Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Gezondheidsupdate (oktober 2023)

Alle blogs,Eigen verhalen

"Lucas, waar was je al die tijd? Komen er binnenkort weer nieuwe vlogs en blogs?"

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 1

Sommigen van jullie zullen ongetwijfeld gedacht hebben waar ik al die tijd was. Dat klopt, ik ben er inderdaad een tijdje uit geweest. Voor een tijd geen nieuwe blogs gemaakt en geen nieuwe video’s meer op het Guide2Run kanaal. Toch heb ik goed nieuws, want na mijn lange afwezigheid ga ik alles weer beetje bij beetje opstarten. In dit blog ga ik jullie helemaal bijpraten over waarom ik een tijdje niets meer geplaatst hebt en wat ik afgelopen maanden allemaal heb meegemaakt. Wederom dus weer een nieuwe update over mijn mentale -en fysieke gezondheidstoestand. 

Inhoud

Opnieuw gezondheidsproblemen

Gezondheidsupdate 2

Korte herhaling van wat er aan vooraf ging

Voor de mensen die het nog niets weten. Afgelopen jaar ben ik in februari gediagnosticeerd met colitis ulcerosa, een chronische ontsteking aan de dikke darm. Dit is een auto-immuun ziekte, wat wil zeggen dat de cellen in mijn dikke darm op een willekeurig moment elkaar aan kunnen vallen, waardoor er dus een ontsteking ontstaat. Daarom heb ik afgelopen drie kwart jaar enorm gestruggeld om de ontsteking(en) onder controle te houden. Had hierdoor veel last van bijwerkingen van nieuwe voorgeschreven medicatie, darmklachten, buikpijn, hoofdpijn en vooral extreme vermoeidheid. Dit had niet alleen een fysieke impact op mij, maar vooral ook mentaal. Doordat ik zo weinig tot niks kon doen, heb ik echt voor een aantal maanden lang het leven even niet meer zien zitten. ”Als het zo heel mijn leven moet, dan hoeft het voor mij niet meer”, dacht ik vaak. Toch had ik nog altijd diep van binnen goede hoop dat het uiteindelijk weer goed zou komen.

Wisselende periodes

Van februari tot nu, was de periode van april-mei het enige moment waarop ik mij redelijk goed voelde. Rond de periode van de zomervakantie, zo vanaf half juni, namen de klachten weer toe. Van de intervaltrainingen die ik deed, werden het alleen nog maar rustige hardlooprondjes en vanaf september even helemaal niets. Datzelfde gold voor het maken van blogs en vlogs, dat kwam ook helemaal stil te liggen. Simpelweg omdat ik daar op dat moment veel te weinig motivatie en energie voor had. Voor mezelf was het destijds wat fijner om even helemaal de stekker eruit te trekken, even niets meer aan mijn hoofd te hebben en van alles te kunnen herstellen.

Augustus-september 2023

Eind augustus ging ik weer voor het eerst in ruim een half jaar tijd naar school toe. Ik had met mijn mentor afgesproken om een paar theorievakken te volgen, wat twee lessen van ongeveer twee uur in de week bedroeg. Het stelde niet veel voor, maar op deze manier kon ik toch weer even wennen om in het ritme te komen, zonder daarbij mezelf al teveel te belasten. Tot nu toe zijn de lessen prima bevallen en qua energie en belastbaarheid goed te doen. Daarnaast was ik regelmatig in het ziekenhuis voor gesprekken met de arts en het testen van de ontstekingswaarden. Ondanks dat de nieuwe medicatie niet leek aan te slaan, waren de ontstekingswaarden wel flink gedaald. Deze waren van 274 naar 110 microgram calprotectine gegaan, wat al een hele verbetering hoorde te zijn. Alleen voelde ik dat nog niet, ik had nog steeds veel klachten. Daarom stelde de arts voor om nog een keer van binnen te kijken hoe de ontsteking er nu uit zag, dus kon ik over een week weer terugkomen.

Verbetering van de klachten

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 3

Oktober 2023

Ondertussen was de maand oktober aangebroken. Na afloop van het onderzoek vertelde de arts dat de ontsteking wel meeviel en redelijk rustig leek te zijn. De arts en ik hadden afgesproken dat ik dezelfde medicatie zou behouden en alleen de dosis te verhogen. Voortaan mocht ik dus twee pillen Jyseleca op een dag nemen in plaats van één. Een week lang had ik wat bijwerkingen, zoals hoofdpijn, omdat mijn lichaam weer moest wennen aan een hogere dosis. Na deze week van bijwerkingen, leek mijn energieniveau weer enorm toe te nemen. Ik kon weer veel meer doen en werd met de dag productiever. Zo had ik voor mezelf een routineschema gemaakt met wat ik de gedurende dag allemaal kon doen. De lichamelijke verbetering kwam een beetje tegelijkertijd met de mentale verbeteringen bij mij. Ik denk vooral dat door deze combinatie de klachten weg zijn getrokken en ik hierdoor ook weer positiever in het leven sta.

Revalidatie sporten

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 4

Zo heb ik het sporten weer meer opgepakt. Voordat ik al deze ellende kreeg woog ik 61 kg, na alle gezondheidsproblemen was ik behoorlijk afgevallen en woog ik nog maar 56 kg. Tijd om wat aan te sterken dus!

Krachttraining

Zo ben ik weer begonnen aan het doen van krachttraining met als doel mezelf weer sterker maken. Dit doe ik nu weer zo 3 keer per week, waarbij ik heel mijn lichaam train. Tijdens deze krachtsessies kan ik echt genieten. Het voelt super goed om dit te doen sinds driekwart jaar geleden, vooral het gevoel weer productief bezig te zijn en jezelf te verbeteren.

Fietsen

Ook ben ik weer gaan fietsen. De eerste paar weken begon het vooral met op de stadsfiets een rustig rondje rijden van 10-20 km. Ondertussen pak ik nu ook weer regelmatig de racefiets uit de schuur om rondjes van 30, soms zelfs van 40 km te maken. Op dit moment probeer ik met het fietsen heel langzaam het intervallen weer op te pakken. Als het straks nog wat beter voelt en het wat kouder buiten is, wil ik ook weer eens gaan mountainbiken. Dat is ook wel weer leuk voor de fietstechniek natuurlijk 😉

Boksen

Een andere nieuwe sport die ik ook ben gaan doen is boksen. Sinds een aantal maanden hebben wij bij ons in de tuin een bokszak hangen om tegen aan te slaan. Zelf heb ik dan ook mijn eigen bokshandschoenen, wat het slaan wat minder pijnlijk maakt 🙂 Het is dan altijd lekker om een paar keer in de week ’s avonds voor een half uurtje eens lekker los te gaan en alle woede om te kunnen zetten in positiviteit. Daarnaast is het boksen een goede combi met de krachttraining, wat elkaar dan ook goed aanvult.

Hardlopen

En natuurlijk mag ik deze niet vergeten. Hardlopen is het meest recente van al deze sporten die ik doe. Hier ben ik dan ook nog maar een kleine twee weken mee bezig. Omdat hardlopen nog altijd behoorlijk belastend is voor mijn darmen, doe ik dit momenteel nog maar twee keer per week ongeveer een half uurtje op rustig tempo. Conditioneel is het hardlopen nog erg wennen. De hartslag tijdens het lopen is veel hoger dan ik ‘vroeger’ gewend was. Toch is het op een rustig tempo, voor mij zo tussen de 5:30-5:00/km, goed te doen en ben ik meer bezig met het genieten van de omgeving dan van mezelf te moeten presteren. Al met al, super fijn om het hardlopen weer te kunnen doen en dit langzaam op te gaan pakken!

Momenteel vooral genieten boven presteren

Van een gespecialiseerde hardloper ben ik nu eigenlijk een soort van allrounder geworden. Dit heb ik eigenlijk een beetje bewust gedaan om vooral te kunnen genieten van alle variatie in het sporten en om mezelf niet teveel te focussen op het presteren. Momenteel ben ik dus van plan om deze variatie aan sporten er voor een tijdje in te houden en vooral plezier te hebben in wat ik doe.

Aanpassen van leefstijl

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 5

Naast alle grote details heb ik ook wat kleine details aangepast in mijn leven. Zo heb ik mijn leefstijl wat opnieuw ingericht, vooral om wat productiever te kunnen zijn. 

Gezonde voeding

Suikers & snacks overslaan

In mijn vorige update had ik jullie al verteld dat ik gestopt ben met vlees eten en dat ik zoveel mogelijk plantaardig eet voor een optimaal energieniveau. Ongeveer anderhalve week geleden heb ik voor mezelf besloten om ook suikers en snacks zoveel mogelijk te beperken. Momenteel lukt dat aardig goed en heb ik soms dat ik dagen achter elkaar niks aan toegevoegde suikers heb gegeten. De chocolaatjes bij de koffie ’s avonds sla ik nu dus over 🙂 Het idee voor mij hierachter is om de korte energiepieken te voorkomen en vooral een hogere langdurige energielijn te creëren, waardoor ik mijn energieniveau nog een extra boost geef en hierdoor nog productiever kan zijn.

Bewust bezig zijn met voedingsstoffen

Ook let ik nu wat meer op welke voedingsstoffen ik dagelijks nodig heb. Zo probeer ik te letten op de hoeveelheid eiwitten die ik dagelijks nodig heb voor vooral mijn krachttraining en het (spier)herstel. Dit doe ik ook met koolhydraten, maar dan meer voor de cardiosporten, zoals fietsen en hardlopen. Voor mij klonk dit eerst ook als een heel klein detail, maar toch merk ik hierdoor zeker positieve veranderingen voor mezelf, vooral meer energie gedurende de dag en het sporten dat minder zwaar gaat.

Social media beperken

Verder heb ik voor mezelf afgesproken om het gebruik van social media te beperken. Het is niet zo dat ik er nooit meer op kijk, maar wel hooguit één, maximaal twee keer per dag. Dit heb ik gedaan om mezelf vooral te richten op mijn eigen bezigheden voor optimale productiviteit. Daarnaast geeft het voor mij ook wat meer rust in mijn hoofd en beperkt het de stress. Voor mensen die dit ook willen proberen, in het begin is het misschien wat lastig, maar het is zeker een aanrader!

Koude douches

Het klinkt misschien wat koud, maar ook ben ik gestart met het regelmatig nemen van koude douches. Dit is eigenlijk wat meer om mezelf mentaal sterker te maken en mezelf toe te geven aan de kou. Voor mij is het altijd een hele overwinning om een koude douche genomen te hebben. Soms is het ook echt koud, maar soms kan het ook best wel lekker zijn, zeker na de krachttraining of het boksen. En wonderbaarlijk genoeg draagt het ook bij aan een hogere hoeveelheid energie die ik heb na het douchen. Nu is het niet zo dat ik elke dag koud douche, soms neem ik nog wel eens een warme douche. Toch wil ik koud douchen er om de dag inhouden, ook al gaat het in de winter straks koud worden 🙂

Ademhalingsworkout

’s Avonds na het slapen doe ik vaak een ademhalingsworkout. Dit doe ik om mijn lichaam tot rust te brengen voor het slapen gaan en mezelf los te maken van alle stress. Zo’n ademhalingsworkout bestaat bij mij uit diepe rustige buikademhalingen, vervolgens snellere ademhalingen, weer rustige diepe buikademhalingen, gevolgd door een adempauze van soms wel 2 minuten. Dit dan voor 3 series. Het klinkt eigenlijk net als een soort van intervaltraining, dan meer met ademen. Na afloop voel ik mij altijd wat licht in het hoofd en zweverig, wat heerlijk is om in slaap te vallen. Voor anderen zeker een aanrader om eens te proberen!

Mediteren

Vrijwel meteen na de ademhalingsworkout ga ik mediteren. Door de ademhalingsworkout ga ik vrij ontspannen de meditatie in. Daarom zie ik de ademhalingsworkout en meditatie als één onderdeel met dezelfde voordelen, namelijk ontspanning voor het slapen. Het mooie is dat je tijdens de meditatie ook visualisatie kan toepassen om makkelijker naar je (levens)doelen toe te werken. Dit is daarom ook iets wat ik vaak doe tijdens de meditatie. Ook het mediteren en visualiseren is iets wat ik alle mensen aanraad om te doen voor het slapen gaan.

Oppakken studie

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 6

Inhalen gemiste vakken

Ondertussen heb ik dus weer voor bijna drie weken meer energie en kan ik weer wat meer gaan doen. Dat betekent onder andere dat ik de studie weer verder op kan gaan pakken. Ik hoop daarom ook komend jaar voor het grootste gedeelte de gemiste theorievakken en stage in te halen. Volledige uren stage gaat misschien nog wat lastig worden, al zullen de uren verspreid over een iets langere periode wel lukken. 

Motivatie studie

Eerlijk gezegd had ik in het begin weinig motivatie en daarom ook moeite om de studie fysiotherapie weer op te pakken. Toch weet ik vrijwel zeker dat ik deze motivatie snel weer terug ga vinden. Nu ik weer meer energie heb merk ik ook dat de motivatie hiervoor weer langzaam terug begint te komen, wat ik zeker zie als een goed teken.

Oppakken blogs en vlogs

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 7

En natuurlijk om niet te vergeten… het oppakken van het bloggen en vloggen. Het bloggen ben ik nu weer langzaam aan het oppakken, het vloggen komt binnenkort ook weer. Ook hiervoor is de motivatie weer langzaam aan het terugkomen, wat het voor mij ook makkelijker en natuurlijk veel leuker maakt om hiermee verder te gaan. Dus binnenkort weer genoeg nieuwe verhalen en nieuwe leuke (hardloop)video’s! Mijn doel is om deze wekelijks te gaan maken.

Stukje onzekerheid

Gezondheidsupdate (oktober 2023) 8

Ondanks dat alles nu weer stukken beter gaat, ben ik nog lang niet de oude en is er nog altijd de kans dat er opnieuw een terugslag in de gezondheid kan komen. Dat maakt de toekomst helaas nog altijd onzeker voor mij. Toch blijf ik goede hoop houden, zeker gezien de aanpassingen die ik heb gemaakt in mijn leven. Kortom, ik geloof erin dat alles straks weer helemaal goed gaat komen, al zal het misschien nog wel wat tijd nodig hebben.

Mochten jullie nog ergens vragen over hebben? Stel deze dan gerust hier beneden in de comments 🙂

Zie ook:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts