Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Voordelen van touwtje springen op hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Onderwerpen
Impact van touwtje springen op hardlopen

Als hardloper zou je het misschien niet verwachten, maar touwtje springen kan ervoor zorgen om je naar een hoger niveau te brengen. Je kan dit makkelijk elke dag doen, als is het maar voor 5 minuten. En laat het nou zo zijn dat zo’n simpel iets als dit op verschillende manieren een positieve impact heeft op het hardlopen. Zelf doe ik dit nu elke dag en merk hoeveel beter je hiervan gaat lopen. Daarom ga ik in dit blog met jullie de impact van touwtje springen op hardlopen bespreken.  

Wat zijn de voordelen van touwtje springen op hardlopen?

1. Sterker lichaam

Touwtje springen maakt je lichaam sterker

Allereerst zorgt touwtje springen ervoor dat je een sterker lichaam krijgt. Je spieren, pezen en botten worden sterker doordat deze wennen aan de krachten waaraan je met touwtje springen wordt blootgesteld. Zo vang je bij touwtje springen al snel zo drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Door je lichaam regelmatig voor een langere tijd deze prikkel te geven, gaat je lichaam zich hierop aanpassen. Met touwtje springen train je vooral het onderlichaam, met name de kuitspieren, bovenbeenspieren, heupspieren maar daarnaast ook het bovenlichaam. Denk hierbij vooral aan de buikspieren die je gebruikt om stabiliteit te behouden tijdens het springen. En laat dat nou precies de spieren zijn die ook belangrijk zijn bij het hardlopen. 

Impact van touwtje springen op hardlopen sterker lichaam

2. Betere belastbaarheid

Touwtje springen maakt je lichaam meer belastbaar

Een ander voordeel van touwtje springen op hardlopen is het krijgen van een hogere belastbaarheid. Doordat het lichaam van touwtje springen sterker wordt, gaat de belastbaarheid van je lichaam ook omhoog. Je spieren, pezen en botten kunnen hierdoor meer schokbelasting opvangen. Dit komt ook weer door de adaptatie van het lichaam die ontstaat als je dit voor langere tijd regelmatig doet. Schokbelasting is in bijna alle gevallen ook de boosdoener voor het ontstaan van blessures bij hardlopen. Doordat je lichaam meer aan deze schokbelasting gewend is, ben je dus naast touwtje springen ook beter belastbaar bij het hardlopen. 

3. Beter uithoudingsvermogen

Van touwtje springen krijg je een beter uithoudingsvermogen

Ook het uithoudingsvermogen verbetert door touwtje springen. Hoe langer je touwtje springt, hoe beter het uithoudingsvermogen getraind zal worden. Door het continue springen, gaat je hart sneller bloed rondpompen in het lichaam en gaat er hierdoor meer zuurstof naar de spieren voor energie. Met touwtje springen verbrand je al snel 8,4 kcal per uur per kg lichaamsgewicht. Dat is dus voor iemand van 70 kg al bijna 600 kcal in een uur! Aangezien je met hardlopen dezelfde hart- en longspieren traint, is touwtje springen dus een goede aanvulling op het hardlopen. Zo kan je touwtje springen bijvoorbeeld goed gebruiken als warming-up voor een hardlooptraining.

Impact van touwtje springen op hardlopen beter uithoudingsvermogen

4. Verbeterde coördinatie

Touwtje springen verbetert je coördinatie

Ook je coördinatie verbetert door touwtje te springen. Zo leer je om op tijd over het touw heen te springen, weer kort te landen en daarna meteen weer over het touw heen te gaan. Je reactievermogen wordt sneller doordat de zenuwbanen tijdens het touwtje springen continu geprikkeld worden. Ook ontstaan er in de loop van tijd nieuwe aangelegde zenuwbanen, zodat de zenuwprikkels sneller aankomen. Door een verbeterde coördinatie en sneller reactievermogen, wordt de grondcontacttijd lager. Dit is een factor die bij het hardlopen erg belangrijk is. 

5. Energiezuiniger rennen

Door touwtje springen ga je energiezuiniger rennen

Een korte grondcontacttijd waarbij in een korte periode veel kracht kan worden geleverd is erg efficiënt bij het hardlopen. Niet alleen je neuromusculaire aansturing zorgt hiervoor, maar ook je pezen die door het touwtje springen sterker, elastischer en reactiever worden. Door meer je pezen te gebruiken tijdens het hardlopen (voornamelijk de achillespezen), maak je meer gebruik van passieve energie. Hierdoor hoeft het lichaam minder energie te “verspillen” tijdens het lopen, waardoor je dus energiezuiniger loopt. Super handig tijdens rustige loopjes, maar zeker ook tijdens hogere interval tempo’s en wedstrijden!

6. Verbeterde loopsnelheid

Impact van touwtje springen op hardlopen verbeterde loopsnelheid

Touwtje springen maakt je sneller

Vooral de sterker geworden pezen zorgen ervoor dat er in een korte tijd veel kracht kan worden geleverd tijdens het hardlopen. Door in korte tijd veel kracht te kunnen leveren, gaat je vermogen (kracht x snelheid) dus omhoog waardoor je uiteindelijk sneller gaat lopen. Naast meer vermogen loop je zoals eerder besproken ook energiezuiniger, waardoor meer overgehouden energie  naar de gebruikte spieren gaat voor zuurstofaanvoer. Dit verbeterd dus niet alleen je loopsnelheid op kortere afstanden, maar ook op de langere afstanden. 

7. Makkelijk en goedkoop

Touwtje springen is makkelijk en goedkoop

Om touwtje te springen heb je simpelweg maar twee dingen nodig. Een springtouw en voldoende ruimte om te kunnen springen. Touwtje springen is dus een makkelijke en goedkope manier om als hardloper vooruitgang te kunnen boeken op je loopprestaties. Daarnaast kan je het zowat overal uitvoeren, in huis, in de tuin of op straat. Hieronder staan verschillende springtouwen die ideaal zijn om je jump workout mee te doen.

Eigen ervaring met touwtje springen

Zoals ik eerder in dit blog al aangegeven had spring ik ook elke dag touwtje, meestal voor zo’n 10-15 minuten per dag. Meestal doe ik dit als warming-up voordat ik ga lopen. Ik ben hiermee begonnen om mijn reactiviteit en mijn elasticiteit van mijn pezen nog meer te trainen om zo sneller te kunnen lopen. Dit doe ik nu voor ongeveer een paar maanden. Zelf merk ik echt grote verschillen met voorheen. Ik merk dat ik tijdens het hardlopen meer stuiter dan echt loop. Doordat mijn pezen veel sterker, reactiever en elastischer zijn geworden kan ik in kortere tijd met meer kracht afzetten waardoor mijn paslengte bij het hardlopen een stuk langer is geworden zonder dat ik een overstride (been te ver voor je uit) heb. Dit merk ik bij zowel mijn rustige duurlopen als tijdens intervallen. Tijdens mijn rustige duurlopen lijkt het mij een stuk minder energie te kosten waardoor je af en toe het gevoel hebt dat je aan het wandelen bent. Tijdens hogere tempo’s lijkt het ook alsof ik vergeleken met eerst wat minder moeite hoef te doen om hard te gaan. 

Conclusie over de voordelen van touwtje springen op hardlopen

Zelf ben ik er dus van overtuigd dat touwtje springen als hardloper een super mooie en goede aanvulling is om je prestaties te verbeteren. Touwtje springen heeft dus daadwerkelijk veel voordelen op hardlopen. Het heeft grofweg zoveel verschillende positieve impacten op je lichaam dat ik het jullie allemaal aanraad om eens voor een tijdje elke dag uit te proberen. Het enige dingetje is dat je wel op moet letten om het niet meteen te lang en te veel te doen, zodat je geen blessures oploopt. Als je dit er geleidelijk inbouwt komt alles goed!

Zie ook:

Bronnen

  • Reijen, M. van. (2022, July 8). De kracht van touwtjespringen. ProRun. https://www.prorun.nl/training/de-kracht-van-touwtjespringen/ 

  • S., S. (2021, 8 oktober). 5 redenen waarom touwtje springen en hardlopen een goede combinatie zijn! Hardloopbaas. https://www.hardloopbaas.nl/touwtje-springen-hardlopen/

  • Hardloopzone.nl. (2022, May 25). Hardlopen vs touwtje springen. https://www.hardloopzone.nl/hardlopen-vs-touwtje-springen/ 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn