Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De Vaporfly Next%… de perfecte hardloopschoen?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopschoenen

"De Vaprofly Next%, is dat niet die snelle hardloopschoen?"

vaporfly1-1

Op het werk vragen de klanten bijna altijd aan mij: ‘dat is toch die snelle hardloopschoen waar iedereen het over heeft?’ Deze schoen heeft in ieder geval zijn naam gekregen. Vaak willen de klanten op mijn werk graag wat meer over deze schoen weten. Zodra ik over deze schoen vertel op mijn werk, kom ik er vaak achter dat klanten eigenlijk nog niet zo heel erg veel weten over deze schoen. Daarom ga ik dit in deze blog wat uitgebreider met jullie bespreken.

In dit blog bespreek ik het volgende over de Vaporfly Next%

Wat is de Vaporfly Next% voor een soort hardloopschoen?

Hardloopschoen voor wegwedstrijden

Met een carbonplaat in de tussenzool over de gehele lengte van de schoen behoort de Vaporfly Next% tot een van de meest bekende wedstrijdschoenen ter wereld. Oorspronkelijk was deze schoen gemaakt voor het verbreken van records op de weg, voornamelijk bedoeld voor de snellere marathonlopers. Nu zie je er bijna iedereen op lopen bij de wegwedstrijden, of je nu een 5 km doet of een marathon. 

Specificaties van de Vaporfly Next%

Lichte hardloopschoen met carbonplaat

Zoals ik al eerder verteld heb, heeft de schoen een carbonplaat over de gehele lengte van de zool. Ook heeft de schoen een licht, maar vrij stevig bovenwerk. Bij de Vaporfly Next% 2 hebben ze dit bovenwerk wat luchtiger gemaakt, door hier wat meer kleine gaatjes in te maken. Het bovenwerk is echter wel dun, wat de schoen wat minder stabiel maakt. Wel draagt dit dunne bovenwerk bij aan het lichte gewicht van de schoen. Dit in combinatie met het lichte foam in de zool, brengt de schoen op een gewicht van 174 gram! 

Functie van de Vaporfly Next%

Energieteruggave op hogere tempo's

De carbonplaat in de schoen zorgt voor een grotere hoeveelheid energieteruggave tijdens het hardlopen. Door het landen op de carbonplaat, verstijfd deze. De verstijfde carbonplaat zorgt voor een grotere hoeveelheid veerkracht, waardoor je tijdens het lopen makkelijker vooruit komt bij het rennen. Het lichte gewicht van de schoen helpt hierbij mee om zo min mogelijk energie te verspillen tijdens je run. 

Kan je op de Vaporfly Next% alle hardlooptrainingen doen?

Hardlooptrainingen op de Vaporlfy Next%

Het simpele antwoord is ja, maar verstandig is het niet. Door de carbonplaat en het lichte gewicht van de schoen is de Vaporfly Next% perfect voor wedstrijden en (snelle) intervaltrainingen. Echter is de schoen wel instabiel, wat de schoen minder geschikt maakt om je rustige looptrainingen op te doen. Door de carbonplaat die in de schoen zit kan je heel moeilijk rustig lopen, wat voor bijvoorbeeld een herstelloopje the key is. Kortom, de Vaporfly Next% is een echte snelheidsschoen, waardoor de schoen licht is maar hiervoor zijn instabiliteit in heeft geruild. Daarom kan je beter deze schoen alleen gebruiken voor snellere trainingen en wedstrijden.

Kan iedereen op de Vaporfly Next% lopen?

Pasvorm en stabiliteit van de hardloopschoen

Dit is maar zeer de vraag. Nike schoenen zijn vaak schoenen met een wat smallere pasvorm, waardoor deze voor mensen met wat bredere voeten minder lekker kunnen zitten. Verder hangt dit ook af van je gewicht en loopstijl. Als je bijvoorbeeld wat zwaarder bent en al niet zo stabiel loopt, dan is de Vaporfly Next% vanwege zijn instabiliteit al geen aanrader. Ook is het zo dat hoe sneller je op de schoen loopt, hoe meer effect je krijgt van de energieteruggave van de carbonplaat. Veel klanten bij mij in de winkel denken dat zodra ze op de Vaporfly’s lopen dat ze dan niets meer hoeven te doen. Zo werkt dat helaas niet. Er wordt gezegd dat je pas voordeel krijgt op deze schoen als je er minstens 13 km/u (ongeveer 4:30/km) op loopt. Voor veel mensen is dat een best wel hoog tempo, dus dan is het maar de vraag of je tijdens een wedstrijd voordeel hebt van deze schoen.

Andere opties dan de Vaporfly Next%?

Alternatieve hardloopschoenen voor wedstrijden

Voor de mensen die niet zoveel baat hebben bij de Vaporfly Next% zijn er gelukkig nog een hoop andere opties. Zo hebben kort na de release van de Vaporfly Next% andere merken ook dergelijke wedstrijdschoenen gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld van het merk HOKA de Carbon X, Saucony heeft de Endorphin Pro en Asics de Metaracer. Ook dit zijn allemaal wedstrijdschoenen met een carbonplaat die ook super licht zijn. Het voordeel van dit scala aan wedstrijdschoenen is dat de kans voor fanatieke lopers zo groter is om een snelle schoen te vinden die goed bij je past. Voor de overige lopers heb je nog altijd de optie om een net iets zwaardere, maar een stuk stabielere schoen met meer demping aan te schaffen. Dit voorkomt de onnodige pijntjes en blessures bij het doen van je hardlooptrainingen.

Mijn ervaring met de Vaporfly Next%

De Vaporfly Next%... de perfecte hardloopschoen? Wedstrijd

Makkelijker lopen in een wedstrijd

Hier op de foto zie je mij op de Vaporfly Next% lopen bij een wedstrijd in Oosterhout uit 2021. Zelf trek ik deze schoenen altijd aan voor een wegwedstrijd. Bij baanwedstrijden mogen deze schoenen niet meer gebruikt worden. Zelf vind ik de Vaporfly’s super lekker lopen. Elke keer als je afzet tijdens het rennen lijkt het alsof je jezelf lanceert. Tijdens zo’n wedstrijd heb ik hierdoor ook een stuk grotere looppas dan normaal. Ik merk dan dat ik een stuk meer energie overhoud om de wedstrijd op een hoog tempo door te zetten. Op een normalere loopschoen zou ik dan waarschijnlijk er een stuk meer doorheen zitten in zo’n wedstrijd.

Alleen voor wedstrijden trek ik de Vaporfly Next% aan

Ik moet toegeven dat ik zelf de Vaporfly’s niet snel aantrek. Eigenlijk alleen maar bij wegwedstrijden die ik af en toe loop. Voor de rest van het jaar staan ze bij mij in de kast. Ik doe al mijn trainingen dus op andere loopschoenen dan de Vaporfly. 

Hoeveel tijd scheelt het in een wedstrijd?

Tijdwinst met de Vaporfly Next%

Veel mensen denken dat je met de Vaporfly Next% minuten eraf kan lopen vergeleken met wat minder snelle hardloopschoenen. Hier zijn inderdaad gevallen van, maar meestal gebeurt dat niet zo makkelijk. Toen ik op de Vaporfly’s begon te lopen in 2020, liep ik de periode hiervoor een tijd van 16:30 op de 5 km. Met deze schoen lukte het mij uiteindelijk om een tijd van 15:44 te noteren, een verschil van ruim 45 seconden dus. Als je dat omrekent is dit een verschil van zo’n 5% op je tijd.

Conclusie

Conclusie over de Vaporfly Next%

De Vaporfly Next% is de perfecte schoen voor het verbreken van PR’s bij wegwedstrijden, al is deze schoen lang niet voor iedereen zo geschikt. Gelukkig zijn er veel alternatieven in snelle wedstrijdschoenen. Wil je zelf eens de Vaporfly Next% willen ervaren of toch een andere wedstrijdschoen kiezen? Neem dan hier eens een kijkje.

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardloopschoenen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts