Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Waar op te letten bij aanschaf van nieuwe hardloopschoenen?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopschoenen,Hardlooptips

Het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen

Waar op te letten bij aanschaf van nieuwe hardloopschoenen

Als hardloper is het ontzettend belangrijk om een goed paar hardloopschoenen te hebben, zodat je lekker kan trainen en zelfs goede wedstrijden kan lopen. Maar hoe weet je welke hardloopschoenen goed zijn en waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen? In deze blog ga ik jullie hier meer over uitleggen en een aantal belangrijke tips meegeven…

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen?

1. Laat je schoenen aanmeten in een hardloopspeciaalzaak

Aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen in een hardloopspeciaalzaak

Dit is geen verkooppraatje van mij omdat ik er zelf werk, maar ga naar een hardloopspeciaalzaak om daar hardloopschoenen aan te meten. Hierdoor kom je namelijk veel makkelijker te weten wat voor hardloopschoenen er bij je passen. Vaak maken ze bij deze hardloopspeciaalzaken even een loopanalyse om te onderzoeken hoe stabiel je loopt, maar ook wat je loopstijl is. Op deze manier wordt er gekeken of er extra ondersteuning in de schoenen nodig is of dat hardloopschoenen zonder deze ondersteuning al voldoende is. Door deze analyse te doen, verklein je zo de kans op pijntjes tijdens het hardlopen. 

Trainingen en ambities voor het kiezen van nieuwe hardloopschoenen

Ook wordt er gekeken naar wat je ambities zijn en wat je huidige manier van trainen is. Zeker door dit aan te geven, zullen de medewerkers sneller hardloopschoenen erbij pakken die op jouw manier van trainen aansluiten. Over het algemeen zal je bij langere duurlopen eerder hardloopschoenen nodig hebben met wat meer demping vergeleken met het lopen van kortere afstanden. Als je schoenen nodig hebt om te intervallen of wedstrijden te lopen, zullen er eerder temposchoenen bij gepakt worden. Het grote voordeel van het laten aanmeten van hardloopschoenen is vooral dat je schoenen meteen goed zitten zodra je deze hebt aangeschaft, wat bij online hardloopschoenen aanschaffen veel moeilijker is.

2. Loop bij verschillende typen trainingen op verschillende hardloopschoenen

Verschillende soorten trainingen met verschillende hardloopschoenen

Voor de wat minder fanatieke lopers is dit niet per se nodig, maar bij lopers die meer dan 3-4 keer per week lopen en hierbij verschillende typen trainingen doen is dit zeker een aanrader. Door bij verschillende soorten trainingen een ander soort loopschoen aan te doen, heb je hierbij toch een net wat andere prikkel dat vaak mentaal maar zeker ook fysiek beter voor je is. 

Wat voor hardloopschoenen bij welke training?

Zo heb je bijvoorbeeld bij het intervallen wat snellere schoenen aan met wat minder stabiliteit en demping, maar zit je wel wat lekkerder in het tempo omdat deze schoenen simpelweg een stuk lichter zijn. Door de volgende dag een lekker rustig herstelloopje te doen op hardloopschoenen met wat meer demping en stabiliteit, gaat het actieve herstel een stuk makkelijker en sneller vergeleken met lichte temposchoenen die wat minder demping bevatten. 

3. Kies hardloopschoenen die voor je gevoel lekker zitten en niet vanwege de kleur!

Nieuwe hardloopschoenen moeten vooral goed zitten

Deze tip is wat meer voor de dames onder ons. Het is mooi meegenomen als de hardloopschoenen aan je kleureisen voldoen en daarnaast ook heerlijk lopen, maar laat je niet al teveel door de kleur verleiden. Met hardloopschoenen gaat het er vooral om dat ze lekker lopen, de kleur van de schoen is bijzaak! Hardlopen is om even lekker te sporten en erop uit te zijn, het is geen modeshow. Het met een goed gevoel hardlopen is al het halve werk. 

4. Vieze schoenen? Stop ze dan niet in de wasmachine!

Was vieze hardloopschoenen met een borstel

De meeste mensen zullen dit waarschijnlijk wel weten, maar ik vermeld het toch even. Mochten de schoenen vies zijn, stop ze dan niet in de wasmachine. Door je hardloopschoenen in de wasmachine te stoppen kunnen deze wat gaan krimpen, kunnen de lijmverbindingen van de schoenen los gaan laten en de demping wordt er broos van. Door een wat meer broze demping dempt de schoen niet meer zo goed als voor de wasbeurt. Wat je wel kan doen is de schoenen met een borstel en wat water (eventueel een sopje) schoonmaken. Zo houd je de schoenen schoon, maar doe je de hardloopschoenen geen onnodige schade aan.

5. Schaf op tijd weer nieuwe hardloopschoenen aan

Op tijd nieuwe hardloopschoenen aanschaffen

Merk je dat de demping in de schoen aan het opraken is waardoor het lopen meer moeite kost en waarbij je na het lopen zelfs lichte pijntjes voelt? Let er dan op dat je op tijd weer begint met het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen! Het doorlopen op (te ver) versleten hardloopschoenen kan er namelijk voor zorgen dat je blessures oploopt, vaak vanwege te weinig of zelfs geen demping. 

Verleidelijk om op oude hardloopschoenen door te blijven lopen

Soms is het erg verleidelijk om op de oude schoenen door te blijven lopen, omdat ze na al die tijd heerlijk naar je voeten gevormd zitten. Dit is een van de dingen die ik vaak mee maak op mijn werk, terwijl deze schoenen dan al wel hartstikke versleten zijn. 

Hoe lang gaan nieuwe hardloopschoenen mee?

De duur van een gemiddelde hardloopschoen is zo’n 1000 km. Afhankelijk van hoeveel je loopt, kan je zo dus uitrekenen hoelang je er mee kan doen. Helemaal makkelijk om dit bij te houden is door de Strava, Runkeeper of de Garmin Connect app te hebben. Je kunt dan je hardloopschoenen in deze apps zetten, zodat er per loopactiviteit bijgehouden kan worden hoever deze al op zijn en wanneer je weer toe bent aan nieuwe. 

Zie ook: