Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

De voordelen van intervaltraining met hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardlooptrainingen

Intervaltraining doen met hardlopen, wat levert het je eigenlijk op?

Voordelen van intervaltraining

Intervaltraining, iets wat je als ervaren hardloper regelmatig doet. Meerdere stukken op tempo lopen, waarna je helemaal kapot bent. Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat is nou het nut hiervan? Je wilt deze intervaltrainingen doen om er uiteindelijk ook beter van te worden. Maar op welke manieren ga je hierdoor beter presteren met hardlopen. Welke voordelen heeft intervaltraining met hardlopen? Vandaag ga ik jullie hier meer over vertellen. 

Voordelen van intervaltraining met hardlopen

1. Sterkere mindset

Voordelen van intervaltraining sterkere mindset

Intervaltraining zorgt voor een sterkere mindset

Het eerste voordeel dat intervaltraining met hardlopen heeft is een sterkere mindset. Intervaltraining helpt bij het ontwikkelen van een sterke mindset. En dan vooral de intervaltrainingen waarbij je diep moet gaan. Een sterke wil om door te gaan is essentieel om een intensievere intervaltraining af te kunnen werken. Het kan helpen om met een groep te trainen voor meer mentale focus. Zo is het de uitdaging om bij de groep te blijven en het hoge tempo vast te houden. Door regelmatig intervaltrainingen te doen train je dus je mindset, waardoor jij straks je voordeel kan doen in een wedstrijd door nog extra diep te kunnen gaan.

2. Sterkere / efficiëntere pezen & loopspieren

Voordelen van intervaltraining

Van intervaltraining krijg je sterkere spieren en pezen

Regelmatig intervaltraining doen met hardlopen heeft als voordeel dat de gebruikte spieren en pezen sterker worden. Zo worden er op hogere tempo’s grotere loopsprongen gemaakt waardoor de impact op het lichaam groter is. De pezen en spieren passen zich aan op de hogere tempo’s die worden gelopen. Dat betekent een betere belastbaarheid en meer kracht en efficiëntie. Zo worden de spieren en pezen rondom de enkel, zoals de achillespees en kuitmusculatuur, maar ook rondom het kniegewricht, quadriceps en hamstrings en spieren rondom het heupgewricht, zoals de bilmusculatuur beter belastbaar en kunnen ze veel meer en efficiënter kracht leveren. Ook leren deze spieren om zo goed mogelijk met elkaar samen te werken door op het juiste moment aan te spannen en ontspannen. Dit zorgt voor een betere loopefficiëntie.

3. Verbetering van snelheid

3R4vPrSB1c4 (2)

Door intervaltraining verbeter je je loopsnelheid

Het derde voordeel van intervaltraining met hardlopen is het verbeteren van je loopsnelheid. Door regelmatig korte, intensieve intervallen te doen, train je je lichaam om sneller en efficiënter te rennen. Zo leer je om op hogere tempo’s te lopen, wat bij de rustige duurlopen juist ontbreekt. Zoals eerder aangegeven passen de spieren en pezen voor het hardlopen zich op je manier van trainen aan. Dat betekent hoe meer er op tempo getraind wordt, hoe krachtiger de pezen en spieren worden en hoe meer vermogen (kracht + snelheid) ze kunnen genereren waardoor er sneller gelopen kan worden. Hierdoor neemt de loopsnelheid, op zowel de korte als lange afstanden toe. Bovendien kan intervaltraining met hardlopen ook helpen om je uithoudingsvermogen te verbeteren, waardoor je langer op hogere snelheden kunt blijven rennen. Hier ga ik nu meer over vertellen.

4. Beter uithoudingsvermogen

Voordelen van intervaltraining beter uithoudingsvermogen

Van intervaltraining krijg je een beter uithoudingsvermogen

Je verwacht dit misschien niet, maar naast duurtrainingen dragen ook intervaltrainingen bij aan het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Bij het lopen op hogere tempo’s moet het hart sneller en krachtiger bloed rondpompen door het lichaam. Ook je longen moeten harder werken om zoveel mogelijk zuurstof in korte tijd op te kunnen nemen. Doordat het lichaam hier uiteindelijk meer aan gaat wennen, wordt het slagvolume groter waardoor er in kortere tijd dus meer bloed rondgepompt kan worden waardoor er dus ook meer zuurstof opgenomen wordt. Dit leidt tot een verbeterde prestatie van het duuruithoudingsvermogen.

Beter herstelvermogen door intervaltraining

Door meerdere herhalingen op een bepaald tempo te lopen, wordt je herstelvermogen op de proef gesteld. Je gebruikt dan de pauzes tussendoor om voldoende te kunnen herstellen voor de volgende interval. Deze ‘lonende pauzes’ maken het trainen op hogere tempo’s verdraaglijker dan een hoog tempo aan één stuk door te lopen. Dit maakt dat je bij intervaltraining je lichaam ook nog eens een sterkere trainingsprikkel toe kan dienen.

5. Betere coördinatie / looptechniek

Ga8byNYItUo

Van intervaltraining krijg je een betere coördinatie

Intervaltraining met hardlopen draagt bij aan een verbeterde looptechniek. Door intervalsessies op tempo te lopen, ga je automatisch ook meer op techniek lopen. Door regelmatig te trainen op hoge intensiteit en korte intervallen, wordt je lichaam gedwongen om sneller en efficiënter te bewegen. Hoe hoger het tempo, hoe meer je bijvoorbeeld op je voorvoet gaat lopen en hoe meer jij je armen gebruikt. 

Voordelen van een betere looptechniek met intervaltraining

Dit gebeurt vaak onbewust, maar je kan het ook juist als bewuste training inzetten. Zo kan je bewust letten op je looptechniek tijdens een coördinatietraining. Je loopt dan bijvoorbeeld 10 x 200m op een wat hoger tempo, waarbij je let op het rennen op de voorvoet, een actieve knie-inzet, armen meebewegen, etc. Door dit soort intervaltrainingen regelmatig te doen, zal je in de loop van tijd merken dat de betere looptechniek er automatisch in gaat zitten. Hoe beter je looptechniek is, hoe energiezuiniger je loopt en hoe beter je loopprestaties dus worden. Ook zorgt een betere looptechniek voor een kleinere kans op blessures.

6. Snellere calorieverbranding

Voordelen van intervaltraining met hardlopen calorieverbranding

Intervaltraining zorgt voor een snellere calorieverbranding

Verder helpt intervaltraining voor een snellere calorieverbranding. Waarbij je tijdens een rustige duurloop van een uur bijvoorbeeld 700 calorieën verbrandt, verbrand je bij een intervaltraining met dezelfde duur wel 1.000 calorieën. De hogere calorieverbranding met intervaltraining komt door verschillende fysiologische aanpassingen in het lichaam tot stand. Door regelmatig korte, intensieve intervallen te doen, verhoog je je hartslag en stofwisseling, waardoor je lichaam meer dus meer calorieën verbrandt dan bij een rustige duurloop. Verder helpt intervaltraining met hardlopen het metabolisme te verhogen, waardoor je ook na de training meer calorieën blijft verbranden.

7. Meer variatie in training

Voordelen van intervaltraining met hardlopen meer variatie

Meer variatie met intervaltraining maakt het trainingsprogramma minder eentonig

Intervaltraining geeft meer variatie in training met hardlopen. Hierdoor worden je hardlooptrainingen minder eentonig en geeft het op deze manier meer motivatie om door te gaan en beter te willen worden. Je daagt je lichaam dus veel meer uit. Het elke dag doen van lange rustige duurlopen kan op een gegeven moment saai worden, waardoor je minder gemotiveerd raakt. Intervaltraining biedt daarentegen veel variatie door de afwisseling van hoge en lage intensiteit. Door regelmatig korte, intensieve intervallen te doen, kun je afwisselen tussen verschillende soorten intervalvormen, zoals sprints, heuveltrainingen en tempolopen. Bovendien helpt het afwisselen van verschillende soorten trainingen om je spieren op verschillende manieren te belasten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam geprikkeld blijft, waardoor de kans op prestatieverbetering groter wordt.

Zie ook:

Bronnen:

  • Interval training | Prestatie en interval training. (2019, 10 juni). NLbewustgezond.nl. Geraadpleegd op 23 oktober 2022, van https://www.nlbewustgezond.nl/bewegen/interval-training/ 

  • Poel, G. M., Jongert, T., Jongert, T. & Morree, J. J. de. (2019). Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training. Bohn Stafleu van Loghum. (pagina 157 t/m 186).

  • Voordelen van intervaltraining. (2019, 20 augustus). Basic-Fit Europe. Geraadpleegd op 23 oktober 2022, van https://www.basic-fit.com/nl-nl/blog/voordelen-van-intervaltraining 

 

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardlooptrainingen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp