Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Barefoot schoenen voor het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopschoenen

Barefoot running steeds populairder

Veel hardlopers zullen hier al van gehoord hebben, barefoot schoenen. Ze worden steeds populairder. Zo zie je steeds meer hardlopers hier op lopen. Deze hardlopers doen het niet om de grote hoeveelheid demping die deze schoenen hebben, maar juist voor de minimale demping. “Vreemd”, zou je normaal gesproken denken. “Is te weinig demping juist niet slecht voor je?” Er wordt veel gezegd (ook wel terecht), dat het belangrijk is om goede hardloopschoenen aan te schaffen met veel demping.  Toch hebben deze schoenen door hun minimale demping voor hardlopers veel voordelen. Deze voordelen, tips en barefoot schoenen zelf lezen jullie allemaal in dit blog.

Artikel barefoot running

In een eerder artikel heb ik van alles over barefoot running uitgelegd. Mocht je dit ook interessant vinden, dan kan je deze hier lezen: Is barefoot running wel of niet goed om te doen?

In dit blog vertel ik jullie het volgende over barefoot schoenen

Het idee achter barefoot schoenen

barefoot schoenen 1

Waarom deze schoenen?

Wat is nou eigenlijk het idee achter deze schoenen? Het idee is dat je door op dit soort schoenen te lopen, je meer op een natuurlijke manier gaat lopen. Zo’n 3.000 jaar geleden zijn wij op schoenen met dikkere zolen gaan lopen, waar ons lichaam aan gewend is geraakt. Normale (hardloop)schoenen hebben vaak een dikke zool, veel demping, een wat hogere hiel drop en een smalle voorkant, waardoor je je tenen nauwelijks tot niet kan gebruiken. Barefoot schoenen geven je daarentegen juist veel bewegingsvrijheid, waardoor je op een natuurlijke manier kan (hard)lopen. Laten we nu nog eens verder in gaan op de grootste verschillen tussen hardloopschoenen en barefoot schoenen.

Grootste verschillen tussen hardloopschoenen en barefoot schoenen

barefoot schoenen 2

1. Dikte van de zool

Barefoot schoenen hebben meestal een zeer dunne zool, terwijl traditionele hardloopschoenen meestal een dikkere zool hebben voor extra demping. Terwijl de dikte van de zool van de gemiddelde hardloopschoen varieert tussen de 10 en 20 mm, is dit bij de gemiddelde barefoot schoen maar tussen de 3 en 5 mm.

2. Hiel drop

Het verschil in hiel drop tussen normale hardloopschoenen en barefoot schoenen is aanzienlijk. Hiel drop verwijst naar het verschil in hoogte tussen de hiel en de teen van de schoen.

  • Traditionele hardloopschoenen hebben over het algemeen een hiel drop tussen de 8 en 12 millimeter. Dit betekent dat de hiel van de schoen hoger is dan de teen, waardoor de voet in een licht gebogen positie wordt gehouden tijdens het hardlopen. Dit kan helpen om de schokken op te vangen en de druk op de voeten te verminderen.
  • Aan de andere kant hebben barefoot schoenen meestal een minimale hiel drop of helemaal geen hiel drop, tussen de 0 en 4 mm. Dit betekent dat de hiel en teen van de schoen op dezelfde hoogte liggen, waardoor de voet in een meer natuurlijke positie wordt gehouden.

3. Flexibiliteit

Ook het verschil in flexibiliteit tussen hardloopschoenen en barefoot schoenen is significant. 

  • Traditionele hardloopschoenen hebben vaak een relatief stijve zool, waardoor de voet minder flexibiliteit heeft en minder in staat is om zich aan te passen aan de ondergrond. Dit kan resulteren in een verminderde voetspierkracht en een minder efficiënte looptechniek.
  • Aan de andere kant hebben barefoot schoenen over het algemeen een zeer flexibele zool, waardoor de voet meer vrijheid heeft om zich aan te passen aan de ondergrond. Dit kan helpen om de voetspieren te versterken en de looptechniek te verbeteren door de voet meer controle en stabiliteit te bieden. De flexibiliteit van barefoot schoenen kan echter wel wennen zijn, omdat het de voetspieren meer belast tijdens het hardlopen.

4. Ondersteuning

Hardloopschoenen bieden over het algemeen meer ondersteuning dan barefoot schoenen. Dit komt doordat hardloopschoenen zijn ontworpen met demping en stabiliteitselementen om de impact op de voeten en benen te verminderen en de voet in een meer gestructureerde positie te houden tijdens het hardlopen. Barefoot schoenen zijn minimalistischer en bieden minder ondersteuning, waardoor de voet meer vrijheid heeft om zich aan te passen aan de ondergrond en de loper in staat stelt om een meer natuurlijke loopstijl te ontwikkelen. Dit kan echter ook meer belasting op de voetspieren leggen en kan daarom niet voor iedereen geschikt zijn.

5. Gewicht

Over het algemeen zijn barefoot schoenen lichter dan hardloopschoenen. Zo varieert de gemiddelde hardloopschoen tussen de 250 en 350 gram, terwijl dit bij de gemiddelde barefoot schoen tussen de 150 en 250 gram is. Dit komt doordat barefoot schoenen minimalistischer zijn en minder demping, stabiliteitselementen en andere extra’s bevatten die het gewicht van hardloopschoenen kunnen verhogen. Het lagere gewicht van barefoot schoenen kan voordelig zijn voor lopers die op zoek zijn naar meer natuurlijke bewegingsvrijheid en flexibiliteit, omdat het gewicht van de schoenen de bewegingen van de voeten en benen minder beïnvloedt.

Voordelen van barefoot schoenen

barefoot schoenen 3

Wat zijn de voordelen van hardlopen op deze schoenen?

Het idee achter barefoot schoenen en de verschillen zijn leuk, maar wat zijn nou de voordelen? Dit zijn de belangrijkste voordelen waarom je als hardloper op barefoot schoenen zou moeten lopen:

1. Verbeterde voetspierkracht

Door het minimaliseren van de demping en ondersteuning in de schoenen, moeten de spieren in de voet harder werken om het lichaam te ondersteunen en voort te stuwen tijdens het lopen. Hierdoor kunnen de spieren in de voet sterker worden en de voetspierkracht verbeteren.

2. Betere balans en proprioceptie

Het minimaliseren van demping en ondersteuning in barefoot schoenen betekent dat je meer contact hebt met de grond en een beter gevoel hebt van de ondergrond waarop je loopt. Dit kan je balans verbeteren en je proprioceptie, of het vermogen om te weten waar je lichaam zich in de ruimte bevindt, versterken.

3. Betere enkelstabiliteit

Door het minimaliseren van de hielverhoging in barefoot schoenen, oftewel een lage hiel drop, wordt de enkel in een meer natuurlijke en stabiele positie gebracht tijdens het lopen. Dit helpt de stabiliteit van de enkel te verbeteren.

4. Verminderde impact op gewrichten

In plaats van te vertrouwen op demping en ondersteuning in de schoen om de schokken op te vangen tijdens het hardlopen, kunnen barefoot schoenen helpen om de impact op de gewrichten te verminderen door de voeten en het lichaam in een meer natuurlijke en efficiënte loopstijl te brengen.

5. Verminderd risico op blessures

Door het minimaliseren van de demping en ondersteuning in barefoot schoenen, kan de druk op de voeten en de impact op het lichaam worden verminderd, wat kan helpen om het risico op bepaalde soorten blessures, zoals stressfracturen, te verminderen.

6. Hardlopen op een natuurlijke manier

Barefoot schoenen geven je voorvoet, waardoor je tenen alle bewegingsvrijheid die ze nodig hebben. Ook zit er weinig tot geen demping in, is de zool erg flexibel en is de zool dun en plat. Hierdoor ga je meer op de bal van je voet lopen en wikkel je je voet beter af. Je gaat dus meer op een natuurlijke manier hardlopen.

7. Betere looptechniek

Al deze eerder genoemde voordelen, waardoor je op een meer natuurlijke manier gaat lopen, dragen ook bij aan een betere looptechniek. Bij barefoot runners wordt vaak de pasfrequentie hoger en gebruiken meer hun pezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je door het hardlopen op blote voeten tot wel 4% energiezuiniger gaat lopen!

Waar op te letten bij het lopen op barefoot schoenen?

barefoot schoenen 4

Wat zijn de nadelen van deze schoenen?

Naast al deze voordelen, is er helaas ook een schaduwkant. Omdat wij al meer dan een paar duizend jaar gewend zijn om op schoenen met dikke zolen te lopen, is het voor ons lichaam lastig om zich meteen aan te passen. Door meteen veel op barefoot schoenen te lopen, terwijl je het niet gewend bent, maakt de kans op blessures erg groot. Kortom, je lichaam heeft dus tijd nodig om zich aan te passen.

Tips om barefoot running op te bouwen

Mijn tip is dan ook om het hardlopen op barefoot schoenen geleidelijk op te bouwen. Begin eens met twee keer per week een kwartiertje hardlopen. Na de eerste keren zal je waarschijnlijk al spierpijn krijgen aan je kuiten. Geef je lichaam dus ook de tijd om hiervan te herstellen. Zodra je minder last begint te krijgen van lichte pijntjes, kan je het verder uit gaan breiden. Zo kan je besluiten om twee keer per week een half uur te gaan lopen of vier keer per week een kwartier. Neem hier dus uitgebreid de tijd voor, al kan dit enkele weken tot zelfs een paar maanden duren. Zo voorkom je onnodige blessures door overbelasting en kan jij straks pijnvrij en met plezier langere afstanden hardlopen op je barefoot schoenen.

Barefoot schoenen kopen

Ben jij als hardloper erg nieuwsgierig naar barefoot schoenen en ben je van plan om er een paar te kopen? Hieronder heb ik verschillende goede kwaliteit barefoot schoenen voor jullie geplaats. Voel je vrij om deze producten eens te bekijken.

AllTricks

Heren

barefoot schoenen 5

VIBRAM FIVEFINGERS KSO EVO 18M0701 ZWART/ROOD MANNEN

€107,95

barefoot schoenen 6

VIBRAM FIVEFINGERS V-TREK 18M7402 MILITAIR GRIJS MANNEN

€155,11

barefoot schoenen 7

VIBRAM FIVEFINGERS V-RUN 17M7003 GRIJS MANNEN

€152,72

barefoot schoenen 8

HARDLOOPSCHOENEN VIBRAM 5 FINGERS V-RUN

€150,33

Dames

barefoot schoenen 9

VIBRAM 5 FINGERS V-RUN DAMESSCHOENEN

€143,17

barefoot schoenen 10

VIBRAM 5 FINGERS V-TRAIL DAMESSCHOENEN

€143,17

VIBRAM 5 FINGERS V-TRAIN DAMESSCHOENEN

€131,24

VIBRAM FIVEFINGERS KSO EVO 17W0702 LAVENDELPAARS VROUW

€107,36

Bever

Vibram FiveFingers V-Trek Barefoot

€134,95

Vibram FiveFingers V-Run Schoen

€149,95

Vibram FiveFingers V-Run Schoen Dames

€149,95

Vibram FiveFingers KSO EVO Schoen Dames

€99,95

Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot Schoen Dames

€67,48

Inov-8 Bare Xf 210 V3 Barefoot Schoen

€139,95

Vibram FiveFingers KSO Evo Barefoot Schoen

€99,95

Vibram FiveFingers V-Alpha Schoen

€114,95

Conclusie

Het hardlopen op barefoot schoenen heeft dus veel verschillende voordelen. Ondanks normale hardloopschoenen die veel demping bevatten je helpen blessures te voorkomen, kan dit bij barefoot schoenen dus ook. Belangrijk is dat je je lichaam laat wennen aan de minimale demping tijdens het hardlopen. Zo kan je optimaal profiteren van alle boven genoemde voordelen. Veel succes met het trainen!

Zie ook:

Afbeeldingen

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *