Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De hond trainen om mee te gaan hardlopen, hoe doe je dit?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardlooptips,Hardlooptrainingen
De hond trainen om mee te gaan hardlopen

Als hardloper en hondenliefhebber is er natuurlijk niets leuker dan met je hond te gaan hardlopen. Maar voordat je je hond meeneemt voor een hardloopsessie, is het belangrijk om hem te trainen, net zoals jij ook hebt moeten doen. Maar hoe kan je de hond eigenlijk trainen om mee te gaan hardlopen? In dit blog ga ik hier uitgebreid op in en neem ik alle belangrijke punten met je door waar je op moet letten.

Tips voor het trainen van de hond om mee te gaan hardlopen

1. Raadpleeg de dierenarts

De hond trainen om mee te gaan hardlopen dierenarts

Geef een bezoek aan de dierenarts voor je hond

Voorafgaand aan het starten van een trainingsprogramma voor het hardlopen is het goed om met je hond een bezoek te brengen aan de dierenarts.

  • De dierenarts kan controleren of je hond fysiek in staat is om te rennen en kan ook eventuele gezondheidsproblemen of beperkingen identificeren.
  •  Daarnaast kan de dierenarts je advies geven over de juiste voeding en supplementen om de gezondheid en prestaties van je hond te ondersteunen tijdens het trainen.
  • Ook kan de dierenarts ook tips geven over het opbouwen van de conditie van jouw hond en het voorkomen van blessures.

Raadpleeg dus altijd een dierenarts voordat je begint met het trainen van je hond om mee te gaan hardlopen.

2. Houd rekening met het ras van je hond

Ras van je hond om hard te lopen

Ook het ras van de hond is een belangrijk iets om rekening mee te houden. Sommige rassen zijn van nature beter geschikt voor hardlopen en kunnen langere afstanden aan, terwijl andere rassen meer moeite hebben met rennen en sneller vermoeid raken. Voordat je gaat trainen is het belangrijk om te onderzoeken of het ras van je hond geschikt is om te rennen en om eventuele beperkingen of gezondheidsproblemen te achterhalen. 

Rassen die wel en niet geschikt zijn om mee hard te lopen

Honden met korte snuiten, zoals bulldogs, kunnen moeite hebben met hardlopen vanwege hun ademhalingsproblemen. Aan de andere kant zijn rassen zoals herdershonden en pointers uitstekend geschikt voor het rennen van lange afstanden. Zo kun je de training aanpassen op de behoeften en mogelijkheden van je hond en blessures voorkomen.

De hond trainen om mee te gaan hardlopen Husky
De hond trainen om mee te gaan hardlopen Duitse Herder

Honden, zoals Husky’s of Duitse Herders zijn goed geschikt om mee hard te lopen

3. Begin rustig aan

Bouw de hardlooptrainingen met je hond langzaam op

Bij het trainen van je hond om mee te gaan hardlopen is het belangrijk om de training langzaam op te bouwen. 

  • Begin met korte afstanden en lage intensiteit. Bouw dit geleidelijk op over een periode van weken tot maanden. Hierdoor kan je hond wennen aan het rennen en zijn of haar conditie en spierkracht opbouwen. 
  • Luister goed naar je hond en pas de training aan op basis van zijn of haar reactie. 
  • Forceer je hond niet om verder of sneller te rennen dan hij of zij gewend is en geef je hond voldoende tijd om te rusten en te herstellen tussen de trainingssessies.

Zo voorkom je blessures en maak je het hardlopen voor je hond een plezierige en gezonde activiteit.

Start met wandelen

Als je jouw hond nog niet eerder hebt meegenomen tijdens het hardlopen, is het belangrijk om te beginnen met wandelen. Dit stelt jouw hond in staat om te wennen aan het buiten zijn en aan het dragen van een halsband of tuigje. Begin met korte wandelingen en bouw langzaam op naar langere afstanden.

4. Zorg voor de juiste uitrusting

De hond trainen om mee te gaan hardlopen juiste hardloopuitrusting

Goede hardloopuitrusting voor honden

Verder is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben voor het hardlopen met je hond. Een stevige halsband en riem zijn essentieel om de hond onder controle te houden. Er zijn ook speciale harnassen beschikbaar die het comfort van de hond tijdens het rennen verbeteren. Kies bij voorkeur voor een harnas dat het gewicht van je hond gelijkmatig verdeelt over zijn of haar borst en schouders, zodat de nek en rug worden ontlast. Let bij het kiezen van een harnas op de juiste maat en pasvorm om schuren en irritaties te voorkomen. 

Hieronder een aantal goede kwaliteit hardloopuitrustingen voor de hond:

5. Leer je hond commando's aan voor het hardlopen

De hond trainen om mee te gaan hardlopen commando's

Het aanleren van commando's om met je hond te gaan hardlopen

Het aanleren van commando’s aan je hond is essentieel tijdens het hardlopen om de controle en veiligheid te waarborgen. Enkele belangrijke commando’s om aan te leren zijn “stoppen” en “vertragen”. Het is belangrijk om deze commando’s duidelijk en consistent te gebruiken en je hond te belonen met traktaties en complimentjes wanneer hij goed presteert. Hieronder een paar andere commando’s die belangrijk zijn om je hond aan te leren met hardlopen:

1. Leer jouw hond om naast je te lopen

Leer je hond om naast je te lopen in plaats van voor je uit te rennen, om zo het risico op struikelen en verlies van controle te verminderen. Begin met het oefenen van dit commando tijdens wandelingen en versterk het gedrag met beloningen, zoals traktaties en complimentjes. Houd de riem kort en gebruik eventueel een klikker of stemcommando om duidelijk te maken wanneer je hond goed loopt. Als jouw hond trekt, stop dan met lopen en wacht tot hij kalmeert voordat je verder gaat. Dit kan tijd kosten, dus wees geduldig en blijf oefenen.

2. Leer je hond om aan de lijn te blijven

Ook is het essentieel om de hond te leren om aan de lijn te blijven tijdens het hardlopen. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar voorkomt ook dat de hond achter wild of andere afleidingen aanrent. Het is ook belangrijk om de hond te leren om op commando te stoppen of te vertragen.

6. Wees alert op de signalen van jouw hond

Signalen van je hond tijdens het hardlopen

Wees alert op de signalen van jouw hond. Sommige honden zijn beter geschikt voor hardlopen dan andere, dus het is goed om te weten wanneer jouw hond het te zwaar heeft. Let op tekenen van vermoeidheid, zoals hijgen met open mond, kwijlen of het langzamer worden van de pas van jouw hond.

De hond trainen om mee te gaan hardlopen signalen hond

Wat te doen als je hond moe wordt tijdens het hardlopen?

Als jouw hond tekenen van vermoeidheid vertoont, stop dan onmiddellijk met hardlopen en geef hem de tijd om uit te rusten en af te koelen. Zorg er ook voor dat jouw hond niet oververhit raakt door hem voldoende water aan te bieden en hem niet te laten rennen tijdens de heetste uren van de dag.

7. Zorg voor voldoende hydratatie voor de hond

Tijdens het hardlopen met de hond voldoende water meenemen

Bij het trainen van je hond om mee te gaan hardlopen is voldoende hydratatie van groot belang. Zorg ervoor dat je altijd water en een drinkbeker of drinkbakje bij je hebt tijdens de trainingssessies. Geef je hond regelmatig de kans om te drinken.

Hydratatie voor de hond tegen uitdroging en oververhitting

Let op de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het rennen, omdat je hond sneller oververhit kan raken dan jij. Stop de trainingssessie onmiddellijk als je merkt dat je hond hijgt, uitgeput lijkt of begint te sloom te worden. Op deze manier kan je voorkomen dat je hond uitgedroogd raakt en voorkom je gezondheidsproblemen.

8. Varieer in route

Voldoende variatie in route tijdens het hardlopen met de hond

Voldoende variatie in route is ook belangrijk tijdens het hardlopen met je hond. Het is niet alleen leuk en interessant voor je hond, maar het kan ook helpen om de spieren en gewrichten van je hond te beschermen en overbelasting te voorkomen.

  • Kies verschillende routes, bijvoorbeeld door het bos, over het strand of door de stad, om je hond te laten wennen aan verschillende soorten terrein en omgevingen. 
  • Varieer ook in de afstand en intensiteit van de route, afhankelijk van de fitness en conditie van je hond. 

Door te variëren in route, afstand en intensiteit kun je de training van je hond afwisselend en uitdagend houden, terwijl je tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn van je hond bevordert.

9. Wees geduldig en positief

Geduldig en positief blijven bij het hardlopen met de hond

Het trainen van je hond om mee te gaan hardlopen vergt geduld en positiviteit. Beloon de hond regelmatig en geef hem veel aandacht en liefde tijdens de training. Wees niet te streng voor jezelf of voor je hond als het niet meteen perfect gaat.

10. Vergeet niet om te genieten!

OR6C6522

Geniet van het hardlopen met de hond

Het belangrijkste is om te genieten van het hardlopen met jouw hond! Het is een geweldige manier om tijd door te brengen met jouw harige vriend en samen fit te blijven. Door samen te trainen, bouw je niet alleen een sterkere band op met je hond, maar bevorderen jullie ook samen jullie gezondheid en conditie.

Conclusie

Het trainen van jouw hond om mee te gaan hardlopen kan een geweldige manier zijn om tijd door te brengen met jouw viervoeter en samen fit te blijven. Het is belangrijk om te beginnen met wandelen, geleidelijk op te bouwen naar hardlopen en jouw hond te voorzien van een goed passend harnas of tuigje. Let tijdens het hardlopen op de signalen van jouw hond en stop onmiddellijk als hij tekenen van vermoeidheid vertoont. Vergeet tenslotte niet om te genieten van het hardlopen met jouw trouwe metgezel. Have fun!

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts