Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Tegenslag bij het hardlopen, hoe ga je hiermee om?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Hardloopblessures,Hardlooptips,Onderwerpen

Om gaan met tegenslag bij het hardlopen

photo-1628787333461-9de5910002f7

Iedere hardloper krijgt wel eens in zijn leven te maken met tegenslagen, of je nou recreant of een topatleet bent. Je hebt weer een blessure te pakken of een ander gezondheidsprobleem waardoor je een tijdje letterlijk uit de running bent. Natuurlijk is dit heel vervelend, zeker als dit een aantal weken of zelfs een aantal maanden gaat duren. Hier moet je niet alleen fysiek van herstellen, maar ook mentaal. Zo kan het zijn dat je de motivatie verliest om weer te gaan hardlopen. Zelf heb ik hier vaak mee te maken gehad en weet hoe lastig het kan zijn om dit soort tegenslagen te verwerken. Daarom ga ik jullie in dit blog handige tips mee geven hoe je het beste om kan gaan met tegenslag bij het hardlopen.

Wat te doen bij tegenslagen met hardlopen?

Tip 1: Accepteer de tegenslag

Leer de tegenslag te accepteren

De eerste fase waar je als hardloper mee te maken krijgt bij een blessure is de ontkenningsfase. Je weet dan zelf al goed genoeg dat je met de klacht niet door kan trainen, maar toch probeer je het. Je wil zelf dan maar niet accepteren dat je het hardlopen moet staken doordat je teveel last hebt. Ondanks dat je zo graag wilt, geeft je lichaam aan dat je moet stoppen en dat het rust nodig heeft. Dit kan erg lastig zijn, maar het is het beste om naar je lichaam te luisteren. Je moet dan leren accepteren dat je niet meer verder kan trainen en het lichaam voldoende moet laten herstellen. De meeste hardlopers realiseren dat zodra ze merken dat het verder trainen alleen maar meer klachten geeft. Dan is acceptatie de enige optie. Accepteren dat het hardlopen tijdelijk gestaakt moet worden is dus lastig, maar wel een goede stap in de juiste richting. 

Tip 2: Zet negativiteit om in positiviteit

Veel negatieve gedachtes na acceptatie van tegenslag

Ons brein is vaak veel meer gefocust op negatieve aspecten dan positieve dingen. Dit gebeurt vooral wanneer je de tegenslag geaccepteerd hebt. Dat is het moment waarbij er negatieve gedachten door je hoofd gaan spoken. “Waarom moet mij dit nou overkomen?”, “Zie je nu wel, ik zal nooit goed worden in hardlopen” of “Dit is al de zoveelste blessure, ik ben gewoon niet voor hardlopen gemaakt”. Dat je even van de tegenslag baalt is normaal, iedereen doet dat en het hoort bij de rouwverwerking. Maar blijf hier niet in hangen door je over te geven aan alle negatieve gedachten die je hebt.

Negativiteit omzetten in positiviteit bij tegenslag

Probeer deze negatieve gedachten eens om te zetten in positieve gedachten. Elke sporter op welk niveau dan ook krijgt wel eens te maken met tegenslagen. Deze tegenslagen maken je alleen maar sterker. Om te kunnen winnen moet je nu eenmaal ook weten hoe het is om te verliezen. Welke gedachten mij altijd helpt is, “Zodra ik weer kan gaan hardlopen kom ik sterker terug dan ooit en ga ik iedereen eruit lopen”. Misschien een beetje een arrogante gedachte, maar zo leer je wel om alle negatieve gedachten om te zetten in positieve wilskracht.

Tip 3: Kijk vooruit, niet achteruit

Bij tegenslag vooruit blijven kijken

Naast dat mensen snel geneigd zijn om bij een tegenslag negatief te denken, denken mensen ook snel terug aan voordat ze een blessure hadden. De gedachte “Wat was ik zo goed in vorm” komt dan snel naar boven. Het is belangrijk om voor een niet al te lange tijd terug te denken aan het verleden, maar je blik vooruit op de toekomst te richten. Denk in plaats van “Wat was ik zo goed in vorm” de gedachte “Wat ga ik straks weer goed in vorm zijn” en maak voor jezelf plannen wat je straks weer wilt gaan doen en welke wedstrijden je wilt gaan lopen. Kortom, blik meer naar de toekomst en stel voor jezelf doelen om naartoe te werken. 

Tip 4: Blijf bezig

Bij tegenslag bezig blijven om somberheid tegen te gaan

Door alleen maar stil te zitten wordt de kans op negatieve gedachten en dus ook depressiviteit groter. Daarom is het belangrijk om tijdens een tegenslag bij het hardlopen bezig te blijven. Zo beperk je de kans op depressiviteit zo veel mogelijk. Door veel bezig te zijn maak je het hoofd meer leeg.

Alternatieve bezigheden om te doen bij tegenslag met hardlopen

Misschien is hardlopen geen optie door een bepaalde tegenslag, maar kan je bijvoorbeeld wel nog fietsen, wandelen of iets anders doen waar je plezier aan hebt. Dit geeft je mentaal wat meer een boost. Naast mentale verbetering is het ook belangrijk om je lichaam belastbaar te houden, zodat de revalidatie straks minder lang gaat duren. Zo kan je als hardloper (als deze pijnvrij gaan) krachttraining of bepaalde oefeningen doen om aan de belastbaarheid te blijven werken. Dit verkleint de kans om opnieuw geblesseerd te raken tijdens revalidatie. Zelf probeer ik tijdens een blessure voor zover het gaat krachttraining te blijven doen en daarnaast te fietsen om mijn cardio op peil te houden. 

Tip 5: Plan voor lange termijn

Blijf geduldig bij revalidatie van de tegenslag

Wat fanatieke hardlopers kort na revalidatie vaak geneigd zijn om te doen is om zichzelf maximaal te pushen tijdens training en veel wedstrijden mee te pakken om te laten zien waar ze toe in staat zijn. Ondanks dat het goed is om deze motivatie en drive te hebben, is dit aan de andere kant ook weer een valkuil. Om op korte termijn zo goed mogelijk te worden, vraagt een hele hoop training van hoge intensiteit in korte tijd. Dit kan leiden tot nieuwe blessures en brengt daarnaast ook meer stress met zich mee. Zeker bij wangedachten, zoals “Ik heb er een paar maanden uitgelegen, dus moet veel inhalen om net zo’n conditie te hebben als alle anderen”. Het is belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. 

Doelen stellen voor de lange termijn

Gun jezelf wat meer tijd en maak voor jezelf plannen op lange termijn. Stel doelen voor jezelf die realistisch zijn en daarnaast op lange termijn haalbaar zijn. Bijvoorbeeld “Over 6 maanden wil ik een 5km wedstrijd onder de 19 minuten lopen”. Op lange termijn plannen zorgt ervoor dat je lichaam weer meer kan gaan wennen aan de trainingsprikkels en zich hier ook meer aan kan gaan passen. Dat de kans op nieuwe blessures minder groot is en dat het minder stress met zich meebrengt. Kortom, lange termijn plannen geeft dus meer rust en uiteindelijk een beter resultaat zonder al teveel risico. 

Conclusie

Een tegenslag bij het hardlopen kan dus erg vervelend zijn. Belangrijk is om de tegenslag te accepteren en vooral positief te blijven. Maak vooral plannen op lange termijn om zo de kans op onnodige nieuwe blessures te voorkomen. Tegenslagen bij het hardlopen vallen nooit mee, maar uiteindelijk word je er sterker van!

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Blogs, Hardloopblessures, Hardlooptips, Onderwerpen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts