Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Krachttraining doen als atleet, zo doe ik het!

Alle blogs,Eigen verhalen,Krachttraining,Onderwerpen

Mijn manier van krachttraining doen

Krachttraining doen als atleet

In eerdere blogs heb ik jullie al eens verteld dat ik naast mijn looptrainingen ook wel eens krachttraining doe. Het leek mij nuttig om hier wat meer over te vertellen om jullie te laten zien wat voor soort krachttraining je als atleet kan doen. In deze blog ga ik jullie dus meer vertellen over hoe zo’n krachttraining er nou precies voor mij als MILA atleet uitziet. Verder wens ik jullie weer veel leesplezier!

Wat train ik als MILA loper?

Simpel gezegd train ik als middellange afstandsloper eigenlijk alles. Het een natuurlijk wel wat meer en anders dan het ander, maar grof genomen is dit het kortste antwoord…

Sporttest als meetpunt

Alles wat de krachttraining doe is eigenlijk gebaseerd op een sporttest. Met een sporttest kan je simpelweg laten meten wat je sterke en zwakkere punten zijn in de sport die je doet. Bij mij kwam uit deze sporttest (plaatje hierboven) naar voren dat mijn benen heel sterk zijn, maar dat vooral mijn bovenlichaam erg zwak was. En dan met name de borst, buik en rugspieren. Verder heb ik ook een cardiometing gehad, waarbij je steeds harder op de loopband moet lopen totdat je niet meer kunt. Bij mij was hierbij te zien dat ik bij snelheden boven de 20 km/u heel instabiel ging lopen, wat te maken had met hele sterke benen en een te zwak bovenlichaam. En zoals je al wel een beetje kan raden kost instabiliteit tijdens het hardlopen veel energie.

Bovenlichaam

Maar goed, mijn krachttraining is dus vooral gebaseerd op het krachtgedeelte van mijn sporttest. Afgelopen jaar heb ik daarom vooral getraind op het sterker worden van mijn bovenlichaam. Dat zijn oefeningen, zoals pull-ups, dumbell flyes, om en om stoten met gewichten, chest press, sit-ups in verschillende posities en nog veel andere apparaten. 

Onderlichaam meetrainen

Verder werd mij verteld dat het belangrijk is om ook je onderlichaam mee te trainen, want je onder- en bovenlichaam werken nauw met elkaar samen om kracht te leveren. Zo heb ik dus ook in een jaar tijd mijn onderlichaam een stuk sterker gemaakt. Oefeningen die ik hiervoor doe zijn vooral squats met een halter, jump squats met gewicht, leg press en nog wat andere apparaten.

Lengte en frequentie

Met al deze verschillende oefeningen ben ik zo anderhalf uur bezig. Klinkt erg lang, maar dit doe ik maar een keer per week, elke maandag bij SportAssistance in Breda. Wel doe ik daarnaast elke vrijdag zelf nog wat core oefeningen, zoals sit-ups, push-ups en wat oefeningen met gewichtjes. Op deze manier doe ik toch twee keer per week krachttraining en houd ik mijn lichaam sterk. Om wat variatie te hebben in mijn krachttraining krijg ik om de 4 maanden een nieuw schema met net wat andere oefeningen. Dit geeft daarnaast ook een net wat andere trainingsprikkel vergeleken met het oude schema.

Vooruitgang

Na ruim een jaar op deze manier te trainen heb ik gemerkt dat ik steeds sneller ben gaan lopen. Ik merk dat ik veel efficiënter en meer technisch loop, waardoor er veel minder energie verloren gaat aan de disbalans. Ook was dit te zien aan mijn sporttest die ik het jaar erop heb gedaan. Ik liep sneller en hield het langer vol op het cardiogedeelte, de kracht in zowel mijn onder en bovenlichaam waren veel sterker geworden en mijn verticale sprongen waren stukken hoger. Naast het beter presteren ben ik nu ook een stuk beter belastbaar, waardoor ik minder snel blessures oploop bij het hardlopen.

Zie ook:

Tags :

Alle blogs, Eigen verhalen, Krachttraining, Onderwerpen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *