nieuwe energiegel noodzakelijk om de inspanning voort te kunnen zetten.

Soorten energiegelletjes voor het hardlopen

1. Maurten

MAURTEN GEL 100 40G

€3,40

MAURTEN CAF 100 CAFEÏNE GEL 40G

€4,20

De Maurten Gel 100 is een van de meest gebruikte energiegelletjes. In dit zakje zit 40 gram aan gel, waarvan het ongeveer 25 gram koolhydraten bevat. Als je dit omrekent is dat ongeveer 60%! Deze hoge concentratie aan koolhydraten zorgt ervoor dat je brandstoffen tijdens inspanning weer op tijd worden aangevuld. Het bijzondere aan deze gel is dat deze niet in de maag wordt opgenomen, maar in de dunne darm. Voor mensen die gevoelig zijn voor maagklachten is dit dus ideaal. Verder heeft de gel een vrij neutrale smaak. Ook is de gel iets dikker en is het aan te raden hier eerst op te kauwen voordat je het doorslikt. De Maurten Gel 100 heb je voor zowel met als zonder cafeïne. Cafeïne zorgt nog voor een extra hoog energie gevoel en een betere focus, waardoor er optimaal gepresteerd kan worden.

2. Sis

Sis is een isotone energiegel, waardoor het meer energie en een betere vochtopname levert. Een verbeterde vochtopname tijdens inspanning voorkomt dat je vroegtijdig uitgedroogd raakt. Deze energiegel bevat 60 ml per zak en bevat zo’n 20-25 gram aan koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten zorgen ervoor dat de glycogeenvoorraad weer op tijd aangevuld wordt. In tegenstelling tot Maurten, wordt deze gel in de maag opgenomen. Ook is de gel iets dunner waardoor deze makkelijk is door te slikken en hierbij dus niet gedronken hoeft te worden met water. Deze gel heb je in verschillende soorten smaken, waarvan sommigen cafeïne bevatten. 

3. Powerbar

POWERBAR GEL POWERGEL ORIGINAL 41GR APPLE

€1,89

POWERBAR GEL POWERGEL HYDRO 67ML COLA

€2,29

Een andere bekende energiegel is PowerBar. Een zakje is 41 gram, waarvan 26 gram koolhydraten zijn. Dat komt dus neer op 63% koolhydraten per portie! Naast koolhydraten bevat PowerGel ook nog elektrolyten. Dit zijn mineralen, zoals natrium (206 mg p/portie). Elektrolyten zorgen ervoor dat de spieren tijdens inspanning nog goed genoeg contractie kunnen maken en vermindert hiermee het risico op spierkramp. Deze gel heb je in verschillende smaken, waarvan sommigen met cafeïne zijn. 

4. Born Super Liquid

Born Super Liquid bevat 55 ml per zakje, waarvan 21,5 gram koolhydraten zijn. Door de grote hoeveelheid koolhydraten kan de glycogeenvoorraad weer makkelijk aangevuld worden. Daarnaast heeft de gel een glucose-fructose verhouding van 2:1, waardoor de koolhydraatopname met 1,5x verhoogd wordt. Het is een vloeibare gel die makkelijk is door te slikken. Ook bevat deze gel natrium en kalium voor de optimale hydratatie. Deze gel is verkrijgbaar in verschillende smaken, waarvan er enkele cafeïne bevatten.

5. Maxim

Deze gel heeft een koolhydraatratio van 2:1, in dit geval een zakje van 60 ml die 28 gram aan koolhydraten levert. Deze koolhydraatformule is gebaseerd op een verbeterde koolhydraatopname in het lichaam. Doordat deze gel geen glucose bevat, is het vriendelijker voor de maag. De gel is isotoon, dus het innemen met water is niet nodig. Maxim gel is in verschillende soorten smaken verkrijgbaar en sommige smaken bevatten ook nog cafeïne.

6. Etixx

Door een hoge concentratie aan koolhydraten is Etixx een geschikte energiegel om tijdens inspanning optimaal te kunnen presteren. Deze energiegel bedraagt 38 gram per zakje, waarvan 24,1 gram koolhydraten zijn. Dat is dus een percentage van 63% aan pure koolhydraten! Ook bevat deze gel veel glucose, waardoor de snelle suikers je een extra boost geven. Etixx is dus een zeer geschikte energiegel voor als je zo snel mogelijk je energievoorraad wilt aanvullen. Ook deze gel heb je weer in verschillende smaken.

7. Rocket Fuel

De Rocket Fuel energiegel bevat 55 ml per zakje, waarvan 24 gram koolhydraten zijn. Het is een vloeibare gel, waardoor hierbij geen extra water gebruikt hoeft te worden. Ook bevat deze gel vitamine B12, wat vermoeidheid tegen gaat en helpt om fit te blijven. Rocket Fuel is verkrijgbaar in meerdere smaken, waarvan er een aantal smaken 40 mg cafeïne bevatten.

Zie ook:

Bronnen:

  • Maurten Gel-100. (n.d.). Run2Day. Retrieved October 14, 2022, from https://www.run2day.nl
  • Maxim Sportvoeding. (2022, May 22). Maxim Energy Gel Drink Citrus Taste 60ml. Retrieved October 14, 2022, from https://maximsportvoeding.nl
  • SIS GO Isotonic Energy Gel Lemon & Lime 60ml. (n.d.). Run2Day. Retrieved October 14, 2022, from https://www.run2day.nl
  • SiS Go Isotonic Energiegel Mixed 7 Gels 60 ml | bol.com. (n.d.). Bol.com. Retrieved October 14, 2022, from https://www.bol.com
  • PowerBar PowerGel Vanilla 41gr. (n.d.). Run2Day. Retrieved October 14, 2022, from https://www.run2day.nl
  • Nutritional Energy gel. (n.d.). Etixx. Retrieved October 14, 2022, from https://etixxsports.com
  • Body & Fit Rocket Fuel – Energiegel – Orange – Energy gel – Sportgels – 1 doos (12 gels) | bol.com. (n.d.). Bol.com. Retrieved October 14, 2022, from https://www.bol.com
  • SUPER LIQUID GEL / Cherry flavour. (n.d.). Born Superior Sportscare. Retrieved October 14, 2022, from https://born.eu

 

Afbeelding:

  • Harris-Fry, N. (2022, August 2). The Best Running Gels And How To Use Them In Your Training. www.coachmag.co.uk

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardloopvoeding

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *