Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Is barefoot running wel of niet goed om te doen?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Onderwerpen
Barefoot running wel of niet goed om te doen

Laatste tijd begint dit binnen het hardlopen een steeds groter onderwerp te worden, barefoot running. Je ziet dit steeds meer hardlopers doen omdat ze denken hier meer baat bij te hebben. Maar is barefoot running wel zo efficiënt als deze hardlopers denken? Helpt barefoot running je daadwerkelijk om een betere hardloper te worden? In dit blog ga ik wat dieper op dit onderwerp in.

Inhoud

Wat is barefoot running?

Barefoot running is een loopstijl waarbij je zonder schoenen of ander schoeisel rent. Het idee achter barefoot running is dat het de voeten toestaat om natuurlijker te bewegen en zo efficiënter te kunnen hardlopen. Veel voorstanders van barefoot running geloven dat het de kans op blessures kan verminderen en de algehele gezondheid van de voeten kan verbeteren.

Wat is het idee achter barefoot running?

Geschiedenis

Evolutionair gezien is barefoot running al heel oud. Onze voorouders in de prehistorie deden niet anders. Tot zo’n 1500 jaar voor Christus hebben we op blote voeten gelopen. Hierna zijn we met schoenen gaan lopen, waardoor we nu na 3500 jaar niet anders meer gewend zijn. Helaas zijn onze voeten hierdoor lui geworden, waardoor we het rennen op blote voeten niet meer gewend zijn.

Van hiel naar voorvoetlanding

barefoot wel of niet goed om te doen running hak vs voorvoet

De theorie erachter is dat je door op blote voeten te lopen, meer op je voorvoet gaat landen en ook meer op de voorvoet gaat afwikkelen. Op hardloopschoenen is de kans groter dat mensen op hun hakken landen en afwikkelen. Van een hak naar voorvoetlanding lijkt een klein verschil, maar de veranderingen zijn groter dan je zal denken. Door meer op de voorvoet te landen heb je minder impact op je gewrichten, je gebruikt meer je pezen om de klappen op te vangen.

Welke voordelen heeft barefoot running?

1. Energiezuiniger hardlopen

Door meer je pezen te gebruiken maak je gebruik van passieve energie. Je schiet jezelf als het ware meer als een veer naar voren toe zonder dat het jou teveel energie kost. Ook wordt hierdoor de pasfrequentie kleiner. Deze factoren zorgen ervoor dat je energiezuiniger gaat lopen. Volgens wetenschappelijk onderzoek lopen barefoot runners 4% energiezuiniger dan hardlopers met hardloopschoenen. 

2. Versterking van de voetspieren

Door op blote voeten te rennen, moeten de voetspieren harder werken om de schokken van de landing op te vangen en de beweging van de voet te ondersteunen. Dit zijn spieren, zoals de kuitmusculatuur, achillespezen, de peesplaten onder je voet en de enkelbanden. Deze sterkere voetspieren leiden tot een verbeterde stabiliteit.

3. Minder snel blessures bij goede aanpak

Het is aangetoond dat barefoot running kan leiden tot minder blessures dan hardlopen met schoenen. Dit komt omdat het lichaam op een meer natuurlijke manier beweegt en de landing op de grond zachter is. De grote voorwaarde is wel dat je voldoende belastbaarheid hebt opgebouwd. Zeker bij beginnende barefoot runners is de kans juist groter op blessures. Hier vertel ik later nog meer over.

4. Snellere aansturing zenuwstelsel

Daarnaast verbetert ook de aansturing van het zenuwstelsel bij het hardlopen. Door barefoot te lopen wordt je proprioceptie beter. Je voeten krijgen meer informatie over de soort ondergrond waar je op staat en de houding van je gewrichten tijdens het bewegen. Zonder schoenen kan er dus sneller informatie vanaf je voeten naar de hersenen gaan en hier verwerkt worden. Dit zorgt voor een versnelde neuromusculaire aansturing, verbeterde balans en coördinatie, waardoor jij je sneller kan voortbewegen.

5. Meer reactiviteit met barefoot running

barefoot running wel of niet goed om te doen reactiviteit

De demping in de hardloopschoenen zorgen weliswaar voor bescherming tegen een te hoge impact op het lichaam, maar de reactiviteit wordt hierdoor ook minder. Doordat je op een hardloopschoen met veel demping meer inzakt, verlies meer opgeslagen energie in de pezen en het vermogen om deze energie weer snel her te gebruiken. Een ander voordeel van barefoot running is dat je minder gewicht hoeft mee te nemen. Hierdoor ben je lichtvoetiger, waardoor minder energie verspild wordt. 

Is barefoot running goed voor je?

Belangrijke factoren bij barefoot running

Barefoot running mag misschien wel veel voordelen hebben, maar is dit ook goed voor je? Naar mijn mening hangt dit af van verschillende factoren. De eerste belangrijke factor is je genetische belastbaarheid. Ben je erg blessuregevoelig of heb je nooit blessures gehad? Voor de hardlopers die erg blessuregevoelig zijn is het aan te raden om toch te blijven hardlopen op hardloopschoenen. Een tweede factor is de dosering van trainingsbelasting. Als je besluit om op blote voeten hard te lopen, is het verstandig om dit niet meteen elke dag te doen. Je lichaam heeft tijd nodig om aan deze vorm van belasting te wennen. Probeer als beginnend barefoot runner de trainingsbelasting dus langzaam op te voeren. Begin bijvoorbeeld eerst eens met 2 dagen in de week een kwartiertje op blote voeten te rennen. Zodra dit goed gaat doe je dit steeds vaker per week en als dit weer goed gaat kan je dit voor een half uurtje doen, etc. 

Grotere kans op blessures bij barefoot running

Als je met deze twee factoren rekening houdt, maak je de kans op blessures ook kleiner. Zoals eerder gezegd heb je bij barefoot running totaal geen demping, wat bij hardloopschoenen dus wel het geval is. Dit maakt de kans op blessures ook veel groter dan het lopen op hardloopschoenen. Zo kan je bij barefoot running last krijgen van stramme / pijnlijke kuiten, achillespeesklachten, knieklachten en shin splints. Dat is niet zo gek als je erbij stil staat dat je met hardlopen wel 3 tot 5 keer je eigen lichaamsgewicht op moet vangen, zeker als je op blote voeten rent!

Opbouwen van belastbaarheid

Zoals eerder gezegd is het opbouwen van belastbaarheid erg belangrijk. Dit lijkt misschien makkelijk, maar geloof me, dit kan best wel lastig zijn. Als je voldoende belastbaarheid hebt weten op te bouwen en pijnvrij op blote voeten hard kan lopen, is dat zeker een voordeel. Je lichaam heeft zich dan volledig aangepast aan de extra schokbelasting, waardoor je van geen enkele hardloopschoen meer afhankelijk bent. Natuurlijk super handig dat je dan niet continu nieuwe hardloopschoenen hoeft te kopen.

Aanleg hebben voor barefoot running

Om barefoot te kunnen lopen heb je ook een stukje aanleg nodig. Dat wil zeggen dat je lichaam de belasting aan moet kunnen. Om eerlijk te zijn is dit niet voor iedereen weggelegd. Zelfs hardlopers die jaren lang hardlopen en een hoge belastbaarheid hebben moeten oppassen voor blessures zodra ze op blote voeten gaan lopen. Zoals eerder besproken hebben wij onze voeten een paar duizend jaar geleden aan schoenen laten wennen. Dit maakt het ook zo ontzettend moeilijk om barefoot te lopen. Een aantal weken trainen weegt nooit op tegen 3500 jaar evolutie!

Natural running

Alternatief voor barefoot running

Mocht barefoot running toch niet helemaal passen bij wat je zoekt, maar wil je wel op een natuurlijke manier hardlopen, dan is er gelukkig nog een andere optie. Je hebt namelijk ook nog natural running. Bij natural running loop je op hardloopschoenen met minimale demping. Doordat de demping in de schoen minimaal is heb je toch nog voldoende reactiviteit. Ook hebben deze schoenen een heel lage hiel drop, dus weinig tot geen verhoging bij de hak ten opzichte van de voorvoet. Bij natural running is de kans op blessures dus iets kleiner, maar je kan toch op een natuurlijke manier hardlopen. 

Barefoot running schoenen

Speciale hardloopschoenen voor barefoot running

Naast natural running schoenen heb je ook barefoot running schoenen. Deze schoenen zijn meestal een soort nagemaakte voeten waar je in loopt. Ze zitten nog net wat strakker om je voet dan natural running schoenen en hebben vaak uitstulpingen waar je tenen in kunnen. In de meeste gevallen zijn deze schoenen erg flexibel, zodat je op jouw eigen manier af kan wikkelen. Het idee van de barefoot running schoen is daarom ook om jezelf niet teveel te bezeren aan scherpe stukken op de weg die in je voet prikken. Voor de rest biedt deze schoen je alle vrijheid om op jouw natuurlijke manier hard te lopen. Hieronder een voorbeeld van een barefoot running schoenen en een natural runnning schoenen.

Barefoot running schoenen

Natural running schoenen

Conclusie

Is barefoot running wel of niet goed om te doen?

Barefoot running heeft dus veel voordelen. Zo leer je om op een natuurlijke manier op je voeten te lopen, waardoor je energiezuiniger gaat hardlopen. Het nadeel van barefoot running is dat de kans op blessures groter is door te weinig / geen demping. Door de evolutie zijn onze voeten lui geworden en daarom is het dus belangrijk om langzaam de belastbaarheid op te trainen. Barefoot running lijkt dus voordelig te werken, al moet er wel rekening gehouden worden met de grote kans op blessures. 

Zie ook:

Bronnen

Der Mark, J. (2022, May 28). Wat zijn de voor- en nadelen van barefoot running? FIT.nl. https://www.fit.nl/cardio/barefoot-running

Redactie Foobie.nl. (2015, February 12). Barefoot running, is rennen op blote voeten echt beter ? Foobie.nl. 

Afbeeldingen

HARDLOOPSCHOENEN OP BLOTE VOETEN VERSUS HARDLOOPSCHOENEN: WAT IS BETER? (n.d.). www.drnicksrunningblog.com

Barefoot vs. shod running: Het is een dode hitte. (n.d.). www.theglobeandmail.com. 

 

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Blogs, Onderwerpen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn