Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Update over mijn revalidatieproces

Alle blogs,Eigen verhalen

"Revalidatie is niet alleen maar progressie, het gaat met vallen en opstaan"

Screenshot_20230716-112643_Gallery

Ondertussen is het alweer een paar maanden geleden dat ik mijn laatste update heb gegeven over mijn gezondheidstoestand. Daarom vond ik het nu weer tijd om jullie een nieuwe update te geven. In de periode tussen de meivakantie en nu is er op zowel medisch als sportvlak veel gebeurd bij mij. Zo hebben er wat gebeurtenissen plaatsgevonden waarop ik mij moest aanpassen, wat ik zelf niet altijd even makkelijk vond. Ook vertel ik in dit blog niet alleen wat ik afgelopen tijd heb meegemaakt, maar ook welke zinnen ik in de toekomst heb gezet voor mezelf. Kortom, weer genoeg te vertellen. Ik wens jullie alvast veel leesplezier.

Hogere ontstekingswaarden

Toen alles weer goed leek te gaan

Zoals jullie waarschijnlijk al weten van mijn vorige update, leek alles tijdens de meivakantie stukken beter te gaan. Ik kon weer regelmatig hardlopen en langere fietstochten maken, wat mij destijds ook goede hoop gaf. Na de vakantie leek mijn energie dan ook meer stabiliteit te krijgen. Zo kon ik elke week ongeveer 30 km hardlopen en daarnaast 2 keer per week (totaal 60 km) fietsen op de racefiets. Ook werkte ik kort na de meivakantie elke zaterdag weer voor 4 uurtjes bij Run2Day Breda, wat dan ook een soort van uitlaatklep voor mij was.

Revalidatie afbeelding 8
Revalidatie afbeelding 6

Foto’s fietsrit van de meivakantie in Zuid-Frankrijk (Cavalaire-sur-Mer), periode toen het weer wat beter leek te gaan.

Nieuwe vlogs naast bloggen

Vanaf begin juni ben ik naast het schrijven van blogs voor mijn website ook vlogs gaan opnemen op YouTube. In deze vlogs geef ik hardlooptips, maar ook insights in mijn trainingen. Dit kost mij wel wat energie, maar ik merk wel dat ik hier veel nieuwe energie voor terugkrijg. Zelf ben ik het vloggen ontzettend leuk gaan vinden om zo mijn passie met andere mensen te kunnen delen, niet alleen schriftelijk, maar nu ook via beeld.

Terugslag in mijn revalidatie

Ongeveer een maand later leek alles helaas weer wat minder te gaan. Ik kreeg sneller last van buikklachten en mijn energieniveau leek weer instabiel te worden. Zo was ik na mijn trainingen sneller vermoeid en moest uiteindelijk zelfs een paar keer de training staken. Ook op de zaterdagen als het wat drukker was op het werk, merkte ik dat ik veel sneller door mijn energie heen was vanwege de prikkels en moest de rest van de avond hiervan op de bank bijkomen. Het leek erop dat ik dus weer terugslag begon te krijgen.

Ontstekingswaarden weer omhoog

Toen ik mijn ontstekingswaarden liet meten, was deze inderdaad weer omhoog gegaan. De calprotectinewaarde was nu 381, terwijl deze vlak voor de meivakantie 76 was. Bij het gesprek in het ziekenhuis, vertelde de arts dat het noodzakelijk en helaas onvermijdelijk voor mij was om over te gaan op zwaardere medicatie. De Salofalk leek niet voldoende te werken. Uiteindelijk had ik ervoor gekozen om infusen te nemen. Dit geeft veel minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld Prednison. Het enige ding was wel dat je voor zo’n infuus heel de ochtend in het ziekenhuis moest blijven. Dat had ik er dan nog wel voor over. “Als ik maar door kon gaan met sporten”, dacht ik.

Infuusbehandelingen

Starten met infuusbehandelingen

De weken na dit gesprek, periode midden en eind juni, stond voor mij in het teken van de infuusbehandelingen. Ik kreeg via de infusen Infliximab toegediend, een stof die ontstekingen als gevolg van auto-immuunreacties tegengaat, zoals bij reuma, maar ook bij Crohn en Colitis Ulcerosa. Voor zo’n infuus moest ik al vroeg in het ziekenhuis zijn, vanaf 8:00. Meestal zat ik hier dan tot een uur of 13:00, een lange zit dus. 

Bijwerkingen van de infusen

Na het eerste infuus had ik niet zoveel last van bijwerkingen, alleen een beetje lichte hoofdpijn en vermoeidheid, maar dat was het dan ook wel. Twee weken later kreeg ik het tweede infuus. Na het tweede infuus waren de bijwerkingen wat heftiger. Af en toe probeerde ik nog wel te trainen, maar merkte al snel tijdens het trainen dat het niet te doen was. Na een baantraining voelde het zelfs zo heftig dat bijna alles op zwart leek te gaan bij mij. Dit was voor mij het teken om voorlopig even mijn rust te pakken en niet meer door te trainen.

Week van terugval zonder trainingen

Ik baalde hier natuurlijk ontzettend van. Die 30 km per week hardlopen en 60 km per week fietsen had ik er graag in willen houden om mijn conditie te behouden en zelfs te verbeteren. Nu moest ik weer een week niets doen, omdat ik anders mezelf alleen maar meer kapot zou maken. Weer een week dus zonder trainingen of nieuwe Youtube videos. Hier had ik simpelweg geen energie meer voor. 

Nieuwe medicatie

Nieuwe meting ontstekingswaarden

In de week dat ik mij niet goed voelde, was ik weer naar het ziekenhuis gegaan om mijn ontstekingswaarden opnieuw te laten controleren. Een aantal dagen later had ik ook weer een gesprek met de arts over het effect van de infusen. De arts vertelde mij dat de ontstekingswaarde wel wat omlaag was gegaan, van 381 naar 274. Het was alweer een kleine stap in de goede richting, maar helaas hadden de infusen minder effect dan de arts gehoopt had. Ik had immers nog steeds klachten, wat ik ook tijdens het gesprek aan de arts gemeld had. 

Overstap naar Jyseleca pillen

De arts had er daarom ook niet veel vertrouwen meer in dat het derde infuus veel beter ging werken en stelde voor om over te gaan op andere medicatie. Gezien de arts weinig vertrouwen meer in de infusen leek te hebben, besloot ik de stap te maken naar de nieuwe medicatie. De nieuwe medicatie die ik kreeg waren Jyseleca pillen. De arts legde mij uit dat deze medicatie erg snel en effectief aanslaat en relatief weinig bijwerkingen heeft als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Prednison. De arts benadrukte wel dat ik hier pas volgende week mee mocht starten, zodat de gifstoffen van het infuus voldoende uit mijn lichaam waren gegaan.

Bijwerkingen van nieuwe medicatie

De maandag, na een vrij passieve week te hebben gehad, startte ik met de Jyseleca pillen. Jammer, maar logisch genoeg moest mijn lichaam nog erg wennen aan deze nieuwe medicatie. Hierdoor had ik nog steeds last van bijwerkingen, zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook deze week moest ik bijna elke dag uitrusten en zelfs op de bank liggen. “Weer een week zonder trainingen en nieuwe vlogvideo’s”, dacht ik. Hier baalde ik dan ook weer verschrikkelijk van.

Op dit moment

Medicatie lijkt positief te werken

Nu zijn we ondertussen weer een week verder met de nieuwe medicatie. Het fijne is dat de medicatie inderdaad goed lijkt aan te slaan en dat de bijwerkingen wat minder worden omdat mijn lichaam hieraan gewend lijkt te raken. Over een aantal weken heb ik weer een gesprek met de arts over het effect van de Jyseleca pillen.

Oppakken van hardlooptrainingen

Veel hardlopers zullen mij waarschijnlijk alweer hebben zien lopen via Strava. Na een tijdje van de radar te zijn geweest, heb ik besloten mijn Strava weer aan te zetten. Momenteel ben ik bezig het hardlopen weer op te pakken en zo weer wat meer productief te zijn. Afgelopen paar weken heb ik niet meer dan 7 km hardgelopen. Momenteel zit ik alweer op 18 km en hoop deze week weer mooi de 30 km te halen. Zelfs de intervaltrainingen lijken prima te gaan, al merk ik wel dat ik weer veel op uithoudingsvermogen heb ingeleverd. Daarom is mijn plan om komende weken eerst wat meer aan mijn aerobe basis te gaan werken, voordat ik weer wat meer snelheid en mijn anaerobe capaciteiten ga trainen.

Trainingen om het uithoudingsvermogen te verbeteren

Dit zijn vooral trainingen, zoals langzame duurlopen, zo’n 30-50% gevoelsmatig van de maximale intensiteit. Daarnaast wil ik ook wat langere intervaltrainingen doen en hierbij wisselen in de aerobe zones, zo tussen de 50% en 80%. Toch zal ik af en toe nog wel een klein beetje anaeroob trainen (90%-100%), maar voorlopig nog wel aanzienlijk minder dan het aerobe. 

Oppakken van fietstrainingen

Zodra deze week het hardlopen weer goed voelt, wil ik het fietsen ook weer op gaan pakken. Tussen de hardloopdagen door een uurtje op de racefiets vind ik daarom ook ideaal om het uithoudingsvermogen bij te houden, zelfs te verbeteren en te gebruiken voor het actief herstel.

Komende periode

Verder revalideren

Komende periode ga ik dus weer verder werken aan mijn revalidatie. Dat betekent weer iets meer proberen te trainen en tegelijkertijd goed luisteren naar mijn lichaam om zo, hopelijk, optimaal te kunnen herstellen van de ontsteking in mijn darmen. Zodra mijn energieniveau het toelaat, wil ik mijn conditie weer verder uit gaan bouwen om dit zomerseizoen te werken aan mijn comeback met hardlopen. Ik hoop daarom ook om vanaf het cross seizoen weer wedstrijden te kunnen gaan lopen, zodat ik in het baanseizoen volgend jaar kan knallen op de kortere afstanden.

Revalidatietrainingen op vakantie

Volgende week staat er voor mij een heerlijke vakantie op de planning naar Zuid-Frankrijk, aan de Atlantische Oceaan bij Lite-et-Mix. Natuurlijk ga ik dan mijn hardloop- en fietsuitrusting meenemen om daar lekker in het zonnetje verder te werken aan mijn revalidatie. Uiteraard ga ik delen van mijn trainingen opnemen voor het Guide2Run kanaal op YouTube, zodat iedereen insights heeft van mijn revalidatietrainingen.

Plannen studie komende schooljaar

Met mijn studie fysiotherapie zijn er gelukkig ook weer plannen gemaakt. Volgend schooljaar ga ik starten met theorievakken, een deel inhalen uit jaar 2 en een ander deel uit jaar 4. Mocht dit uiteindelijk goed gaan, dan ga ik daarna mijn seniorstage weer hervatten. Het zou mooi zijn als ik daar straks weer de energie voor heb.

Conclusie

Afsluiting

Afgelopen paar maanden heb ik dus best wel een turbulente periode achter de rug, wat niet alleen fysiek, maar ook mentaal invloed op mij had. Toch ben ik vastberaden om nooit op te geven en hoe onzeker alles nog steeds is, te blijven geloven dat alles straks weer mogelijk voor me is. Het is en blijft lastig, maar ik geef nog niet op en blijf goede moed houden voor de toekomst.

Colitis ulcerosa periode uit de running
foto10

Never give up, even if you have to struggle through hard times, there will always be a treassure behind it

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts