Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Wat is de lactaatdrempel?

Lactaatdrempel

Definitie

De lactaatdrempel, ook wel anaerobe drempel of IAT (Individual Anaerobic Threshold) genoemd, is het punt tijdens lichamelijke inspanning waarbij het lichaam lactaat (melkzuur) begint te produceren in een hoger tempo dan het kan afvoeren. 

Onder of boven de drempel lopen

Dit punt is de maximale inspanning die iemand gedurende langere tijd kan volhouden voordat vermoeidheid optreedt. Wanneer een hardloper onder de lactaatdrempel traint, kan het lichaam het lactaat efficiënt verwerken en verwijderen. Dit betekent dat de spieren zonder verzuring blijven functioneren, wat resulteert in een langere tijdsduur voordat vermoeidheid optreedt. Bij inspanning boven deze drempel begint lactaat zich echter op te hopen in de spieren, wat leidt tot spiervermoeidheid en uiteindelijk uitputting. Het lopen boven de lactaatdrempel houd je daardoor dus minder lang vol dan hardlopen onder de lactaatdrempel.

Aeroob en anaeroob

Het lopen onder de lactaatdrempel wordt daarom ook aeroob (met verbranding van zuurstof) en boven de lactaatdrempel anaeroob (zonder verbanding van zuurstof) genoemd. Meer over de verschillen tussen aeroob en anaeroob met hardlopen lees je in dit blog: Verschil aeroob en anaeroob trainen met hardlopen

Lactaatdrempel trainen

Training gericht op het verbeteren van de lactaatdrempel helpt atleten om efficiënter te worden bij het omgaan met melkzuur en hun uithoudingsvermogen te vergroten.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over de lactaatdrempel of andere (hardloop)onderwerpen, stel deze dan gerust in de comments hier beneden of neem contact met mij op.

Zie ook

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts