Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Wat zijn de meest voorkomende hardloopblessures?

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Hardloopblessures,Onderwerpen

Hardloopblessures, welke zijn de meest voorkomende bij hardlopers?

Meest voorkomende hardloopblessures

Bijna elke hardloper zou hier ooit ongetwijfeld mee te maken hebben gehad, blessures. Hardloopblessures zijn erg vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je er weken tot zelfs maanden lang uit ligt. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende hardloopblessures en hoe pak je deze het beste aan? In dit blog bespreken we de 10 meest voorkomende hardloopblessures. 

Meest voorkomende hardloopblessures

1: Achillespeesontsteking

Incidentie hardloopblessure: 40-50% van alle hardloopblessures

Meest voorkomende hardloopblessures achillespees

Wat is het?

Achillespeesblessures zijn een van de meest voorkomende hardloopblessures. Een achillespeesontsteking is zoals de naam al zegt een ontsteking aan de achillespees. De achillespees is een lange pees onderaan de kuiten die aanhecht op het hielbeen.

Kenmerken

Zodra je een achillespeesontsteking hebt opgelopen, voel je tijdens het hardlopen een stekende pijn net boven de hiel. Deze pijn gaat meestal na een kwartiertje hardlopen weer weg, maar komt in rust weer terug. Ook ervaar je in de ochtend op deze plek wat stijfheid. In ergere gevallen is er op de plaats van de achillespees een verdikking te voelen. 

Oorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een achillespeesontsteking is overbelasting. Tijdens het hardlopen wordt deze pees continu herhalend op spanning gebracht. Pezen die houden niet van plotseling snelle veranderingen. Zodra je te enthousiast het hardlopen opbouwt of plotseling meer gaat trainen dan normaal, kan dit tot overbelasting van de achillespees leiden.

Beloop

Over het algemeen heeft een achillespeesontsteking een progressief beloop. Dat wil zeggen dat de ontsteking alleen maar erger wordt zodra je hier mee door blijft lopen. Wat mensen vaak doen is een pijnstiller nemen en dan toch gaan hardlopen. Zo werkt dit helaas niet. Met een pijnstiller rem je alleen maar de pijn af, maar de schade (ontsteking) zit er nog. 

Behandeling

Daarom is het raadzaam om wat gas terug te nemen en minder te gaan trainen dan normaal of zelfs voor een paar weken volledige rust te houden. Het op tijd herkennen van deze blessure en hier naar handelen draagt enorm bij aan het herstel. Door op tijd gas terug te nemen of rust te houden, houdt je de schade voor jezelf zo min mogelijk waardoor het lichaam minder lang de tijd nodig heeft om te herstellen. Het is raadzaam om na ongeveer een week te beginnen met rustige krachtoefeningen voor de achillespees. Denk aan bijvoorbeeld calf raises en op de tenen lopen. Doe dit voorzichtig in het begin, zodat de blessure niet terugkomt. Ook kan je alternatieve trainingen doen, zoals fietsen, zwemmen en eventueel wandelen. 

Hersteltijd

Bij een milde achillespeesontsteking is de klacht met inachtneming van rust binnen 2-4 weken verdwenen. Bij serieuzere klachten kan het 6 weken tot zelfs 3 maanden duren.

2. Runners knee (iliotibiaal band / frictiesyndroom)

Incidentie hardloopblessure: 5-14% van alle hardloopblessures

Meest voorkomende hardloopblessures iliotibiaal stress syndroom

Wat is het?

Een runnersknee, ook wel iliotibiaal bandsyndroom genoemd is een blessure aan de iliotibiale band. Ook dit is een van de meest voorkomende hardloopblessures. Dit is een lang ligament die vanaf de buitenzijde van de heup naar de buitenzijde van de knie loopt. Door overmatige wrijving van de iliotibiale band langs de structuren van en rondom de knie kan er irritatie ontstaan. Deze wrijving ontstaat door het continue strekken en buigen van het kniegewricht. 

Kenmerken

 • Aan de buitenzijde van de knie is tijdens het hardlopen een doffe prikkelende pijn te voelen. Deze pijn kan gedurende en na het lopen erger worden.
 • Stijfheid van de knie en heup
 • Zwelling rondom de knie en de heup

Oorzaken

 • Overbelasting (door het hardlopen)
 • Veelvuldig hardlopen op schuin wegdek
 • Versleten hardloopschoenen
 • Overpronatie
 • O-benen of X-benen 

Beloop

Zodra je met deze blessure door blijft lopen, is het beloop progressief. Dat betekent dat de pijn hierdoor alleen maar erger wordt. Zodra je voldoende rust houdt, zal de pijn afnemen.

Behandeling

Belangrijk is om als eerste voldoende rust te houden. Doe dus geen sporten die deze pijn uitlokken. Na ongeveer een week is het nuttig om versterkende oefeningen voor de iliotibiale band te doen. Hierbij is het goed om de gehele keten te trainen. Dus ook de heup-, been-, en buikspieren. Dit kan je doen door middel van kracht- en stabiliteitstraining. Voorbeelden hiervan zijn de crabwalk met weerstandselastiek en op een been staan en andere been zijwaarts omhoog heffen. 

Hersteltijd

Met voldoende rust is de klacht meestal na 2 weken weer verdwenen.

3: Shin splint

Incidentie hardloopblessure: 18% van alle hardloopblessures

Meest voorkomende hardloopblessures shin splint

Wat is het?

Een andere een van de meest voorkomende hardloopblessures is shin splints. Shin splints (ook wel scheenklachten) is een blessure door geïrriteerde spieren rond het scheenbeen. Deze irritatie ontstaat door belastende trekkrachten die op deze spieren komen te staan bij intensieve bewegingen. Bij het hardlopen komt dit door het veelvuldig afzetten en springen.

Kenmerken

 • Doffe, zeurende of zelfs scherpe pijn aan de binnenkant en / of voorzijde van het scheenbeen.
 • Pijn kan uitstralen naar de enkel en de knie
 • Tijdens het hardlopen zijn vaak de afzet en de landing pijnlijk
 • In rust is de pijn minder tot niet aanwezig, in vergevorderd stadium is deze pijn ook in rust aanwezig

Oorzaken

 • Overbelasting
 • Versleten / verkeerd schoeisel
 • Overgewicht
 • Verkeerde stand van de voeten

Beloop

Op deze blessure door blijven lopen maakt het alleen maar erger. Met voldoende rust zal de klacht na verloop van tijd weer afnemen. 

Behandeling

Als eerste is het belangrijk om op z’n minst een week rust te nemen. Vervolgens kan je aan de slag gaan met kracht- en stabiliteitstraining voor de kuit- en scheenspieren. Ook kan je alternatieve sporten doen, zoals fietsen, wandelen (als dat gaat) en zwemmen. Verder heb je nog compressiekousen die zorgen voor wat meer stevigheid en compressie. Door een betere doorbloeding zijn je onderbenen in staat om sneller te herstellen. Een andere optie is het aanschaffen van speciale zooltjes. Deze kan je laten aanmeten bij een (sport)podotherapeut. Voor een behandeling van deze blessure kan je dus goed bij een (sport)podotherapeut, maar ook bij een (sport)fysiotherapeut terecht.

Hersteltijd

Met voldoende rust en alternatief trainen is deze klacht meestal na 4 weken weer volledig verdwenen.

4. Jumpers knee (patellapees)

Incidentie hardloopblessure: 13% van alle hardloopblessures

Meest voorkomende hardloopblessures jumpers knee

Wat is het?

Ook de jumpersknee behoort tot een van de meest voorkomende hardloopblessures. Een jumpersknee is een irritatie aan de patellapees (pees onder de knieschijf). Deze blessure komt veel voor bij sporten waarbij je veel moet springen, waaronder dus ook hardlopen. Door het vele springen kan deze patellapees overbelast raken, waardoor er dus een jumpersknee kan ontstaan.

Kenmerken

 • Zeurende / stekende pijn net onder de knieschijf.
 • Pijn neemt toe als je met kracht afzet. Bijvoorbeeld bij de afzet tijdens het hardlopen.
 • Pijn tijdens de warming-up (10-15 minuten), hierna wordt de pijn iets minder.
 • Stijfheid, in de ochtend bij het opstaan maar ook bij het opstarten van een bepaalde activiteit.
 • In sommige gevallen is er een zwelling van de patellapees te zien.

Oorzaken

 • Overbelasting (vooral bij meer sporten en meer springen)
 • Zwakkere been- en heupspieren
 • Overgewicht
 • X- en O-benen, platvoeten, holvoeten en beenlengteverschil
 • Overpronatie
 • Hardloopschoenen met weinig / geen demping

Beloop

Indien er door wordt gegaan met hardlopen, is het beloop progressief. De klacht wordt dan alleen maar erger.

Behandeling

Eerst is het belangrijk om de sportbelasting te verminderen. Dus zorg ervoor dat het sporten de pijn niet uit gaat lokken. Indien dat ook pijn doet, raad ik het aan om voor een week zelfs volledig rust te houden. Ook zijn oefeningen voor de patellapees belangrijk om te doen. Denk aan lichte squats en het strekken en buigen van het been. Maar ook kracht- en stabiliteitsoefeningen om je been- en heupspieren te trainen. Als je merkt dat je hardloopschoenen versleten zijn, dan is het aan te raden om op tijd nieuwe te halen. Een statische analyse kan tenslotte ook nog helpen om eventuele statische afwijkingen op te sporen en hier wat tegen te doen. Voor deze statische analyses kan je bij een podotherapeut en soms ook een fysiotherapeut terecht.

Hersteltijd

Met het in acht nemen van voldoende rust is deze klacht meestal na 4 weken verdwenen.

5. Patellofemoraal pijnsyndroom

Incidentie hardloopblessure: 32% van alle hardloopblessures

meest voorkomende hardloopblessures patellofemoraal pijnsyndroom

Wat is het?

Het patellofemoraal pijnsyndroom hoort ook in de top 10 meest voorkomende hardloopblessures. Bij een patellofemoraal pijnsyndroom heb je pijn rondom de knie, meestal aan de voorzijde en de achterzijde van de knieschijf. Deze blessure ontstaat door de wrijving tussen de knieschijf en het kniegewricht die plaatsvindt wanneer de knie gestrekt en gebogen wordt. Door teveel wrijving kan het gebied rondom de knieschijf en het kniegewricht geïrriteerd raken, met als gevolg het patellofemoraal pijnsyndroom.

Kenmerken

 • Pijn bij activiteiten met het buigen en strekken van de knie, zoals hurken en traplopen, fietsen, maar dus ook hardlopen.
 • Eventuele zwelling van de knie
 • Uitstralende pijn die zich verder over de knie uitbreidt
 • Knarsend gevoel tijdens het buigen en strekken van de knie
 • Stijfheid van de knie, vooral ’s ochtends bij het opstaan en bij het na lange tijd stilzitten weer in beweging komen.

Oorzaken

 • Overbelasting (door sporten maar ook zeker door een beroep met veel hurken)
 • Trauma, door bijvoorbeeld een val op de knie
 • Overgewicht
 • Zwakkere beenspieren

Beloop

Met deze blessure door blijven hardlopen, maakt de klacht alleen maar erger. Ook een beroep met veel hurken en veel fietsen verergert de klacht. Zodra deze activiteiten wat worden verminderd, zal de klacht langzaam maar zeker verdwijnen.

Behandeling

Als eerste is het belangrijk om de pijn uitlokkende activiteiten, zoals hardlopen en fietsen te verminderen. In sommige gevallen is een tijdelijke volledige stop van deze sporten noodzakelijk. Wel zou je alternatieve sporten kunnen doen die geen pijn geven, zoals zwemmen. Vervolgens is het belangrijk om door middel van oefeningen je knieën sterk te houden, zoals squatten en het rekken en strekken van de knie. Als de klacht wat minder wordt, kan je het hardlopen en eventueel fietsen weer rustig op gaan bouwen.

Hersteltijd

Met voldoende rust is deze klacht na 6 weken meestal weer volledig verdwenen.

6. Liesblessure

Exacte incidentie hardloopblessure onbekend, schatting: 10-18% van alle hardloopblessures

meest voorkomende hardloopblessures liesblessure

Wat is het?

Verder is een liesblessure ook een van de meest voorkomende hardloopblessures. Bij een liesblessure ervaar je pijn in en rondom de liesregio. Je hebt twee verschillende manieren om zo’n liesblessure op te lopen, namelijk acuut of sluimerend. Acuut wil zeggen dat er een traumamoment voor aanwezig is geweest. Dit zien we veel terug bij sprinters die uit het niets moeten versnellen. Bij sluimerend gaat het over een overbelastingblessure. Hierbij zijn de liesstructuren teveel op rek gekomen, waardoor er irritatie kan ontstaan. 

Kenmerken

 • Pijn in de liesregio, deze pijn kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen
 • Pijn komt vooral op tijdens het versnellen met het hardlopen 
 • In een verder gevorderd stadium komt deze pijn ook in rust en andere dagelijkse activiteiten voor
 • Mogelijk krachtsverlies in het aangedane been
 • Mank lopen vanwege de pijn in de lies

Oorzaken

 • Het vaak uitvoeren van versnellingen, denk bijvoorbeeld aan sprinttrainingen
 • Te veel / te lang hardlopen (zonder dat je dit gewend bent)
 • Slechte / geen warming-up 
 • Verkeerde bekkenstand
 • Verminderde beweeglijkheid in de lies, minder lenig

Beloop, behandeling en hersteltijd

Bij het negeren van de klacht en doorgaan met sporten kan de klacht alleen maar doen verergeren. Vaak is minder (intensief) sporten al voldoende, maar in sommige gevallen is 1 tot 2 weken rust nemen noodzakelijk. Voor de lies is het goed om na voldoende rust rek- en krachtoefeningen te doen voor de adductoren die zich aan de binnenkant van het bovenbeen bevinden. Maar denk ook aan het trainen van de buik- en de heupspieren. Voor het behouden van de conditie zijn minder belastende sporten zoals fietsen, zwemmen en eventueel wandelen goed om te doen. Met voldoende rust is deze klacht meestal na 6 weken verdwenen.

7. Hamstringblessure

Exacte incidentie hardloopblessure onbekend, schatting: 16,4 gevallen per 1000 uur training

hamstringblessure

Wat is het?

Ook een hamstringblessure is een van de meest voorkomende hardloopblessures.  De hamstrings is een spiergroep die uit 3 verschillende spieren bestaat. Deze spieren lopen vanaf de achterkant van het bovenbeen via de zitknobbel (onderkant van het bekken) naar de binnen- en buitenkant van de knie. Bij een hamstringblessure heb je een gedeeltelijke of een volledige ruptuur (scheur) in een van deze hamstrings. In minder erge gevallen kunnen deze ook verrekt zijn. 

Kenmerken

 • Stekende / schietende pijn aan de achterkant van het bovenbeen, deze pijn komt vooral op tijdens het met kracht afzetten 
 • Stijfheid aan de achterkant van het bovenbeen
 • Eventuele blauwverkleuring en zwelling
 • Voelbare kuil bij een grote ruptuur

Oorzaken

 • Plotseling versnellen, bijvoorbeeld tijdens een sprinttraining (verrekking of ruptuur in het midden)
 • Hardlopen op glad wegdek (vaak verrekking meer richting de bil)
 • Overbelasting (vaak meer richting de bil)
 • Kortere hamstrings 
 • Slechte / geen warming-up gevolgd door een intensieve training

Beloop, behandeling en hersteltijd

Bij het hebben van een hamstringblessure is het niet verstandig om door te gaan met trainen. Heb je continu bij het kracht zetten een schietende pijn in de hamstrings, wat maar niet over gaat?  Dan is het aan te raden om naar een sportarts of fysiotherapeut te gaan om vast te laten stellen of het een hamstringblessure is en zo ja, of het om een verrekking of ruptuur gaat. Bij een hamstringblessure is het belangrijk om goed en lang rust te pakken, zodat de spieren zich kunnen herstellen. In de meeste gevallen is alternatief trainen voor een langere tijd nodig. Zo kan je het hardlopen vervangen door te gaan fietsen. Het is verstandig om dit te overleggen met je behandelaar (meestal sportarts of fysiotherapeut). Zodra de hamstrings weer beter belastbaar zijn, is het goed om krachttraining te doen. Een voorbeeld van zo’n krachtoefening is de Nordic curl. Het herstel hangt zeer af van de ernst van de hamstringblessure. Meestal kan je door middel van een goede begeleiding binnen 6-8 weken weer hersteld zijn. Bij een verrekking of ruptuur hoger gelegen in de hamstrings kan dit oplopen tot wel 12-16 weken. 

8. Enkelblessure

Incidentie hardloopblessure: 5-39% van alle hardloopblessures

enkelblessure

Wat is het?

Ook deze blessure valt in het top 10 lijstje van de meest voorkomende hardloopblessures . Je enkel bestaat uit een heel complex van enkelbanden. Gezien de grote opvangkracht die deze enkelbanden tijdens het hardlopen op moeten vangen, is de kans aanwezig dat deze overbelast kunnen raken. Daarnaast heb je nog de kans dat je tijdens het hardlopen verkeerd terecht komt, waardoor de enkelbanden opgerekt kunnen worden of zelfs afscheuren. Hierdoor kan de enkel opgezwollen raken en veel pijn doen.

Kenmerken

 • Gezwollen enkel
 • Blauwkleuring (kans op enkelbandruptuur aanwezig)
 • Pijnlijk om te belasten / op te staan
 • Beweeglijkheid anders dan normaal (bij ruptuur vaak groter, bij oprekking en ontsteking verminderd)
 • Instabiliteit
 • Voet mogelijk vervormd

Oorzaken

 • Overbelasting
 • Zwakkere enkels / enkelbanden
 • Traumamoment (verkeerd terechtkomen op je voet)
 • Overpronatie
 • Slechte / versleten hardloopschoenen

Beloop, behandeling en hersteltijd

Bij een enkelblessure is het niet verstandig om hier mee door te trainen. Zeker bij pijn tijdens het belasten. Mocht deze klacht je gaan beperken in activiteiten, dan is het aan te raden om naar een fysiotherapeut te gaan. Zo kan er beter naar de ernst van de enkelblessure gekeken worden en hoe je zo snel mogelijk van deze blessure kan herstellen. Vaak is een week rust essentieel om de ontstekingsfase te doorlopen. Na deze fase wordt er meestal aan de stabiliteit van de enkel gewerkt. Bij een enkelblessure treedt er instabiliteit op in de enkel, waardoor het noodzakelijk is om deze stabiliteit weer terug te winnen. Dit kan je doen door je enkelbanden weer sterker te maken. Vaak bevatten stabiliteitsoefeningen voor de enkel oefeningen waarbij je op één been moet staan. Hierin is er makkelijk in moeilijkheidsgraad te variëren. Zo kan je dit met gewichten, andere ondergrond of aquaback verzwaren. Ook bij deze blessure hangt de hersteltijd af van de ernst van de blessure. Bij overbelasting en lichte overrekking  kan het herstel tot 6 weken duren. Bij een gedeeltelijke of volledige ruptuur in de enkelband kan dit wel 12 weken of zelfs langer duren.

Standaard zwakke enkels?

Als je standaard wat zwakkere enkels hebt, is het goed om deze stabiliteitsoefeningen te blijven doen. Zo houd je je enkels sterk, waardoor je deze minder snel belast of verzwikt.

9. Hielspoor

Incidentie hardloopblessure: 4,5-10% van alle hardloopblessures

hielspoor

Wat is het?

Op nummer 9 van de lijst meest voorkomende hardloopblessures staat hielspoor. Bij hielspoor heb je last aan de onderkant van je voet. Dit is een overbelastinsgblessure van de pees die vanaf de onderkant van de hiel naar de onderkant van je tenen loopt. Dit is vaak een vervelende plek, omdat de locatie waar de pijn zit vaak de eerste plek is die tijdens het hardlopen wordt belast.

Kenmerken

 • Felle, scherpe pijn onder de hiel bij staan / belasten
 • Mogelijke uitstraling naar de zijkanten van je hiel
 • Onderkant hiel vooral pijnlijk bij het belasten na wat langer rust, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed
 • (Ochtend)stijfheid

Oorzaken

 • Overpronatie
 • Overbelasting
 • Veel staan in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het werk
 • Overbelasting
 • Overgewicht
 • Plat- / holvoeten
 • Verkorte achillespees en / of kuitspieren
 • Versleten hardloopschoenen

Beloop, behandeling en hersteltijd

Bij hielspoor hangt het van de ernst en de oorzaak af of je hiermee kan hardlopen. Bij overpronatie, zijn hardloopschoenen met wat meer support een mogelijkheid om de blessure wat meer te verhelpen. Ook (gel)zooltjes in de hardloopschoenen kunnen een goede uitkomst bieden. Mocht je versleten hardloopschoenen hebben, dan kan het kopen van nieuwe hardloopschoenen met weer voldoende demping ook helpen. Als het hardlopen teveel pijn doet, is het af te raden om hiermee door te lopen. Je kunt dan het beste naar een podotherapeut of fysiotherapeut gaan om de hielspoor te laten behandelen. Ook kunnen oefeningen zoals het krommen en strekken van de tenen helpen om de pees weer wat soepeler te maken. Het rollen van een tennisbal onder de pijnlijke voet zorgt voor ontspanning van de pees, waardoor het hardlopen wat minder pijnlijk is. Hielspoor dat door overbelasting is ontstaan is meestal na 2-4 weken weer verdwenen. In andere gevallen kan het zelfs maanden duren.

10. Heupblessure

Exacte incidentie hardloopblessure onbekend, schatting: 5,9% van alle hardloopblessures

heupblessure

Wat is het?

Als laatste blessure in de lijst meest voorkomende hardloopblessures hebben we de heupblessure. De heupspieren zijn tijdens het hardlopen verantwoordelijk voor het opwekken en doorgeven van de kracht naar beneden het lichaam om zo bij het hardlopen vooruit te komen. Als de pezen of spieren rondom de heup overbelast raken, kan dat bij het hardlopen en zelfs andere activiteiten behoorlijk hinderlijk zijn. Naast overbelasting van de heupspieren en pezen kan je ook een ontstoken slijmbeurs hebben. Dit is een vloeistofzakje dat dient als stootkussen tussen de spieren en het bot. Zodra dit zakje ontstoken is, geeft de wrijving tussen de spieren en het bot dus meer pijn. Bij de oudere hardlopers kan er ook nog artrose optreden. De frictie van de botstructuren zorgen hierbij voor meer spierspanning, wat pijn doet. Vergeleken met de andere twee soorten heupblessures, is er bij artrose geen sprake van schade.

Kenmerken

 • Pijn aan de zijkant(en) van de heup tijdens het hardlopen
 • Doffe, soms ook scherpe pijn in de heup tijdens het hardlopen
 • Elke keer als je met je heup beweegt komt de herkenbare pijn weer op
 • Soms ook pijnlijk als je op de plek drukt
 • Bij ontsteking (van de slijmbeurs) ook roodheid en zwelling mogelijk

Oorzaken

 • Overbelasting
 • Afwijkende stand heupen en / of voeten
 • Artrose
 • Overgewicht
 • Plotselinge versnelling (pijn schiet er dan vrijwel meteen in)

Beloop, behandeling en hersteltijd

Bij een heupblessure hangt het van de ernst af of je hiermee verder kunt hardlopen. Zodra het bij het hardlopen teveel pijn gaat doen is het af te raden om hiermee door te gaan. Zeker bij een ontsteking, waarbij de klacht alleen maar erger wordt zodra je het verder gaat belasten. Mocht het teveel pijn doen dan is een weekje rustiger trainen of zelfs volledige rust een verstandige optie. Zodra de pijn weg is, is het goed om spierversterkende oefeningen voor de heup te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weerstandsoefeningen met elastiek. Zo maak je de heupspieren sterker, waardoor deze beter belast kunnen worden. Ook het herstel van een heupblessure is afhankelijk van de ernst van de klacht. Bij een heupblessure waarbij het gaat om een ontsteking, zoals een slijmbeursontsteking, duurt het meestal 2-4 weken voordat je weer klachtenvrij bent.

Zie ook:

Bronnen:

 • Achillespeesontsteking: Oorzaak, symptomen en behandeling. (z.d.-a). Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://hielspoorinfo.nl
 
 
 • Oostenbrink, R. (2021, 21 juli). Hoe herken je shin splints? Sport Medisch Centrum Papendal.

 •  Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://smcp.nl

 • Shin splint -Symptomen, Oorzaken & Behandeling. (2021, 25 maart). Livit Orthopedie

 • Jumpers knee – UMC Utrecht. (z.d.). Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.umcutrecht.nl

 • Patellofemoraal pijnsyndroom. (2022, 1 juli). Catharina Ziekenhuis. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.catharinaziekenhuis.nl

 • Ik heb pijn aan mijn knieschijf bij bewegen | Thuisarts.nl. (2022, 8 augustus). Website by One Shoe – Advertising and Digital Agency www.oneshoe.nl. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.thuisarts.nl

 • liesblessure.nl. (2022, 3 maart). Liesblessure – informatie – liespijn – behandeling – voetbal – hardlopen. Liesblessure. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.liesblessure.nl

 • Hamstring blessure? Pijn aan de hamstring? Klachten? (z.d.). Sportzorg. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.sportzorg.nl

 • Voetencentrum Wender. (2020, 22 oktober). Enkelblessure | Voetencentrum Wender. Podotherapeut. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://podotherapeut.nl

 • Ik heb hielspoor | Thuisarts.nl. (2021, 6 april). Website by One Shoe – Advertising and Digital Agency www.oneshoe.nl. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.thuisarts.nl

 • Voetencentrum Wender. (2020b, oktober 22). Heupblessure | Voetencentrum Wender. Podotherapeut. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://podotherapeut.nl 

 • Hagedoren, B. (2017, 11 januari). Vraag het de sportarts: heupblessure door hardlopen. www.allesoversport.nl. Geraadpleegd op 6 september 2022, van https://www.allesoversport.nl

 

Afbeeldingen:

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn