Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Hardloopkleding voor het najaar, hoe kleed jij je?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardlooptips
Picture of Lucas van der Linden

Lucas van der Linden

Hardloper / fysiotherapeut in opleiding

Omschakelen naar hardloopkleding voor het najaar

Hardloopkleding voor het najaar

De dagen worden steeds korter, de buitentemperatuur gaat omlaag en er komen steeds meer buien. Het najaar staat weer voor de deur en dat betekent dat je jezelf weer goed moet kleden om naar buiten te gaan. Voor veel hardlopers is de overgang van het voorjaar naar het najaar toch wel even schakelen. Hardloopkleding voor in het najaar helpt je om beter warm en droog te blijven. Daarom ga ik jullie in dit blog wat tips geven hoe je jezelf hiervoor zo optimaal mogelijk kan kleden.

Inhoud over hardloopkleding voor het najaar

Basis hardloopkleding

Ondanks de zomer voorbij is zie je nog vaak hardlopers die met 10 graden in hun korte broek en korte mouwen rondlopen. Brrrrr koud, denk ik dan vaak. Er zijn mensen die dat fijn vinden om zo te lopen, maar de meesten willen wel wat warmers aan bij dit soort temperaturen. Daarom heb ik hieronder voor jullie een lijstje gemaakt met hardloopkleding voor het najaar. Dit soort kleding vormt een goede basis om hard te gaan lopen in het najaar.

Hardloopkleding voor het najaar basis hardloopkleding


Lange tight

Een tight is een strakke elastische hardloopbroek. Zo’n tight houdt je benen goed warm bij trainingen in het koude weer. Zo heb je tights met verschillende zakken om je spullen in mee te nemen en waarbij je de broekspijpen open kan ritsen, zodat je hier makkelijker in kan stappen en sokken onder aan kan trekken.

Hardloopsokken

Verder zijn hardloopsokken ontzettend belangrijk bij het hardlopen. Sportsokken bevatten geen naden en zitten strak om je voet, waardoor deze niet schuren vanwege plooien of andere scherpe onaangename randjes. Ook ademen hardloopsokken stukken beter dan normale sokken, waardoor het zweet makkelijker uit de hardloopschoenen. Dit zorgt ervoor dat je hardloopschoenen van binnen niet al te snel slijten. Je hebt hardloopsokken in alle soorten en maten, van hele lange sokken tot korte enkelsokken. In de winter vind ik zelf lange hardloopsokken het prettigst om mee te lopen, maar dat is natuurlijk per persoon verschillend. Veel mensen vinden hardloopsokken misschien een beetje onzin, maar geloof me… dit maakt echt een verschil!

Sport / hardlooponderbroek

Bij een sportonderbroek eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als bij hardloopsokken. Zit lekker strak om je lichaam, plooit daardoor stukken minder en ademt meer waardoor het zweet er makkelijker uit kan.

Sportbeha (dames)

Voor de dames onder ons is het dragen van een sportbeha tijdens het hardlopen wel zo prettig. Vergeleken met een normale beha geeft een sportbeha nog net wat meer ondersteuning voor de borsten, waardoor het niet gaat schuren tijdens een hardlooptraining.  

Onderlaag

Voor het kleden van het bovenlichaam is het natuurlijk altijd goed om een onderlaag aan te hebben. Een onderlaag kan uit van alles bestaan, zoals een thermoshirt, een hardlooptrui met lange mouwen of met korte mouwen. Dit is vaak een persoonlijke voorkeur.

Bovenlaag (hardloopjack / hoodie)

Het hebben van een bovenlaag voor in de herfst en winter is natuurlijk cruciaal. Je hebt verschillende soorten bovenlagen die je aan kan doen. Een hardloopjack, hardloophoodie of hardlooptrui zijn hiervoor goede opties. Deze houden je lekker warm en beschermen je op deze manier tegen koudere temperaturen.

Handschoenen

Ook iets om even bij stil te staan zijn handschoenen. Zeker als het wat kouder wordt is dit een absolute aanrader. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten, wat dunner en wat dikkere. Zelf draag ik handschoenen als het 5 graden of kouder is. Dit is natuurlijk ook een beetje persoonsafhankelijk 😉

Nekwarmers (buff)

Verder bestaan er ook nog nekwarmers, vaak ook wel een buff genoemd. Deze doe je om je nek en kan je over je mond en zelfs oren heen trekken. Zo houd je je gezichtsdelen beter warm tegen extreem koude temperaturen. Vooral voor de koukleumen onder ons dus zeker een aanrader. Verder bestaan er ook nog nekwarmers, vaak ook wel een buff genoemd. Deze doe je om je nek en kan je over je mond en zelfs oren heen trekken. Zo houd je je gezichtsdelen beter warm tegen extreem koude temperaturen. Vooral voor de koukleumen onder ons dus zeker een aanrader. 

Nog op zoek naar goede kleding voor het najaar? Neem dan nu eens een kijkje bij alle hardloopproducten

Hardloopkleding voor regen en wind

Hardloopkleding voor het najaar regen en wind

Hardloopkleding om warm en droog te blijven

Het vervelende van het najaar is niet alleen dat het kouder wordt, maar dat het ook harder gaat waaien en regenen. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig goede hardloopkleding voor. Een warme hardlooptrui werkt misschien uitstekend tegen de kou, maar niet tegen de regen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een hardloopregenjack aan te doen. Hardloopregenjacks zijn meestal wat dunner, dus mocht je het snel koud hebben dan kan je ervoor kiezen om nog een extra tussenlaag aan te doen.

Hardloopkleding voor het najaar? Werk met tussenlagen

Een regenjack beschermt dus goed tegen nattigheid en wind, zodat je geen kou vat tijdens het lopen. Zoals eerder gezegd zijn deze wind- en regenjacks vaak dun. Dan is het werken met extra tussenlagen toch altijd super handig zodra het wat kouder is. Door het kleden op extra tussenlagen, creëer je tussenruimtes die opgewarmd worden door je eigen lichaamstemperatuur, een goed werkend isolatiesysteem dus. Zodra deze tussenruimtes zijn opgewarmd, zal je dat zeker merken. Als het bijvoorbeeld koud buiten is en je net de deur uitgaat om hard te lopen, heb je het de eerste 15 minuten vaak koud maar daarna niet meer. Je bent dan op temperatuur gekomen. De tussenlagen zijn hierbij verantwoordelijk om die opgewarmde temperatuur vast te blijven houden zodat je lekker warm blijft. 

Hardloopkleding blijft altijd iets persoonlijks

Hoe je jezelf kleedt in deze koudere periodes blijft toch altijd iets persoonlijks. Waarbij de een met 10 graden nog in korte broek en korte mouwen loopt, loopt de ander al met drie lagen aan. Wel is het belangrijk om jezelf warm genoeg aan te kleden zodat je niet kou vat, verkouden wordt of in ergere gevallen zelfs ziek wordt. Zelf loop ik in de herfstperiode bijna altijd in een dun windjack en met een lange tight aan. In de winter pak ik soms een iets dikker jack of doe ik twee lagen onder mijn windjack. Ook draag ik dan vaak handschoenen om mijn handen warm te houden. 

Mijn hardloopkleding voor in het najaar (najaar van 2021)

Slot

Hopelijk zijn jullie nu goed geïnformeerd over hoe je jezelf in het najaar zo optimaal mogelijk kan kleden voor een hardlooptraining. Het hebben van hardloopkleding voor in het najaar blijft essentieel om koude natte winters te trotseren. Nogmaals, voor iedereen is en blijft het altijd persoonlijk. Als er verder nog vragen zijn stel ze dan gerust hier beneden bij de reacties. Verder wens ik jullie nog veel succes met het trainen in deze koudere periodes!

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardlooptips

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts