Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Belasting en belastbaarheid bij het hardlopen

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopblessures,Onderwerpen

Belasting & belastbaarheid

Belasting en belastbaarheid bij het hardlopen

Belasting en belastbaarheid blijft voor hardlopers toch wel een lastig dingetje, terwijl dit zeker een belangrijk onderwerp is binnen het hardlopen. Hardlopen is en blijft een blessuregevoelige sport en daarom is het juist belangrijk om hier wat meer over te weten en hiermee om te gaan bij het lopen. Daarom ga ik jullie in dit blog wat meer vertellen over belasting en belastbaarheid bij het hardlopen.

In dit blog ga ik de volgende onderwerpen bespreken

Belasting

Impact van belasting op het lichaam

De term belasting betekent in dit geval de hoeveelheid impact die het lichaam op moet vangen tijdens het hardlopen. Net zoals met veel andere dingen in het leven is een behouden hoeveelheid impact op het lichaam goed, maar een te grote hoeveelheid impact niet. Als dit een keertje in een training gebeurt, hoeft dit nog niet zo erg te zijn. Zolang je je lichaam na deze training voldoende laat herstellen is er niets aan de hand. Dit wordt echter wel een probleem als je de training erop weer dezelfde soort impact op je lichaam geeft, zeker als je hersteltijd te kort is. Zodra dit laatste het geval is en je lichaam geeft pijntjes omdat het de grote hoeveelheid lichaamsbelasting niet meer trekt, spreek je van overbelasting.

Belastbaarheid

Definitie belastbaarheid en individuele verschillen

De belastbaarheid gaat over de hoeveelheid belasting die je lichaam aan kan. Deze belastbaarheid is per persoon verschillend. Deze verschillen komen voornamelijk tot stand door erfelijkheid en hoe goed je getraind bent. Zo heb je lopers waarbij de maximale lichaamsbelasting al bij 2 tot 3 keer per week 5 km hardlopen zit, maar je hebt ook lopers die elke dag kunnen lopen, weekkilometers van meer dan 100 km maken waarbij er voor deze lopers helemaal niets aan de hand is. 

Training

Opbouwen van belastbaarheid

Of je het nu wilt of niet, deze individuele verschillen blijven bestaan. Wel kan je je belastbaarheid verhogen door middel van training. Hierbij is het belangrijk om het lopen rustig op te bouwen, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Met dit opbouwen is het belangrijk om in het begin zowel het tempo, de frequentie (aantal keer per week) en de afstand wat lager te houden. Zodra het lopen beter aan gaat voelen kan je dit iets opvoeren. Wel is het belangrijk om hierbij niet al te enthousiast te worden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je lichaam teveel gaat overbelasten waardoor je juist blessures oploopt. 

Middelen om belastbaarheid te trainen

Het is aan te raden om een bepaald trainingsschema te volgen, zodat je hier in wat meer een leidraad hebt. Verder is krachttraining zeker een aanrader. Door regelmatig krachttraining te doen houd je het lichaam sterk, waardoor je een hogere belastbaarheid krijgt. In een van mijn andere blogs ga ik nog wat uitgebreider op dit onderwerp in. 

Juiste balans

Vinden van balans tussen belasting en belastbaarheid

Of je nu een beginnende of een ervaren loper bent, het is erg belangrijk om een juiste balans te vinden op het gebied van lichaamsbelasting tijdens het lopen. Zoals eerder aangegeven is het niet zo erg om je lichaam af en toe wat meer te belasten, zolang je herstel maar voldoende is.

Mijn eigen manier van balans zoeken tussen belasting en belastbaarheid

Zo doe ik bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag een intervaltraining op de baan. Hierbij belast ik mijn lichaam wat meer. Op woensdag doe ik altijd een wat rustigere fietstraining van ongeveer een uur, waardoor ik ervoor zorg dat mijn lichaam actief kan herstellen. Door dit actieve herstel ben ik die donderdag weer fit om nieuwe intervallen te doen. Ik ben natuurlijk een wat meer ervaren loper, dus ik heb wat minder herstel nodig dan beginnende lopers. Voor andere lopers kan het daarom ook gewoon goed zijn om een dag volledige rust te pakken en voor wat meer beginnende hardlopers zelfs twee dagen. 

Progressie

Vooruitgang boeken in belastbaarheid

Als je op de juiste manier met deze balans omgaat, ga je merken dat je lichaam steeds meer qua belasting aan kan en dat het hardlopen steeds makkelijker gaat. Ik geloof erin dat iedereen deze balans kan vinden, al gaat het voor de een wat makkelijker dan voor de ander.

Beginnende hardlopers willen snel teveel doen

Uit mijn ervaring willen veel mensen die beginnen met hardlopen meteen teveel doen, wat leidt tot overbelasting en daarmee het oplopen van blessures. Daarnaast gaat het hardlopen op hogere tempo’s ontzettend zwaar voor deze mensen, omdat ze deze tempo’s nog niet gewend zijn. Deze moeite en het snel oplopen van pijntjes zorgt er vaak voor dat mensen een hekel gaan krijgen aan hardlopen. Hardlopen is weliswaar een blessuregevoelige sport, maar met het juiste hoeveelheid geduld en balans ben ik ervan overtuigd dat hardlopen voor iedereen een geweldige sport kan zijn!

Zie ook:

Tags :

Algemene info hardlopen, Alle blogs, Hardloopblessures, Onderwerpen

Share This :

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts