Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Sporttest: Waarom ik dit jaarlijks doe

Alle blogs,Blogs,Eigen verhalen

Belang van een sporttest

Trainen in hartslagzones voor het hardlopen hartslagzone sporttest

In een eerdere blog heb ik het gehad over dat het doen van een sporttest een goede nulmeting is voor het opstellen van een krachttrainingsprogramma om zo je zwakke punten meer te verbeteren. In deze blog ga ik hier nog wat dieper op in en vertel ik jullie waarom ik als serieuze MILA atleet van een jaarlijkse sporttest profiteer.

Waarom doe ik een sporttest?

Het doen van een jaarlijkse sporttest helpt mij grofweg gezegd om mijn lichaam op fysiologisch vlak te leren kennen zodra ik trainingen ga doen. Zo leer ik meer te weten te komen in welke hartslagzone ik train op welk tempo en waar precies mijn lactaatdrempel zit. Hier later wat meer over…

Waar doe ik zo'n sporttest?

Ik doe zo’n sporttest altijd bij SportAssistance in Breda. Hier doe ik ook mijn krachttraining. Ik vind dat zelf erg handig, omdat ze bij SportAssistance weten hoe ik lichamelijk in elkaar zit en wat voor soort training ik nodig heb. 

Wanneer doe ik zo'n sporttest?

Vaak doe ik zo’n sporttest in het winterseizoen, meestal ergens in november. Zo heb ik heel de winter de tijd om met de gegevens uit de sporttest zo optimaal mogelijk naar het baanseizoen in de zomer toe te trainen. Hierdoor ben ik tijdens het baanseizoen beter voorbereid, waardoor ik makkelijker nieuwe PR’s kan lopen.

Uit wat voor onderdelen bestaat zo'n sporttest?

Aller eerst begin je de sporttest met fysieke metingen, zoals het meten van je gewicht, lengte, vetpercentage maar ook het doorgeven van de al eerder gelopen prestaties. Vervolgens start je met een cardiogedeelte. Je loopt met een zuurstofmasker op een loopband waarbij er om de zoveel tijd wat bloed van je vinger wordt afgenomen om te meten hoeveel lactaat er al in je bloed zit. Uiteindelijk gaat het steeds sneller totdat je niet meer verder kunt. Na een korte pauze start je met het krachtgedeelte waarbij je zowel met je benen als armen gaat bankdrukken. Hierbij wordt het aantal (maximale) wattage gemeten, waardoor je maximale kracht en vermogen per kg lichaamsgewicht bepaald kan worden. Vervolgens worden met enkele apparaten ook de kracht van je rug- en buikspieren gemeten. Als laatste doe je dan nog een springtest, waarbij je vanuit verschillende manieren van afzet verticaal zo hoog mogelijk moet springen.

Handigheid in training

Maar goed, terug waar we gebleven waren. De vraag waarom ik jaarlijks een sporttest doe. Zoals eerder besproken helpt zo’n sporttest om de verschillende hartslagzones bij mij te bepalen. Dit is zeer handig bij het trainen. Zo weet ik precies hoe hard mijn intervaltrainingen moeten gaan voor het trainen voor een bepaalde wedstrijd en ook hoe langzaam ik mijn duurloopjes moet doen om te kunnen herstellen. Met zo’n sporttest kan ook je typologie bepaald worden, dat wil in dit geval zeggen een voorspelling waar je specialisatie in afstand ligt in een wedstrijd. Dit is een extra handigheidje om te kunnen zien wat je ligt. 

Zwakkere punten

Ook al is dit al een keertje eerder door mij besproken, zal ik het toch nog even kort toelichten. Zo’n sporttest geeft voor mij weer waar mijn zwakkere punten liggen. Zo kwam ik een paar jaar geleden te weten dat mijn bovenlichaam zeer zwak was en dat dit bij het lopen op hogere tempo’s voor instabiliteit zorgde. Hierdoor heb ik mijn zwakke punt weten op te trainen, waardoor ik nu een stuk stabieler loop door een sterker bovenlichaam. Dit heeft bij mij gezorgd voor betere loopprestaties.

Elk jaar?

Zo’n sporttest doe ik elk jaar. Dit doe ik omdat de hartslagzones na een jaar training vaak verschuiven. Op deze manier meet je dus eigenlijk je nieuwe hartslagzones en weet ik dus weer dat ik in deze zones verder moet gaan trainen. Hierbij kan ook de lactaatdrempel wat hoger gaan liggen, waardoor je bij intervaltrainingen harder kan gaan lopen om te verzuren of om hier tegen aan te lopen. Een ander belangrijk iets is dat ik elk jaar kan vergelijken of ik vooruitgang heb geboekt op welk onderdeel. Zo kan ik zien of ik op het goede spoor zit om nog sneller te worden.

Benieuwd naar hoe de resultaten van zo’n sporttest er nou uit zien? Hier beneden staan links naar mijn testrapport uit 2020 en 2021:

LucasVanDerLinden-15Nov21-SOMILA.pdf

LucasVanDerLinden-24Nov20-SOMILA.pdf

Evaluatie

Bij SportAssistance worden de resultaten van de afgenomen test altijd uitgebreid besproken, wat ik persoonlijk altijd erg fijn vind. Op deze manier komen de belangrijke punten aan bod waar ik op moet letten bij mijn trainingen, of de manier van trainen nog steeds goed is of dat ik dit beter anders kan gaan doen.

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Blogs, Eigen verhalen

Share This :