Guide2Run

Alle passie en liefde voor hardlopen!

Verschil functionele en traditionele krachttraining

Algemene info hardlopen,Alle blogs,Blogs,Krachttraining,Onderwerpen

Functionele vs traditionele krachttraining

functionele vs traditionele krachttraining voor hardlopen

Voor de meeste hardlopers lijkt krachttraining gewoon krachttraining. Toch is krachttraining essentieel voor het hardlopen. Zo verhoogt het de belastbaarheid van je lichaam en maakt het je sterker. Binnen de krachttraining zijn er grofweg twee soorten krachttraining, namelijk traditionele en functionele krachttraining. Wat deze twee soorten krachttraining nu precies inhouden en welke van de twee beter is om te doen vertel ik jullie in dit blog, verschil functionele en traditionele krachttraining.

Inhoud verschil functionele en traditionele krachttraining

Traditionele krachttraining

Dit is de meest bekende vorm van krachttraining en zie jet het daarom ook bijna iedereen doen. Traditionele krachttraining gaat over het trainen van kracht door het doen van algemene krachtoefeningen. Voorbeelden hiervan zijn squats, chest press, leg press, biceps curl, etc. Veel van deze traditionele krachtvormen voer je uit op een apparaat. Hierbij train je bepaalde spiergroepen wel op kracht, maar minder specifiek op wat je in het dagelijks leven nodig hebt. Een ander nadeel is dat je door de apparaten een beperkt aantal bewegingsgraden hebt, waardoor de gemaakte bewegingen minder natuurlijk zijn. Door deze onnatuurlijke bewegingen, train je minder tot zelfs helemaal niets van wat je in het dagelijks leven nodig hebt.

traditionele krachttraining
photo-1584466977773-e625c37cdd50

Voorbeeld van traditionele krachtoefeningen

Functionele krachttraining

Bij functionele krachttraining train je de spiergroepen die je in het dagelijks leven gebruikt en vooral voor de juiste functie. Zo is een leg extension voor het hardlopen niet zo functioneel, maar wel een pendel of kniehef beweging onder weerstand. Kenmerkend voor functionele krachttraining is dus het trainen van kracht met dezelfde beweging die je maakt bij je sport / dagelijks leven. Daarnaast gebruik je voor functionele krachttraining weinig tot geen krachtapparaten. Dit maakt functionele krachttraining ook makkelijk om thuis te doen.

Functionele krachttraining
photo-1594269807754-7b7926246d65

Voorbeeld van functionele krachttrainingsvormen

Traditionele of functionele krachttraining?

Ik wil niet zeggen dat de ene krachttrainingsvorm beter is dan de ander. Het gaat er vooral om waarvoor je deze krachtsvormen wilt gebruiken. Als je er bijvoorbeeld mooi gespierd uit wilt zien, dus echt voor het uiterlijk wil gaan, dan is traditionele krachttraining een prima methode om dit te bereiken. Hetzelfde geldt als traditionele krachttraining wel sportspecifiek voor je is, zoals crossfit of body building. Maar vooral sporten waarbij kracht niet alles bepalend is, zoals hardlopen, is het beter om meer functionele krachttraining te gaan doen. Het ligt er eigenlijk dus maar net aan wat je doel is en wat voor soort kracht je voor je sport nodig hebt. 

Alleen maar functionele of traditionele kracht?

Nu is het wel zo dat je bij hardlopen vooral functionele kracht nodig hebt, maar dat wil niet zeggen dat je nooit traditionele krachttraining mag doen. Als hardloper kan traditionele krachttraining wel goed zijn, alleen niet voor het verbeteren van sportspecifieke bewegingen. Zo kan je traditionele krachttraining prima inzetten om de belastbaarheid van de spieren en gewrichten te verhogen. Als hardloper is het bijvoorbeeld belangrijk om sterke kniegewrichten te hebben om de schokbelasting op te vangen. Hier kan je als hardloper dan ook prima de leg press voor gebruiken. 

Mijn ervaring met functionele en traditionele krachttraining

Zelf ben ik twee jaar geleden begonnen met krachttraining. Dit deed ik puur voor het hardlopen om mijn belastbaarheid en kracht te verhogen. Ik begon veel met traditionele krachttraining, dus veel gebruik van krachtapparatuur. Sinds kort ben ik meer functionele krachttraining gaan doen om mijn gebruikte spieren nog wat specifieker te trainen. Zo doe ik nog steeds wel traditionele krachtoefeningen, zoals de leg press, maar heb ik ook meer functionele krachttrainingsvormen in mijn programma toegevoegd. Hieronder heb ik een paar functionele oefeningen staan die ik doe voor het hardlopen.

Stabiliteitsoefening weegschaal
Single leg deadlift met gewichtsschijf van 5 kg, met kniehef opstappen op plyo box met gewichtsschijf boven het hoofd en weer terug.
Functionele vs traditionele krachttraining voor hardlopen oefening 2
Touwtjespringen: tweebenig, eenbenig en knieheffend erover heen.
Functionele vs traditionele krachttraining voor hardlopen oefening 3
One legged lunge squat met achterste been op een kleine verhoging. Meestal met halter van 30 kg. Deze oefening is iets minder functioneel en iets meer traditioneel.

Producten voor krachttraining

Producten functionele krachttraining

Het voordeel van functionele krachttraining is dat je dit gewoon ook thuis kan doen. Hieronder heb ik een aantal producten gezet die super handig zijn voor veel verschillende oefeningen.

Dumbells

Gewichtsschijven

Overige fitness artikelen

Kettlebells

Producten traditionele krachttraining

Naast de grotere fitness apparaten heb je ook kleinere apparaten die je zelf voor thuis kan gebruiken. Zo kan je toch je krachttraining blijven doen, zonder dat je naar de sportschool hoeft. Kortom, super handig als je een vorm van traditionele krachttraining thuis wil doen!

Rugtrainers

Squat racks

Optrekstangen

Buikspier banken

Conclusie

Grootste verschillen tussen functionele en traditionele krachttraining

  • Het grootste verschil tussen traditionele en functionele krachttraining is dus vooral dat je bij traditionele krachttraining meer algemene spiergroepen traint in een verminderde bewegingsrange, waardoor je meer algemene kracht traint en dus minder specifieke functie traint. Met functionele training train je dus wel meer de specifiekere spiergroepen door het gebruik van de juiste bewegingsfunctie onder weerstand.
  • Bij traditionele krachttraining maak je wat meer gebruik van krachtapparatuur met een vaste bewegingsbaan en dus een beperkte bewegingsvrijheid. Bij functionele krachttraining maak je niet van krachtapparatuur gebruik, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt en je spieren dus functioneler kunt trainen.
  • Waarbij je traditionele krachttraining vooral kan gebruiken voor algemene kracht en meer voor het uiterlijk, kan je functionele krachttraining inzetten om sportgerichter kracht te trainen. Functionele krachttraining is dus meer gericht op de bewegingstaken van het aldaaglijks leven (ADL). 
  • Geen van deze krachtvorm is dus minder of beter, het is maar net wat je doel is om te trainen.

Zie ook:

Bronnen

  • Nwosu, K. (2020, May 23). Functioneel fitness. Fitsociety.nl. https://www.fitsociety.nl/fitness/functioneel-fitness/

  • Whitney, S. (2022, January 9). Wat is functionele krachttraining? | Wat zijn de voordelen? – MYPROTEINTM. MYPROTEIN™. https://nl.myprotein.com/thezone/training/wat-is-functionele-krachttraining-wat-zijn-de-voordelen/

  • Verwer, N. (2022, April 21). Verbeter je hardloopprestaties door krachttraining (1). Niels Verwer Fysiotherapie & Coaching. https://coachmefit.nl/verbeter-je-hardloopprestaties-door-krachttraining-1/

Afbeeldingen

  • Hamstrings oefeningen. (2021, 28 augustus). buitenfithaarlem.nl.
  • Gewogen Lunges, Pulse Lunges . . . – Hoe lunges te doen. (n.d.). www.runnersblueprint.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *